Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
15. 9. 2017,
10.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017 Španija Sergio Scariolo Fernando San Emeterio Pau Gasol

Petek, 15. 9. 2017, 10.55

6 let, 6 mesecev

Odzivi iz španskega tabora po porazu s Slovenijo

Španski as bolečine ni mogel izraziti bolj iskreno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98
Slovenija Španija Paul Gasol | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Ta poraz boli, Slovenija si zasluži vse čestitke," je po zgodovinskem uspehu slovenske košarkarske reprezentance, ki si je v polfinalu evropskega prvenstva (92:72) privoščila Španijo, dejal Pau Gasol. Španski zvezdnik, ki že vrsto let navdušuje v ligi NBA, ni bil edini, ki je slovenski reprezentanci natrosil kopico pohval.

Španci v Istanbulu ne bodo ubranili evropskega naslova. Po visokem porazu v polfinalu proti Sloveniji, ki je zvezdniško zasedbo s Pirenejskega polotoka odpihnila za 20 točk, ji ostaja le možnost za osvojitev tolažilne nagrade, tretjega mesta. Po polfinalu so španski košarkarji parket zapuščali z dolgimi nosovi, tekmecu pa namenili veliko lepih besed.

Slovencem je šlo vse notri

Pau Gasol in Goran Dragić sta stara znanca v ligi NBA. | Foto: Vid Ponikvar Pau Gasol in Goran Dragić sta stara znanca v ligi NBA. Foto: Vid Ponikvar "Ta poraz boli, Slovenija pa si zasluži vse čestitke. Igrala je odlično. Njeni igralci so imeli neverjeten odstotek metov za tri točke. Vse jim je šlo notri. Zaslužili so si uvrstitev v finale. To je ekipa, ki igra izvrstno, ima zelo dobre igralce in ogromno željo po uspehu," je po eni največjih zaušnic, kar jih je prejel v državnem dresu, dejal Pau Gasol. Na evropskem prvenstvu ni navajen izgubljati s takšno razliko, zlasti proti tekmecu, ki pred začetkom tekmovanja ni spadal v ožjo skupino kandidatov za najvišje mesto.

"To ni bil naš večer. Poskusili smo vse, a nam ni stekla igra. Poraz moramo sprejeti s ponižnostjo. Imamo še priložnost, da osvojimo medaljo in prvenstvo zapustimo z nasmehom. Medalja je le medalja," 37-letnega centra San Antonia po poročanju španskega športnega časnika Marca ne bi zmotilo, če bi v nedeljo osvojil odličje bronastega leska.

Katerega tekmeca bi se bolj razveselili v finalu EP 2017 v košarki?

  • Rusije.
    30,74 %
    332 glasov
  • Srbije.
    69,26 %
    748 glasov
Oddanih 1080 glasov

Starejši izmed bratov Gasol, ki že vrsto let navdušuje v ligi NBA, je po tekmi takoj čestital Goranu Dragiću, s katerim se redno srečuje na severnoameriških parketih. Ni edini, saj v španski izbrani vrsti igra kar šest legionarjev iz lige NBA. V najmočnejši ligi na svetu kmalu pričakuje tudi slovenskega bisera Luko Dončića.


Po zmagi Slovenije nad Španijo:

Poraz jih je prizadel, saj so ekipa, navajena na zmage

Luka Dončić in Fernando San Emeterio. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić in Fernando San Emeterio. Foto: Vid Ponikvar Čez lužo se ni še nikdar odpravil Fernando San Emeterio. Košarkar Valencie je brez dlake na jeziku povedal, kako se počuti po šokantnem porazu. "Počutimo se z...bane. Ta poraz nas je zelo prizadel, saj smo ekipa z zmagovalno miselnostjo," je po poročanju ABC uporabil izraz, ki je dobro orisal vzdušje v španskem taboru po nepričakovanem neuspehu.

"Slovencem moramo čestitati za zmago. Bili so boljši, veliko boljši od nas. Zdaj moramo preboleti šok in razmišljati o tem, kako osvojiti bron," se skuša osredotočiti na dvoboj za tretje mesto, čeprav se mu bodo misli še dolgo vračale na izgubljeno polfinalno tekmo.

