Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
17. 8. 2013,
16.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

EuroBasket Božidar Maljković Boštjan Nachbar Uroš Slokar

Sobota, 17. 8. 2013, 16.52

8 let

O tekmecih na EP še ne razmišljajo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za slovenskimi košarkarji je 30 dni priprav na domače evropsko prvenstvo, dovolj za prve obrise igre, a še premalo za želeno raven.

"Po porazu s Srbijo v Beogradu nisem delal panike, po novi zmagi proti BiH na Jesenicah ne bom odpiral penine," je takoj po jeseniški vrnitvi na zmagovalne tirnice k trdim realnim tlom težil slovenski selektor Božidar Maljković.

Na osmih pripravljalnih tekmah je vknjižil sedem zmage, videl želene elemente odgovorne obrambe s hitrim prenosom žoge v napad, vseeno pa ga lahko upravičeno motijo stalne zdravstvene težave. Zaradi njih je popolna slovenska postava z želeno obremenitvijo nosilcev igre prej izjema kot pravilo. Potem ko je po vključitvi peščice upravičenih zamudnikov dolgo čakal na nastop Jake Lakoviča, mu zdaj preglavice povzroča val težav z gležnji. Po tekmi v prenovljeni Podmežakli je tako priznal, da pri določanju kandidatov ne taktizira, temveč so ga v igro brez Gorana Dragića, Gašperja Vidmarja in Eda Murića prisilile poškodbe. O tem, na koga bo lahko računal na nedeljski pripravljalni tekmi z Rusijo v le rahlo obnovljenem Tivoliju, se bo pravzaprav odločil v zadnjem trenutku, po dopoldanskem treningu.

Nachbar: Dobro, a daleč od želenega

Slovenski košarkarji drug za drugim poudarjajo, da se s tekmeci v prvem delu EuroBasketa še ne obremenjujejo. Konkretni taktični pripravi, ki bo temeljila na ogledu posnetkov tekem, se bodo verjetno posvetili šele v zadnjem tednu in pol, vsega 17 dni pred začetkom evropskega prvenstva pa misli namenjajo predvsem iskanju prepoznavne slovenske igre.

"Nismo še na pravi ravni. Nisem zadovoljen. Marsikaj še manjka. No, ne razumite me narobe, marsikaj dobro in kakovostno deluje, a vse skupaj je še daleč od želenega. Vidi se, da trdo delamo. Tega ne gre zanemariti. Navsezadnje smo to pokazali tudi na določenih tekmah. Dejstvo pa je, da se s temi igrami še ne moremo zadovoljiti in trditi, da smo pripravljeni na evropsko prvenstvo. Pred nami so še slabi trije tedni zelo trdega dela, da bi na koncu prišli do želene pripravljenosti," ocenjuje Boštjan Nachbar.

S tezo o dobrih vmesnih časih in še dolgi poti do cilja se strinja tudi izkušeni krilni center Uroš Slokar, ki ob tem izpostavlja pomembnost etapnih dosežkov. "Če pogledam zadnji teden, bi kot zelo pomembno dejstvo izpostavil vključitev Jake Lakoviča. Da, nagajajo nam poškodbe, a fantje so še vedno v trenažnem pogonu. V tem trenutku smo na pravi ravni. Čutimo, da so noge težje, a trdim, da je trenutna utrujenost dobra. Zakaj? Če dva tedna in pol pred EP čutimo utrujenost, lahko na treningu povečamo obremenitve in čutimo še večjo utrujenost. Posledično to pomeni, da med prvenstvom na trenutni ravni obremenitve ne bomo čutili utrujenosti. Smo na pravi poti. Še vedno se posvečamo tudi fizični pripravi, resda vse več skozi samo košarkarsko igro. Izpostavil pa bi tudi pomembnost tekem. S temi dobivamo pravo kondicijo in ritem," se je razgovoril Slokar, ki je po jeseniški zmagi na BiH s soigralci že opravil prvi trening v Kranjski Gori.

Ne spreglejte