Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 9. 2017,
22.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

14

Natisni članek

zgodovina medalja finale Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017

Četrtek, 14. 9. 2017, 22.58

6 let, 6 mesecev

Zgodovinska košarkarska medalja Slovenije po zmagi nad Španijo z 92:72

Z eno besedo: fantastično! Slovenci ponižali Špance in si prigarali medaljo!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

14

Slovenija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenija ima krstno košarkarsko medaljo na evropskih prvenstvih! Slovenski košarkarji so z izjemno predstavo povsem ponižali Špance, ki se poslavljajo od naslova evropskih prvakov, zanj pa se bodo v nedeljo potegovali izbranci Igorja Kokoškova. Vprašanji sta le še dve. Jim bo v finalu stala nasproti Srbija ali Rusija ter ali bodo Slovenci v domovino pripotovali z zlato ali srebrno medaljo? "Če Igor ostane, jaz ostanem," je glede reprezentančne kariere dejal kapetan Dragić, ki so ga nosili po rokah, nato pa umiril položaj.

O košarkarski evforiji bodo danes ob 17. uri obširno poročali tudi v oddaji Dan. na Planet TV. 

Sanjska predstava slovenskih košarkarjev v polfinalu evropskega prvenstva. Brez strahospoštovanja so stopili pred zdaj že nekdanje evropske prvake Špance. Skoraj tisoč slovenskih navijačev je pripotovalo v Istanbul, da bi bili šesti igralec. Od začetka do konca so bile njihove glasilke na delu, odlično pa so začeli tudi njihovi ljubljenci.

Trojke so deževale v dvorani Sinan Erdem. V prvi četrtini so jih zadeli kar šest iz osmih poskusov, najvišjo prednost pa imeli pri 17:10 in 22:15, ko je projektil od daleč ustrelil Klemen Prepelič. "Tekma je bila izjemno težka. Ne s fizičnega, ampak s psihološkega vidika," je dejal Prle.

Sodniki so skušali malce pomagati ...

Slovenija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Španci so poskušali omejiti učinek slovenskega branilskega para Goran Dragić in Luka Dončić. Člana Real Madrida je San Emeterio sprva povsem stisnil v kot, a se je Luka v nadaljevanju razigral in bil do polčasa že pri osmih točkah, petih skokih in prav toliko podajah.

Slovenski navijači so bili v ekstazi, ko so izbranci Igorja Kokoškova pri 47:38 vodili z devetimi točkami. Takrat so na sceno stopili sodniki in Gašperju Vidmarju dosodili tretjo osebno napako, ki je ni bilo, in selektor ga je pospremil na klop. Prostor pod košem sta izkoristila brata Gasol, ki sta Španijo do konca polčasa približala na minus štiri (45:49).

Fotogalerija Vida Ponikvarja

Fotogalerija
1 / 68

Slavljenec Vidmar nagajal bratoma Gasol

Veselje Gorana Dragića in slavljenca Gašperja Vidmarja. | Foto: Vid Ponikvar Veselje Gorana Dragića in slavljenca Gašperja Vidmarja. Foto: Vid Ponikvar Tako kot proti Latviji v četrtfinalu so Slovenci odlično vstopili v tretjo četrtino in po dveh protinapadih Jake Blažiča pobegnili na 53:45. Ko je koš dosegel še slavljenec Vidmar (prav na dan tekme je dopolnil 30 let), ki je v tem delu odlično zaustavljal Paua Gasola pod svojim obročem, je selektorja Španije Sergia Scariolo prisilil, da je pri minus desetih svoje igralce poklical na krizni posvet.

A ni nič zaleglo. Dončić je še naprej razigraval soigralce in bil ob koncu tretje četrtine že blizu zgodovinskega trojnega dvojčka, potem ko je v njegovi statistiki pisalo devet točk, osem skokov in ravno toliko asistenc - na koncu se je zaustavil pri 11 točkah, 12 skokih in osmih asistencah.

"Če Igor ostane, jaz ostanem"

Ko so na novinarski konferenci po velikem uspehu Slovenije Gorana Dragića vprašali, ali si bo morda premislil in nadaljeval reprezentančno kariero, je sprva odvrnil: "Če Igor (Kokoškov, op. a.) ostane, jaz tudi."

Nato je po novinarski konferenci pred slovensko sedmo silo dejal: "Vemo, da Igor ne more ostati. Je NBA-trener. Če Fiba ne spremeni pravil, ne bo mogel trenirati, tako da ... Ne vem ... Moram še malo prespati stvari in videti. Nima smisla, da kaj rečem, pa potem ne držim besede. Počakajmo, da bo konec evropskega prvenstva, da se malo spočijem in umirim, pa bomo potem videli."

Na vprašanje, koliko besede bo imela žena pri tem, je v smehu odgovoril: "Žena ima glavno besedo."

