Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
16.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

EuroBasket 2017 Evroliga Roman Lisac Matevž Zupančič Tomaž Berločnik Petrol Olimpija

Sreda, 27. 9. 2017, 16.25

6 let, 6 mesecev

Olimpija v štirih letih v evroligo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Medtem ko rezultatski cilji Petrola Olimpije ne odstopajo od lanskih, pa novo klubsko vodstvo veliko bolj optimistično zre v prihodnost: do konca leta poplačati upnike, v treh letih na zeleno vejo, v štirih pa morda celo v evroligo.

Evroligaški klubi v Stožicah ostajajo zgolj gostje prijateljskih tekem.
 | Foto: Sportida Evroligaški klubi v Stožicah ostajajo zgolj gostje prijateljskih tekem. Foto: Sportida

"Ne pričakujte, da smo v Stožice pripeljali kamione z denarjem," je ob uradni predstaviti prenovljene Petrol Olimpije poudaril novi direktor kluba Roman Lisac, ki je v košarkarskem svetu znan predvsem kot nekdanji direktor lige ABA. Predsednik kluba Tomaž Berločnik, ki je Lisca tudi predlagal za direktorja in na namige o nasprotovanju dela upravnega odbora odgovarja, da je bil soglasno potrjen, ob tem dodaja, da bo klubski proračun znašal približno 2,1 milijona evrov. Od tega je za člansko ekipo, ki je že sestavljena, a je v proračunu nekaj manevrskega prostora za okrepitev sredi sezone, odmerjenih pol milijona evrov.

Tomaž Berločnik je predlagal odstavitev direktorja Matevža Zupančiča, ki v klubu ostaja kot svetovalec. | Foto: Sportida Tomaž Berločnik je predlagal odstavitev direktorja Matevža Zupančiča, ki v klubu ostaja kot svetovalec. Foto: Sportida Upniki poplačani do konca leta?

Zajeten del proračuna nameravajo Ljubljančani nameniti za poplačilo dolga. Klub je že dosegel dogovor s četverico, ki je vložila tožbo pri arbitražnem košarkarskem sodišču (Vasilije Vučetić, Dino Murič, Jaka Brodnik in skavt Dragan Janjić). Petrol Olimpija lahko torej znova registrira igralce. Kaj pa dolg? "Še vedno znaša približno milijon evrov," pravi predsednik.

Klubski načrt je po besedah vodilnih mož jasen: do konca leta poplačati vse upnike, za kar bo potrebno tudi bančno posojilo. Na zeleno vejo naj bi Olimpija splezala v treh letih. "V tem času naj bi se delež za člansko ekipo povečeval," pravi Berločnik, ki je prikimal tudi tezi o vzporedni rasti rezultatskih ambicij.

Če je cilj za sezono 2017/18 ubranitev domačih lovorik in uvrstitev med najboljših šest v ligi ABA, pa v Stožicah niso zamrle niti evroligaške sanje. "Želja je, da bi v štirih letih prišli do ravni, ko bi lahko napadli evroligo. Jasno je, da najlažja pot vodi prek lige ABA, ki pa jo je seveda treba osvojiti," napoveduje predsednik kluba in obenem predsednik uprave Petrola, ki se seveda zaveda, da bi morali zmaji v želji po evroligi vsaj podvojiti proračun.

"Sagadin? Mi trenerja že imamo!"

"Sanacija ostaja naša prva naloga. Delo nam gre dobro od rok. Poleti smo se veliko ukvarjali predvsem s pokrovitelji. Veseli, da se je obstoječim pokroviteljem pridružil Telekom Slovenije. Obenem gre poudariti, da so prav vse pogodbe triletne. V sklopu tega proračuna bomo sestavljali najboljše mogoče ekipe in skrbeli za sanacijo. Klub mora delovati brez dolgov. Olimpija ne bo več dolžnik," pred sezono poudarja Berločnik, ki se na druženju s sedmo silo ni mogel izogniti niti vprašanju o Zmagu Sagadinu, čigar duh ob vseh spremembah kot po pravilu vedno zaokroži okrog Olimpije. Zgodba o dimu in ognju? "Gospoda Sagadina zelo spoštujem, a kot predsednik kluba nisem govoril z njim. Mi namreč imamo trenerja. Zaupam Gašperju Okornu," odgovarja predsednik.

Roman Lisac že slab mesec sedi v direktorski pisarni Petrola Olimpije. | Foto: Sportida Roman Lisac že slab mesec sedi v direktorski pisarni Petrola Olimpije. Foto: Sportida

Lisac: Iz kluba me ne bo nihče nagnal

"Svoje izkušnje iz košarke bom skušal prenesti v Olimpijo. Moja naloga je, da operativno izvajam želje in naloge našega predsednika. Klubu je treba vrniti zaupanje in ugled. Igralci in vsi zaposleni morajo pravočasno prejemati plačila. To je naše poslanstvo. Jasno, denarja na začetku ne bo v obilju. Treba je opredeliti, kje Olimpija je, nato pa moramo do zdravega temelja. Ne imejmo pa prevelikih oči. Ne govorimo o zamenjavah, okrepitvah … Tudi tekma proti Fenerbahčeju nas ne sme ponesti. Pred nami je dolga in zahtevna sezona," je v zanj značilnem sproščenem in preprostem slogu na novinarski konferenci proti novim izzivom pogledal Lisac, nato pa si privoščil pridigo novinarjem o "pozitivnem pisanju in skupnem ustvarjanju dobre zgodbe" ter se izognil vprašanju o časovni naravi svoje pogodbe. "Odšel bom, ko ne bom več funkcioniral. Odšel bom sam. Nihče me ne bo nagnal," je pristavil.

Ne spreglejte