Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2016,
8.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Oklahoma CIty Thunder Real Madrid NBA

Torek, 4. 10. 2016, 8.29

6 let, 7 mesecev

Neustrašni Dončić do NBA-skalpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Košarkarji Reala so na pripravljalni tekmi v Madridu po podaljšku ugnali severnoameriško poklicno moštvo Oklahoma City (142:137). S Španci se je prestižnega skalpa veselil tudi Luka Dončić.

Luka Dončić vse bolj opozarja nase. | Foto: Sportida Luka Dončić vse bolj opozarja nase. Foto: Sportida

Čeprav so zaostajali že za 22 točk, pa so košarkarji Reala ob zdaj že kar tradicionalnem gostovanju ene od ekip iz lige NBA v Evropi premagali moštvo Oklahoma City. V pravem strelskem festivalu, katerega rezultat priča o prednosti napada pred obrambo (142:137), so odpor zvezdniškega tekmeca strli po podaljšku.

Najpomembnejši delež k zmagi sta prispevala Jaycee Carroll (24 točk) in Sergio Llull (22), pri poraženih Američanih pa sta izstopala Victor Oladipo (34 točk) in Enes Kanter (29 točk in 10 skokov).

Za slovenski pridih evropske zmage nad ameriškimi gosti je poskrbel Luka Dončić, ki je na parketu prebil dobrih 18 minut. Ob tem je dosegel tri točke, ujel pet odbitih žog, soigralcem namenil štiri asistence in z nekaj akcijami vnovič potrdil tudi svojo neustrašnost.

Dva obraza Reala

V prvi četrtini ni kazalo, da bo na koncu veselo v taboru Real Madrida, saj so košarkarji Oklahome City Thunder v prvi četrtini zaigrali napadalno učinkovito in jo dobili s 35:22.

Prvi zvezdnik ameriškega moštva Russell Westbrook, ki v novi sezoni ne bo imel več pomoči Kevina Duranta – poleti se je odločil za odhod k Golden State Warriors –, je bil v tem delu igre aktiven, nato pa je stopil na parket še v tretji četrtini. V 22 minutah igre je dosegel 18 točk.

Realu se je slabo pisalo, a so se košarkarji v belih dresih vrnili. Zaigral je tudi Dončić in okusil, kako je igrati proti moštvu iz najmočnejše lige na svetu. Če v prvem polčasu iz igre ni zadel koša, je neustrašno igro nadaljeval v drugem polčasu. Trener Pablo Laso mu je odmeril 18 minut, Luka pa je bil na parketu, ko se je Real približeval Oklahomi.

Ob metu 1/5 iz igre in enim zadetim prostim metom je dosegel tri točke, sicer pa je spet pokazal raznovrstnost, saj je v statistiko vpisal pet skokov in štiri podaje. Odlično je vodil napade Reala in razigraval soigralce.

Llull za nadaljevanje drame

Pravo dramo pa smo dočakali povsem ob koncu. Ko je že kazalo, da bo Oklahoma zmagala, je Sergio Llull ob zvoku sirene zadel trojko za podaljšek (126:126).

V dodatnih petih minutah so se košarkarji madridskega moštva razigrali in tekmo dobili s 142:137. Verjeli ali ne, košarkarji Reala so zadeli kar 20 trojk iz 37 poskusov. 

Za moštva iz Evrope je bila to 16. zmaga nad ekipami lige NBA, ki so Evropejce premagali kar 118-krat.

Košarkarji Oklahome bodo v sredo igrali še v katalonskem glavnem mestu proti Barceloni.

Zdaj z zvezdniki, prihodnje leto na EuroBasketu?

Zanimanje za 17-letnega Ljubljančana, ki že vse od leta 2012 dela pod okriljem madridskega kraljevega kluba, se je v zadnjem obdobju skokovito povečalo. Ne le zaradi dobrega vstopa v sezono, temveč predvsem zaradi nedavnega zapisa na spletnem omrežju Twitter. Zdaj že 200 centimetrov visoki branilec, ki se dobro znajde tudi na krilnem položaju, po odločitvi delodajalca do 18. leta ostaja nedostopen za medije. Zato pa je "čivknil" svojo odločitev glede igranja za reprezentanco in poudaril, da je njegova izbira jasna – Slovenija.

Ne spreglejte