Luka Dončić Američanom iz tedna v teden pokaže več materiala

Slovenski ljubitelji košarke so si lahko v zadnjem tednu pobližje pogledali predstave nadarjenega košarkarja Luke Dončića. Na prav vseh treh tekmah je bil najboljši strelec naše izbrane vrste. In o njem vse več govorijo v ZDA. Širši publiki za razliko od stroke namreč še ni zelo poznan in prav te radovedneže zanima, zakaj ga uvrščajo med resne kandidate za prvo mesto na naboru lige NBA 2018.

Luka Dončić se je hitro vklopil v slovensko člansko reprezentanco in pokazal, da bo na evropskem prvenstvu eden od ključnih mož čete Igorja Kokoškova.

1 / 3

Luka Dončić se je hitro vklopil v slovensko člansko reprezentanco in pokazal, da bo na evropskem prvenstvu eden od ključnih mož čete Igorja Kokoškova. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

2 / 3

Na prvih treh tekmah v dresu slovenske reprezentance je bil vselej prvi strelec. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

3 / 3

Z Goranom Dragićem bosta odlično sodelovala in se dopolnjevala. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nekaj je jasno. Če bi bil Luka Dončić ameriškega rodu, potem bi imel številko ena na naboru lige NBA za prihodnje leto skoraj že zagotovljeno. Ker prihaja iz Evrope, vrednost njegovih delnic nemudoma upade za nekaj odstotkov. A iz tedna v teden, meseca v mesec zaradi njegovih vse bolj rednih odličnih predstav zanimanje narašča.

V pretekli sezoni smo ga videli blesteti v dresu Reala Madrid – med drugim je prejel tudi nagrado za najboljšega mladega košarkarja v elitni evroligi in španskem prvenstvu –, slovenski ljubitelji košarke pa z navdušenjem gledajo, kako igra v dresu naše izbrane vrste. Na prav vseh treh pripravljalnih tekmah je bil najboljši strelec. Prav tako je poskrbel za lepe poteze, ki jih pogosto vidimo onstran luže v ligi NBA.

Dosežki Luke Dončića v dresu slovenske reprezentance

Slovenija : UNI Rusija 79:63
Dončić 14 točk, 6 sk., 4 podaje v 13 min.

Slovenija : Madžarska 84:64
Dončić 18, 9 sk., 2 podaji v 26 min.

Slovenija : Češka 88:80
Dončić 20, 8 sk., 2 podaji v 28 min.

Po Italijanu Slovenec kot drugi Evropejec s številko ena?

Širša populacija v ZDA se sprašuje, kdo sploh Luka Dončić je. Ogledniki vseh klubov lige NBA dobro vedo, kako se razvija, saj ga spremljajo že vrsto let, širša publika pa nekoliko manj, pa čeprav ga za naslednji nabor nekateri strokovnjaki postavljajo pred ameriške upe, kot so Michael Porter, DeAndre Ayton, Mohamed Bamba, Marvin Bagley … Ben Rohrbach iz Yahoo Sports je na primer napisal, da je Luka košarkar iz mednarodnih voda, ki je po Špancu Rickyju Rubiu najbolj obetaven, in da lahko postane številka ena na naboru prihodnje leto.

Američani so podrobneje analizirali igro Luke Dončića

Le enemu evropskemu košarkarju je uspel ta podvig. Italijana Andreo Bargnanija so leta 2006 kot prvega izbrali Toronto Raptors. A prvo mesto še ne zagotavlja uspešne kariere. Michael Jordan, Stephen Curry, Kevin Durant in drugi so na primer košarkarji, ki niso bili izbrani kot prvi na naboru, vsi pa vemo, kaj so in kaj nekateri še počnejo v najmočnejši ligi na svetu.

"Ameriški organizatorji igre izjemno atletski, a bo Luka to lahko nadzoroval"

Z Goranom Dragićem bosta odlično sodelovala in se dopolnjevala. Z Goranom Dragićem bosta odlično sodelovala in se dopolnjevala. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Američani se sprašujejo, ali je kateri od mladih evropskih košarkarjev ali na sploh kdo med igralci s stare celine že prišel v ZDA s takšnimi fanfarami, kot se obetajo Dončiću.

Opozarjajo na zrelost slovenskega čudežnega dečka, ki pri vsega 18 letih igra uspešno v elitni evroligi kakor tudi zdaj v dresu z državnim grbom. Prav zato bodo oči vanj na EuroBasketu, tekmovanje se nezadržno približuje, verjetno še bolj uprte.

Največjo skrb v ZDA vidijo v tem, da ni izreden atlet. Najboljši ameriški organizatorji igre so izjemno atletski ter hitri in ti bi lahko Dončiću povzročali nekaj preglavic, je v pogovoru za Sportal poudaril selektor Španije Sergio Scariolo, vendar hkrati verjame, da bo lahko Luka vse to nadzoroval in postal zelo dober organizator igre v NBA, saj ga zelo ceni.

Zato pa je njegova prednost raznovrstnost, izjemen občutek za igro, visok košarkarski IQ ...

"Izjemno je to, kar pri 18 letih počne v drugi najmočnejši ligi na svetu (evroliga, op. a.). Vedno je z mislimi eno potezo naprej," izpostavlja analitik pri ESPN Fran Fraschilla.

"Luka je edinstven"

Na prvih treh tekmah v dresu slovenske reprezentance je bil vselej prvi strelec. Na prvih treh tekmah v dresu slovenske reprezentance je bil vselej prvi strelec. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Elan Vinokurov, predsednik EV Hoops – podjetje, ki v Evropi za ligo NBA ogleduje košarkarje –, prav tako poudarja njegov potencial: "Luka je najzanimivejši igralec na naslednjem naboru. Nismo še videli košarkarja, ki bi pri tej starosti toliko naredil v Evropi. Sam posameznika hitro primerjam z drugim košarkarjem, vendar mi pri Dončiću ne pade na pamet nihče. On je edinstven."

Do naslednjega nabora lige NBA je še skoraj leto, zato pa se lahko ljubitelji košarke v tem obdobju le naslonimo nazaj in se veselimo njegovih naslednjih predstav v slovenski izbrani vrsti kakor tudi v Realu Madrid. Na katerem mestu bo Luka na prihodnjem naboru pristal nazadnje, niti ni pomembno, saj mu ne glede na uvrstitev napovedujejo odlično kariero v ligi NBA. A, kot pravi sam, je na klubskem področju pri njem zdaj v mislih le Real, pri katerem je že vse od 13 leta starosti.

Sorodne vsebine

Komentarji

3
  • Rafko / 08.08.2017. ob 10:19

    dejann, koliko pa ti plačaš svoje delavce ?

  • Grega / 08.08.2017. ob 10:36

    Dejann, z to primerjavo si pa mal mim usekal ................... reazumel, te bi, če bi za luzarja izbral Pahorja ali Cerarja ............

  • dejann / 08.08.2017. ob 07:58

    To so pravi ambasadorji Slovenije, ne pa vaš npr. Batagelj, ki v Postojnski jami ščipa karte in slabo plača delavce. Ločite že zrno od plevela oziroma ljudi, ki so za RS koristni in tiste, ki to niso.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano