Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
29. 8. 2017,
21.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Saša Zagorac EuroBasket 2017

Torek, 29. 8. 2017, 21.28

6 let, 6 mesecev

Saša Zagorac

Pomembnejši zunaj parketa kot na njem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Medtem ko priponka novinca in predvsem najmlajšega v slovenski reprezentanci na EuroBasketu pripada 18-letnem Luki Dončiću, pa bo najstarejši član izbrane vrste kar desetletje in pol starejši Saša Zagorac.

Saša Zagorac: drugi zaporedni EuroBasket | Foto: Sportida Saša Zagorac: drugi zaporedni EuroBasket Foto: Sportida

Povprečna starost slovenske dvanajsterice na EuroBasketu 2017 bo 25,3 leta. Najbolj jo zvišuje 33-letni Saša Zagorac, ki resda ne spada med nosilce, a je do vpoklica in priložnosti za svoje drugo člansko evropsko prvenstvo naposled prišel na račun neustrezne pripravljenosti Erazma Lorbka in kroničnega pomanjkanja igralcev na položaju krilnega centra. "Sem dovolj samozavesten in prepričan o tem, da spadam med dvanajsterico. Na koncu ima seveda zadnjo besede selektor. Vem pa, da bo moja vloga skoraj bolj pomembna zunaj igrišča kot pa na njem. Skušal bom delovati povezovalno in skrbeti za dobro vzdušje. Seveda pa me vloga čaka tudi pod košem," o selektorjevem situ in svoji vlogi na Finskem in v Turčiji razmišlja 206 cm visoki Ljubljančan.

Odprlo se mu je za zaprtimi vrati

V pripravljalnem obdobju ni blestel. Priložnost je dobil na sedmih tekmah, v povprečju igral slabih deset minut ter ob zelo skromnem odstotku zadetih metov (za 3 točke 1:8, za 2 točki 1:6, za 1 točko 2:5) dosegel vsega sedem točk, v povprečju pa je ujel 1,4 odbite žoge. Verjame, da to ni njegova realna slika in poudarja, da je bil boljši takrat, ko ga javnost ni videla – na petkovi tekmi za zaprtimi vrati proti Hrvaški. "V pripravljalnih tekmah nisem upravičil vseh pričakovanj. Deloma tudi zaradi težav s hrbtom. Vem pa, da lahko, ko ujamem ritem, pomagam reprezentanci. To sem si dokazal na zaprti tekmi s Hrvaško, kjer sem zadel nekaj metov in si okrepil samozavest. Pred začetkom EuroBasketa sem torej optimist," pravi Zagorac.

O kolajni se ne pogovarja(jo)

Izkušeni košarkar, ki bo kariero nadaljeval pri madžarskem Sopronu, pravi, da je na EuroBasketu pripravljen na vse naloge. Zaveda se tudi, kdo so nosilci. O ciljih pa … "O kolajni se igralci med seboj ne pogovarjamo. No, globoko v sebi vemo, da imamo kakovost za ta veliki met. A pomembno je, kaj bomo pokazali na parketu. Tudi sicer osebno sila nerad karkoli napovedujem. Ne ubadam se z vprašanji, kako visoko se lahko zavihtimo v skupini, kdo bodo naši tekmeci v izločilni fazi … Morda se sliši klišejsko, a pristop od 'tekme do tekme' prinaša rezultate," pravi Saša in ob tem opozarja na pomembnost izločilnih tekem. "To je prelomnica prvenstva. Če reprezentanca takrat ujame veter v svoja jadra, se lahko zavihtim zelo visoko. Žal nas zgodovina uči, da je Slovenija na teh tekmah že večkrat razočarala. To so torej tekme, ki veliko dajo ali pa podrejo celoten sistem."

Ne spreglejte