SiolNET. Sportal Košarka
2,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pippen nad Jordana z ostrimi kritikami

2,40

termometer

Michael Jordan Scottie Pippen Chicago Bulls
Chicago Bulls so bili v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v ligi NBA najboljši kar šestkrat. Foto: Reuters

Nekdanji ameriški košarkarski zvezdnik Scottie Pippen bo 9. novembra svetu predstavil knjižno avtobiografijo Unguarded. Če sklepamo po prvih objavljenih odlomkih, zanimanja za nakup zagotovo ne bo manjkalo. Pippen namreč ni skoparil s kritikami na račun Michaela Jordana in dokumentarne serije Zadnji ples, v kateri naj bi "njegovo veličanstvo" pokazalo občutno premalo spoštovanja do soigralcev, sebe pa predstavljalo v popolni luči.

Luka Dončić Sportal Dončićev rekord sezone zvodenel ob pogledu na semafor

Legendarni ameriški košarkar Michael Jordan spada med največje športnike na svetu. Največje vseh časov. Njegova svetovna slava se lahko primerja s tisto, ki je je bil deležen boksar Muhammad Ali, dokumentarna serija Zadnji ples, ki se sprehaja med največjimi dosežki Chicago Bulls v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, največji poudarek pa posveča zadnji Jordanovi sezoni v vetrovnem mestu, je njegovo priljubljenost le še povečala. Serija je nastala v produkciji ESPN in lani v obdobju pandemije covid-19 in karanten krajšala čas številnim ljubiteljem košarke. Bila je rekordno gledana, spomnila na slovite podvige Chicaga, a tudi sprožila nekaj nezadovoljstva. Ni bila namreč všeč vsem.

Pippen: Zaslužili bi si več časti

Scottie Pippen se je moral pri največji generaciji Chicaga zadovoljiti s statusom druge violine. Scottie Pippen se je moral pri največji generaciji Chicaga zadovoljiti s statusom druge violine. Foto: Guliverimage Nekateri izmed nekdanjih Jordanovih soigralcev niso bili najbolj zadovoljni s prikazanim. Motilo jih je marsikaj, zlasti poveličevanje zaslug prvega zvezdnika in pomanjkanje spoštovanja, ki bi ga morali biti deležni. O tem in še čem je zelo kritično spregovoril Scottie Pippen ter dvignil nemalo prahu. Pippna, ki se je moral pri Chicagu zadovoljiti s statusom druge violine, je zmotilo marsikaj. Opozoril je na to, da so producenti serije Jordanu omogočili nadzor nad tem, kaj se bo objavljalo. "Če mu tega ne bi omogočili, sploh ne bi bilo serije. Bil je glavni, bil je režiser. V vseh desetih epizodah se je poveličevalo Jordana. Tako jaz kot tudi moji ponosni soigralci pa bi si zaslužili več časti," je povedal ostro kritiko na račun verjetno največje košarkarske legende, kar jih pozna svet.

"Vse epizode so bile enake. Michael na piedestalu, soigralci na drugem mestu, veliko manjši od njega. Tako je bilo tudi v času njegove kariere. Takrat nismo prejeli veliko pohval ali pa jih celo ni bilo, čeprav smo zmagovali. Smo pa bili deležni hudih kritik, če smo izgubili. Michael je lahko na tekmi iz igre metal 6/24, izgubil pet žog, a je bil v očeh medijev in občinstva še vedno oboževan. Še vedno so ga obravnavali kot Jordana, ki ne pozna napak," se je vrnil v preteklost in iz naftalina povlekel občutke nezadovoljstva, po katerih lahko sklepamo, da v slačilnici Chicaga v času največjih uspehov ni ravno vladala idila.

Kritike izrazili že Kukoč, Grant, Kerr ...

Toni Kukoč je za dokumentarno serijo Zadnji ples dejal, da je resničnih le 70 odstotkov vsebine. Toni Kukoč je za dokumentarno serijo Zadnji ples dejal, da je resničnih le 70 odstotkov vsebine. Foto: Getty Images O tem se je v zadnjem času pogovarjal s številnimi nekdanjimi soigralci, ki so se ob gledanju Zadnjega plesa počutili podobno. "Kako si nas Michael po vsem, kar smo naredili zanj in njegovo dragoceno znamko, sploh upa obravnavati na takšen način? Michael Jordan nikoli ne bi bil Michael Jordan, če ne bi bilo Horacea Granta, Tonija Kukoča, Johna Paxsona, Steva Kerra, Dennisa Rodmana, Billa Cartwrighta, Rona Harperja, B. J. Armstronga, Luca Longleyja, Willa Perdueja in Billa Wenningtona. Se oproščam vsem, ki sem jih izpustil," je zapisal Američan. In ni prvi, ki je imel kaj povedati čez serijo.

Nekdanji najboljši evropski košarkar Toni Kukoč je o njej pred časom dejal, da je vsega skupaj resničnih le 70 odstotkov serije, vse preostalo pa je dodano z namenom boljše prodaje. Horace Grant je 90 odstotkov serije označil za "drek", z nekaterimi prikazanimi dogodki v seriji se ni najbolj strinjal niti Steve Kerr.

Jordanu deset milijonov dolarjev, nam niti centa

"Za to, da je bilo vse skupaj še slabše, je poskrbelo to, da je Michael za svojo vlogo v dokumentarni seriji prejel deset milijonov dolarjev, njegovi soigralci pa nismo prejeli niti centa. Še en spomin na razmerje, ki je vladalo v takratnih časih. Takrat smo za vso sezono omogočili in dovolili kameram, da so nas spremljale v slačilnici, na treningih, v hotelih, ob naših stiskah … Da so spremljale naša življenja," Pippen ne skriva slabe volje.

Leta 1992 sta Pippen in Jordan z ZDA osvojila nepozabno zlato medaljo na olimpijskih igrah v Barceloni. Leta 1992 sta Pippen in Jordan z ZDA osvojila nepozabno zlato medaljo na olimpijskih igrah v Barceloni. Foto: Reuters

Prepričan je, da je razlog za rojstvo Zadnjega plesa v tem, da želi Jordan zdajšnji generaciji ljubiteljev lige NBA pokazati svojo tedanjo veličino in jih prepričati, da je večji tudi od LeBrona Jamesa, igralca, ki ga imajo mnogi za vsaj enakovrednega, če ne celo večjega igralca od Jordana.

Če ne drugega, je v ZDA nekaj že jasno. Knjiga Pippna Unguarded (v prevodu Nebranjen, op. p.) se bo prodajala kot vroče žemljice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin