Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
17. 5. 2017,
11.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Real Madrid nagrada

Sreda, 17. 5. 2017, 11.32

6 let, 6 mesecev

Luki Dončiću prestižna nagrada

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Misli nadarjenega slovenskega košarkarja Luke Dončića so trenutno že pri zaključnem turnirju najboljše četverice evrolige, v Španiji pa so mu pred premiernim F4 elitnega evropskega klubskega tekmovanja dali lepo popotnico. Na uradni strani španske lige je prišel na naslovnico, saj so ga v španskem prvenstvu izglasovali za najboljšega mladega košarkarja.

Glede na predstave, ki jih v tej sezoni kaže Luka Dončić, ta nagrada ni bila nobeno presenečenje. Slovenski košarkarski čudežni deček namreč odlično igra v dresu velikega Real Madrida in je pri vsega 18 letih eden od nosilcev kraljevega kluba.

Da je postal najboljši mladi igralec lige, so izglasovali igralci, trenerji, novinarji in navijači, ki so mu namenili največ mogočih točk (100).

Ti so lahko izbirali med košarkarji, rojenimi leta 1995 in mlajšimi, ki so igrali več kot polovico tekem rednega dela z najmanj desetimi minutami na tekmo.

Luka je šele ob koncu februarja dopolnil 18 let, že pred tem pa navduševal košarkarske sladokusce z odličnimi potezami.

V španskem prvenstvu je njegov statistični indeks 12,6 na tekmo. Trener Pablo Laso mu za dokazovanje namenja približno 20 minut na tekmo. Povrhu vsega je tretji najboljši Realov košarkar po statističnem indeksu. Pred njim sta le Sergio Llull in Gustavo Ayon.

Najboljša predstava za statistični indeks 34

Najboljšo predstavo je imel proti Feunlabradi, proti kateri je dosegel 23 točk, 11 podaj in zbral štiri skoke - statistični indeks 34. | Foto: Sportida Najboljšo predstavo je imel proti Feunlabradi, proti kateri je dosegel 23 točk, 11 podaj in zbral štiri skoke - statistični indeks 34. Foto: Sportida V tem času Luka v povprečju dosega 7,8 točke, 4,3 skoka in 3,1 podaje. Pri metu za dve točki je 58,6-odstoten, za tri točke meče 31,8-odstotno, pri prostih metih pa je njegova roka 78,7-odstotno natančna. Najboljšo predstavo je prikazal proti mestnemu tekmecu Fuenlabradi, proti kateremu je dosegel 23 točk, 11 podaj in zbral štiri skoke, kar je znašalo za rekordni statistični indeks 34.

Dončić je postal najmlajši košarkar, ki je prejel to nagrado. Pred njim je bil z 20 leti in 11 meseci najmlajši Guillem Vives. Luka je prav tako edini košarkar, ki je prejel to nagrado in ni rojen v Španiji.

Pred dnevi je že prejel nagrado za najboljšega mladega igralca v evroligi, v kateri ga v prihodnjih dneh čaka novo razburljivo popotovanje. Z Real Madridom se bo namreč v petek najprej pomeril v polfinalu proti podprvaku Fenerbahčeju. Ob morebitni zmagi ga v nedeljo čaka veliki finale in morebitna premierna evroligaška lovorika.

Ko bo evroligaškega vrveža konec, sledi še spopad za španski vrh. V četrtfinalu se bo Real Madrid, ki je bil najboljši po rednem delu, pomeril z Andoro.

Ne spreglejte