"Slovenci so nam preprečiti, da bi se razigrali. Igrali so svoj način igre, mi pa zgrešili nekaj preprostih metov. Vsi smo v šoku," je dejal strelec šestih točk. Več mu jih trdna slovenska obramba ni dovolila.

Slovenci frustrirali Špance

Sergio Scariolo je izpostavil nemoč Španije v tretji četrtini. | Foto: Vid Ponikvar Sergio Scariolo je izpostavil nemoč Španije v tretji četrtini. Foto: Vid Ponikvar Razočaran je bil tudi selektor Sergio Scariolo, ki pa je po drugi strani prepričan, da lahko nedeljska tekma za tretje mesto vsaj malce razvedri obraze španskih ljubiteljev košarke.

"Naš cilj na tem prvenstvu je medalja. Še je uresničljiv," je dejal Italijan, ki je pred srečanjem s Slovenijo večkrat pohvalil izbrance Igorja Kokoškova. Podobno je bilo po tekmi, na kateri so Španci v drugem polčasu izgubili stik s Slovenci in na koncu izgubili kar z 20 točkami razlike.

"Rad bi čestital Sloveniji. Odigrala je odlično tekmo. Razliko so naredili njeni natančnejši meti za tri točke. V preostalih rubrikah smo bili dokaj izenačeni. Žal smo v tretji četrtini izgubili zbranost, takrat smo se prenaglili in dopustiti tekmecu, da nam uide," je po bolečem porazu kot odločilen trenutek izpostavil dogajanje v tretji četrtini, ki jo je Slovenija dobila s 24:12.

Slovenski selektor Igor Kokoškov je v polfinalnem dvoboju taktično nadigral stanovskega kolega na španski klopi. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski selektor Igor Kokoškov je v polfinalnem dvoboju taktično nadigral stanovskega kolega na španski klopi. Foto: Vid Ponikvar

"Slovenci na tem prvenstvu igrajo odlično od prve tekme. Premagali so vse tekmece. Skušali smo jih ustaviti, a se je zdelo, da so vedno, ne glede na vse, kar smo naredili, našli način, kako doseči koš. To nas je frustriralo. Pogrešali smo tudi več odprtih metov," je našteval razloge, zaradi katerih je v polfinalu naletel na previsoko oviro.

Legendarni španski kapetan se poslavlja brez zlata

Juan Carlos Navarro je v Barceloni igral tudi z Erazmom Lorbkom. | Foto: Vid Ponikvar Juan Carlos Navarro je v Barceloni igral tudi z Erazmom Lorbkom. Foto: Vid Ponikvar Španija je na zmagovalnem odru evropskega prvenstva vse od leta 2005. Trikrat je bila prvakinja, enkrat druga, enkrat tretja. V Turčiji je branila naslov, ki ga je osvojila v Franciji (2015), a ga ne bo ubranila, saj jo je v četrtek stresel slovenski vihar.

Nedelja prinaša možnost za tolažilno nagrado, to pa bo tudi zadnji nastop kapetana Juana Carlosa Navarra. Legendarni košarkar Barcelone je namignil, da bo to njegova zadnja tekma v državnem dresu.

"Slovenci so točno vedeli, kaj hočejo, mi pa smo igrali prenagljeno," je pojasnil 37-letni Katalonec. Španija tako v nedeljo ne bo izgubila le položaja na evropskem prestolu, ampak tudi dolgoletnega reprezentanta, s katerim je najlepša leta pri Barceloni preživelo kar nekaj slovenskih košarkarjev.

Jaka Lakovič na tem prvenstvu na slovenski klopi pomaga selektorju Igorju Kokoškovu. | Foto: Vid Ponikvar Jaka Lakovič na tem prvenstvu na slovenski klopi pomaga selektorju Igorju Kokoškovu. Foto: Vid Ponikvar

Tudi Jaka Lakovič, pred katerim je največji izziv v karieri, saj bo pomagal strokovnemu štabu pri pripravi na nedeljski finale, danes pa pozorno spremljal drugi polfinale med Srbijo in Rusijo, po katerem bo znan tekmec Slovenije.

Ne spreglejte