Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
2. 10. 2014,
15.54

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
EuroBasket Hrvaška Zagreb navijači Slovenija

Natisni članek

Četrtek, 2. 10. 2014, 15.54

8 let, 3 mesece

Nova slovenska navijaška invazija – smer Zagreb

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Evropski del Mednarodne košarkarske zveze Fiba Europe še ni potrdil slovensko-hrvaškega partnerstva na prihodnjem evropskem prvenstvu.

Javna skrivnost je, da so Hrvati, potem ko je Fiba Europe sredi septembra vsem štirim (so)organizatorjem evropskega košarkarskega prvenstva 2015 omogočila izbor države partnerice (beri: reprezentance, s katero bodo nastopali v skupinskem delu), izbrala Slovenijo. Izbranci selektorja Jureta Zdovca bi torej v prvem delu EuroBasketa igrali v zagrebški Areni in stavili (tudi) na glasno podporo s tribun.

Kot je znano, so na podoben način Francozi izbrali Finsko, Nemci Turčijo, Latvijci pa Litvo. Vseeno pakti še niso uradni. Še pred žrebom, ki bo najverjetneje že prihodnji mesec, jih mora potrditi krovno telo Fiba Europe. Podobno velja za kakovostne bobne pred žrebom, ki sicer že krožijo po svetovnem spletu.

Desetletnica navijaških romanj

Slovenska košarkarska reprezentanca sicer v prvem desetletju samostojnosti kljub rednim uvrstitvam na evropska prvenstva v gosteh ni imela prav velike navijaške podpore. Zasuk se je zgodil leta 2005 z EuroBasketom v Srbiji in Črni gori, ko se je proti Beogradu zgrnilo več tisoč podpornikov čete tedanjega selektorja Aleša Pipana. Prav v prestolnici nekdanje skupne države je bil postavljen temelj nove navijaške kulture v slovenski košarki.

Sledila so evropska prvenstva v Španiji (2007), na Poljskem (2009) in v Litvi (2011) ter vmes še svetovno prvenstvo v Turčiji (2010), na katerih so bili številni slovenski navijači, po katerih je reprezentanca postala prepoznavna, pravi hit. Vrhunec navijaške podpore je bilo seveda domače evropsko prvenstvo 2013, slovensko pa so bile obarvane tudi tribune na pred kratkim končanem svetovnem prvenstvu v Španiji.

Prava navijaška invazija se v primeru zagrebškega scenarija obeta tudi prihodnje leto, vprašanje pa je, kako bo v drugem delu tekmovanja, ki ga bo gostil Lille.

Ne spreglejte