Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
14. 7. 2015,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marko Milić Rašo Nesterović KZS mladi

Torek, 14. 7. 2015, 14.09

8 let

Marko Milić bi rad vnesel spremembe

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eden najbolj prepoznavnih slovenskih košarkarjev Marko Milić že zre proti delu, ki bi ga rad opravljal po končani karieri. Sestavil je koncept, kako bi v Sloveniji pomagal mlajšim košarkarjem.

Pri 38 letih je Marku Miliću jasno, da se resne košarke ne bo šel več. Morda bo ugriznil še v kakšno arabsko jabolko, sicer pa ima v glavi že projekt, ki bi se mu rad posvetil.

"Da bi šel igrat košarko za vse leto, ne verjamem. Oktobra imajo azijsko klubsko prvenstvo in morda bo tam kaj zanimivega. To vse skupaj traja mesec dni. Za sezono in resno košarko pa verjetno ne bo več prostora. Vendar nikoli ne reci nikoli. Če se res kakšnemu šejku 'strga', da mu ne moreš reči ne … Sem kot Luciano Pavarotti. Že od 30. leta govorim, da bom počasi nehal igrati, zdaj pa sem star 38 let. Tudi Pavarotti je imel veliko poslovilnih koncertov … (smeh, op. p.) Voda mi ne teče v grlo, da bi se moral o čem na hitro odločiti," je uvodoma o statusu aktivnega igranja košarke dejal Milić, ki je v karieri spisal ogromno pomembnih košarkarskih zgodb in dodobra zaznamoval košarko.

"Resno se pogovarjam o tem, da bi prevzel mlajše reprezentančne pogone"

A bi jo rad tudi po koncu kariere. Večkrat je že dejal, da bi rad delal z mladimi, svojo idejo pa je predstavil tudi Košarkarski zvezi Slovenije na čelu z Rašom Nesterovićem, s katerim sta v reprezentanci ušpičila marsikaj: "Resno se pogovarjam o tem, da bi prevzel mlajše reprezentančne pogone. Malce se še lovimo. Selekcioniral bi od U12 do U20 in prav tako pomagal pri selekcioniranju selektorjev v teh kategorijah. Pri mlajših bi dal dobre psihologe in karizmatične ljudi, pri U14 in U16 bi postavil takšne trenerje, ki se spoznajo predvsem na tehniko, pri U20 pa potrebuješ strokovnjaka, da jih taktično in fizično utrdi. To bi potekalo vsak dan. Bedel bi nad njimi in hodil po klubih, še malce bolj izpopolnil superšolarja, v katerega je vključenih 280 šol. V narekovajih – bil bi športni direktor za mlajše selekcije."

Njegova želja je, da bi imeli ti mladi nadarjeni košarkarji v Košarkarski zvezi Slovenije podporo vse leto, vse skupaj pa bi imelo predznak osebnega stika, kar bi po njegovem mnenju posledično vplivalo tudi na večje udejstvovanje v izbranih vrstah.

V nos mu gre, da mladi Slovenci iščejo "know how" v Srbiji

"Pogovarjali smo se in v nos nam gre, da talenti, kot sta Luka Kraljević in Žan Mark Šiško, v Srbiji iščejo 'know how'. Trener Andrej Urlep trenira tri mlade fante, visoke 216 centimetrov, in eden je iz Trbovelj, zanj pa ni še nihče slišal. Ne bi rad, da se v Sloveniji kaj zgreši. Zato moramo delati z zelo mladimi, ki imajo pri 14 letih velik potencial, pa čeprav niso tako razviti. Ne smemo jih izgubiti. Pri vsakem se da kaj najti in mu pomagati. Tudi pri Luki Dončiću, ki je daleč najboljši v generaciji in je neverjeten napadalec, se lahko izboljša statiko. Kolena mu malenkost vleče navznoter. Za te stvari bi jim čez poletje, ko so doma, ponudili pomoč. Nekdo jo potrebuje pri metu, drugi pri fizični moči … Povezali bi jih s pravimi ljudmi, ki bi bili kakovostni in visoko motivirani. Mislim, da potem ne bi bežali iz Slovenije," je sklenil Milić, ki ima občutek za delo z mladimi.

Ne spreglejte