Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
1. 12. 2011,
21.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 21.00

8 let

Obstali v 35. minuti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Košarkarji Siene so z zmago v Stožicah Unionu Olimpiji prizadejali še šesti evroligaški poraz v sezoni 2011/12. Odpovedali v zadnjih minutah.

Kljub težavam s poškodbami, ki so Sieni povsem odvzele litovski prizvok, zmaga italijanskega prvaka in udeleženca zadnjega zaključnega turnirja evrolige ni presenečenje. Vseeno pa se ljubljanska publika ob odhodu iz Stožic ni mogla znebiti občutka o neizstreljenih nabojih. Po drugi strani pa sam začetek tekme še zdaleč ni obetal, da bo Olimpija v boju za zmago vse do zadnjih minut. Po vsega dve minutah in desetih sekundah igre je namreč Siena celo brez večjega naprezanja vodila z 10:0. Pogled na semaforje je ob manj kot polovični zasedenosti dvorane in komornem vzdušju deloval moreče.

Domača vrsta se tako zgodaj vendarle še ni predala malodušju. V nasprotju z vzdušjem je našla notranjo energijo za strnitev vrst in predvsem po zaslugi vidno sproščenega Dannyja Greena in borbenega Ratka Varde vzpostavila ravnotežje. V nadaljevanju se je soigralcem pri doseganju točk priključil še Sasu Salin in postavil temelje za priključek. Do slednjega je Olimpija prišla v uvodnih minutah druge četrtine. V 12. minuti je Damir Markota sklenil delni niz 6:0 in izenačil (21:21), Salin pa je dve minuti zatem ''zmajem'' priigrali celo prvo vodstvo na tekmi (25:23). Čeprav zeleno-beli znova niso blesteli pri metih za tri točke, pa so vendarle izpolnjevali trenerjeva navodila glede večjega nadzora in zanesljivosti v napadu. V slednjem so postregli tudi z nekaj dopadljive kombinatorike, predvsem pa gostom skorajda povsem onemogočili protinapade. Siena je po zaostanku štirih točk v 17. minuti (26:30) vendarle omrtvila domači nalet, a do svoje lahkotne košarke predvsem zaradi ljubljanske obrambe in konkurenčnosti v skoku vendarle ni prišla.

Tudi manjši zaostanek ob polčasu (33:37) so Ljubljančani hitro izničili, čeprav je predvsem v drugem delu tretje četrtine italijanski prvak vse bolj prevzemal pobudo. Ljubljančani so namreč mukoma prihajali do točk, medtem ko pa je Siena postregla z večjo raznolikostjo in prevzela vlogo moštva, ki nadzira potek dogodkov. Olimpija je po zaslugi poskočnega Markote, ki je že v tretji četrtini prišel do dvojnega dvojčka, vseskozi sopihala za okrnjeno četo trenerja Simoneja Pianigianija ter ostajala v igri za prekinitev črnega niza. Tudi zaostanek ob začetku zadnjega dela (49:53) je Olimpijo ohranjal pri življenju, kar je domača vrsta hitro dokazala še v praksi. Medtem ko gostje dobre štiri minute niso dosegli točke, pa je slovenski podprvak z delnim rezultatom 6:0 prvič po drugi četrtini prišel do vodstva (55:53). A upanje je bilo jalovo. Tedaj se je pisala 35. minuta, Olimpija pa nato koša ni dosegla vse do zadnjih sekund. Kljub vidni volji in zagnanosti, ki so ju navijači v tej sezoni (pre)pogosto pogrešali, pa je domači napadalni nalet povsem zvodenel. Italijanski prvaki so strnili svoje vrste, dosegli osem točk (55:61), ''zmaji'' pa poskušali s festivalom metov z razdalje. ''Rafale'' so sprožali vsi po vrsti, žoge pa so se v širokem loku večinoma odbijale v italijanske roke. Tako kot je tam kljub ne povsem prepričljivi predstavi na koncu zanesljivo pristala tudi zmaga.

Ne spreglejte