Nebogljeni Španci, "kanonada" slovenskih trojk

Raznovrstni Luka Dončić se je spet približal trojnemu dvojčku. V statistiko je vpisal 11 točk, 12 skokov in 8 asistenc. | Foto: Vid Ponikvar Raznovrstni Luka Dončić se je spet približal trojnemu dvojčku. V statistiko je vpisal 11 točk, 12 skokov in 8 asistenc. Foto: Vid Ponikvar Praktično vsi iz slovenskega tabora so polnili španski koš. Ko je Žiga Dimec zadel dodatni prosti met, je bilo velikih 68:52. Španci so bili videti povsem nebogljeni. Ko je bil kapetan Dragić na klopi, so njegovi soigralci eksplodirali in odigrali vrhunske minute. Ob koncu tretje četrtine je bilo že velikih +16 (73:57), Španci pa so zmogli vsega 12 točk.

Slovenski navijači so že slavili zgodovinsko uvrstitev v finale in zgodovinsko člansko košarkarsko medaljo, medtem ko že imamo dve mladinski.

Goran Dragić se kot pravi kapetan ni zaustavljal in s 14. slovensko trojko iz 22 poskusov sredi zadnje četrtine pri 83:62 dal vedeti, da je to slovenski večer.

Kdor ne skače, ni Sloven'c, Prepelič napovedal zlato, Dragića nosili po rokah

Goran Dragić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Skupaj s soigralci je le še odšteval zadnje minute do izjemnega uspeha za slovensko košarko, navijači na tribuni pa so se drli na ves glas: Kdor ne skače, ni Sloven'c.

"Mislim, da se sploh ne zavedamo, kakšno zmago smo dosegli. Verjetno mislimo, da je le še ena v nizu. Slovenija je 25 let čakala na medaljo. Imamo jo, vprašanje le še, katero. Gremo na zlato," je bil vidno izmučen Prepelič.

"Zgodovinska zmaga za Slovenijo. Kapo dol Španiji, ki je imela za seboj izvrstno desetletje. Čestitke trenerjem, ki so odlično pripravili analizo. Vedeli smo, da ne bo težko. Vedeli smo, da bo šla žoga h Gasoloma. Zaprli smo in pomagali tudi zunanjim igralcem," je dejal Dragić, ki so ga na koncu soigralci metali v zrak. "Zaslužil si je. Je najboljši igralec na prvenstvu, ki nas stalno vleče naprej. V čast mi je, da sem lahko v moštvu skupaj z njim," je dejal Blažič.

Selektor Kokoškov brez besed

Slovenija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Neverjetna zmaga. Vesel sem, da smo premagali odlično ekipo, ki je bila favoritinja prvenstva. Naš pristop je bil enak. Fantje so neustrašni. Ne bojijo se nikogar. Tekmujejo. Veselim se za slovensko košarko, otroke, ki bodo nosili dres Dragića, Dončića, Vidmarja ... Užival sem v tej tekmi. Ponosen sem, da sem tu. Vsa zasluga igralcem. Brez besed sem," pa je povedal Kokoškov.

Košarkarjem je več kot dovoljeno, da se poveselijo neverjetnega uspeha, jutri pa bodo misli že usmerili na nedeljski finalni obračun, ko jim bodo nasproti stali Srbi ali Rusi, ki bodo polfinalni obračun odigrali v petek ob 20.30.

Slovenija : Španija 92:72 (25:19, 49:45, 73:57)

 

Dvorana Sinan Erdem, gledalcev 5000, sodniki: Maranho (Brazilija), Rosso (Francija), Sahin (Italija).
* Slovenija: Randolph 15, Dragić 15 (0:1), Nikolić 7 (2:2), Prepelič 13, Blažič 7, Vidmar 12 (2:4), Zagorac 5, Dimec 7 (1:1), Dončić 11 (3:4).
* Španija: P. Gasol 16 (3:4), Rodriguez 9, Rubio 13 (2:2), M. Gasol 12 (5:5), W. Hernangomez 6 (2:2), Sastre 3, Oriola 2, San Emeterio 6, J. Hernangomez 5 (3:3).
* Prosti meti: Slovenija 8:12, Španija 15:16.
* Met za dve točki: Slovenija 21:42, Španija 18:36.
* Met za tri točke: Slovenija 14:25 (Randolph 3, Dragić 3, Prepelič 3, Dončić 2, Nikolić, Zagorac, Blažič), Španija 7:27 (San Emeterio, P. Gasol, M. Gasol, Rodriguez, Rubio, Sastre).
* Skoki: Slovenija 25 (26 + 9), Španija 35 (23 + 12).
* Osebne napake: Slovenija 19, Španija 20.
* Pet osebnih: /.

Ne spreglejte