Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
6. 9. 2017,
21.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

EuroBasket 2017 Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 6. 9. 2017, 21.20

6 let, 6 mesecev

Luka Dončić odločno: To je šele začetek #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
Luka Dončić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pri vsega 18 letih je Luka Dončić eden od osrednjih likov slovenske košarkarske reprezentance na letošnjem EuroBasketu. Če je bila pri njem na začetku še prisotna nervoza, je ta v nadaljevanju skupinskega dela v Helsinkih povsem zbledela. "Vsak dan gre bolje. Iz dneva v dan grem stopničko višje," pravi Dončić in poudarja, da s fanti v izločilnih bojih, v osmini finala bo v soboto nasproti stala Ukrajina, ne bodo ničesar spreminjali: "Pristop mora biti enak."

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto: Slovenija zapušča Helsinke s petimi zmagami. Ni bilo ekipe, ki bi spravila naše fante na kolena. Pod slovensko težo so padle Poljska, Finska, Grčija, Islandija in za konec še Francija. Luka Dončić je igral pomembno vlogo pri zmagovalnem pohodu. S 13,8 točke na tekmo je za Goranom Dragićem (24,4 točke) drugi strelec ekipe, zato pa je s 7,2 skoka prvi skakalec moštva, s 3,4 asistence pa drugi podajalec. Številke, ki so za 18-letnega fanta, ki igra na premiernem evropskem članskem prvenstvu, hvale vredne.


Za konec skupinskega dela velika zmaga proti Franciji s 95:78. Helsinke tako zapuščate na najlepši mogoč način.
Pokazali smo, kaj lahko naredimo. Sploh v obrambi, kjer smo agresivno začeli. Naredili smo res dober posel.

Samozavest mu raste iz tekme v tekmo. | Foto: Vid Ponikvar Samozavest mu raste iz tekme v tekmo. Foto: Vid Ponikvar Kaj ta zmaga pomeni za samozavest?
Ogromno. Smo prvi v skupini in zdaj se križamo s slabšim nasprotnikom. Od začetka tekme smo bili osredotočeni na zmago in da bomo prvi. Uspelo nam je.

Kako gledate na igro Slovenije v dozdajšnjem poteku evropskega prvenstva? Čutite, da se vaša igra dviguje?
Ekipa se dviguje, vsak dan smo boljši. Najbolj pomembno je to, kakšni smo v obrambi. Tam se vse skupaj začne. Proti Franciji smo pokazali, da jo znamo igrati in tako mora biti tudi v bodoče. Vseskozi smo igrali kot ekipa. Ponosen sem na vse: soigralce, trenerje, zdravnike, fizioterapevte, navijače ... Vsi nam stojijo ob strani. Pokazali smo, kaj lahko naredimo. Sploh v obrambi. V obrambi moramo biti zelo agresivni.

V kakšno zadovoljstvo je, da zapuščate Helsinke neporaženi? Pet zmag, padli sta tudi veliki Francija in Grčija …
Vsa čast vsem nam. Francija in Grčija sta odlični ekipi. Spadata v krog favoritov za medaljo. Proti njima smo naredili zelo dober posel. Na splošno, na vseh petih tekmah smo pokazali pravi obraz. Zdaj ga moramo tudi v izločilnih bojih.

Kako ste zadovoljni s svojimi predstavami?
Zadovoljen sem s svojo igro. Vsak dan gre bolje. Iz dneva v dan grem stopničko višje. Upam, da bom lahko še naprej tako pomagal ekipi.

"Ne samo da zadeva koše, ampak nas naredi kot ekipo. Pravi kapetan je. Vsi se lahko od njega naučimo." | Foto: Vid Ponikvar "Ne samo da zadeva koše, ampak nas naredi kot ekipo. Pravi kapetan je. Vsi se lahko od njega naučimo." Foto: Vid Ponikvar Kako ste vi na teh pomembnih tekmah občutili pomoč in vlogo kapetana Gorana Dragića?
Vsi vemo, kakšen igralec je Gogi in kakšno vlogo ima v naši ekipi. Pokazal je, da je eden najboljših košarkarjev na tem prvenstvu. Pravi vodja je. Veseli smo, da ga imamo, ker lahko naredi vse. Ne samo da zadeva koše, ampak nas naredi kot ekipo. Pravi kapetan je. Vsi se lahko od njega naučimo.

Obramba je vse boljša, tudi v napadu je strelska forma vse boljša, kar je dober znak pred izločilnimi boji.
Vse skupaj se začne z obrambo. Ko smo dobri v obrambi, steče v napadu. Proti Francozom smo dali 95 točk. Če daš takšni ekipi toliko točk, dobiš na samozavesti. Zmagovalna mentaliteta je zelo pomembna. Smo prvi v skupini, a to je šele začetek. Zdaj se začenja zares.

Koliko je Slovenija lahko še boljša?
Ne vem, to bomo videli na naslednjih tekmah (smeh, op. a.). Z enakim pristopom se bomo lotili vseh tekmecev, kot smo se jih do zdaj.

Ne spreglejte