Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
6. 9. 2017,
21.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

3

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017

Sreda, 6. 9. 2017, 21.12

6 let, 6 mesecev

Po zmagi Slovenije proti Franciji s 95:78

Slovenci z rušilno močjo osvojili Helsinke, Dragić z novim rekordom, v osmini finala z Ukrajino

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

3

Luka Dončić in Jaka Blažič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

To pa je bil pravi zaključek skupinskega dela evropskega prvenstva v Helsinkih. Slovenija je deklasirala veliko Francijo, ki se spogleduje z medaljo. V osmini finala bo Sloveniji v soboto nasproti stala Ukrajina. Kapetan Goran Dragić, ki je bil spet izvrsten in na večni lestvici po številu doseženih točk na evropskih prvenstvih prehitel Jako Lakoviča, bo skupaj s soigralci odpotoval v Istanbul s prvega mesta. "Dokazali smo sebi, da smo ena boljših reprezentanc v Evropi, in to moramo pokazati tudi v Istanbulu," je po zmagi povedal Jaka Blažič.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Zmaga proti Franciji ima veliko težo, saj se slovenski košarkarji niso ustrašili izziva. Pred tekmo je bilo jasno, da bi z zmago potrdili nepremagljivost in prvo mesto v skupini, a je bil v igri tudi scenarij, da bi se iz Helsinkov podali kot tretja ekipa, kar bi v morebitnem četrtfinalu prineslo nasproti veliko Španijo.

Najboljša obramba na prvenstvu, Dragić novi rekorder

Goran Dragić je bil spet izvrsten in pravi vodja na parketu. Francozom je natresel 22 točk in v statistiko vpisal še 8 asistenc. Z novimi točkami pa je postal najboljši slovenski strelec na evropskih prvenstvih. Pohvali se lahko s 511 točkami, Jaka Lakovič na drugem mestu pa jih je zbral 509. | Foto: Vid Ponikvar Goran Dragić je bil spet izvrsten in pravi vodja na parketu. Francozom je natresel 22 točk in v statistiko vpisal še 8 asistenc. Z novimi točkami pa je postal najboljši slovenski strelec na evropskih prvenstvih. Pohvali se lahko s 511 točkami, Jaka Lakovič na drugem mestu pa jih je zbral 509. Foto: Vid Ponikvar A kar smo videli v prvem polčasu tekme med Slovenijo in Francijo, je bilo za v košarkarske učbenike. Slovenci so demonstrirali pravo učno uro košarke. Obramba je bila najboljša odslej na prvenstvu, prav tako pa je bila v napadu vidna razigranost.

"Slovenija je začela tekmo zelo agresivno. Mi smo bili preveč pasivni in ji omogočili, da je igrala košarko, ki jo zna. Zaradi tega smo imeli ogromno težav, saj nismo mogli najti priključka," je dejal francoski reprezentant Leo Westermann.

Goran Dragić je bil spet poveljnik v pravem pomenu besede. Imel je glavno besedo. V prvem polčasu je bil pri 15 točkah in petih asistencah, tekmo pa končal pri 22 točkah in osmih asistencah. S tem dosežkom je postal prvi na večni lestvici po številu doseženih točk na evropskih prvenstvih med slovenskimi košarkarji. Pred tem je na vrhu s 509 točkami kraljeval Jaka Lakovič, Dragić pa je po tekmi s Francijo pri številki 511.

Za dodatno veselje so poskrbeli tudi njegovi soigralci. Ko je bil na zasluženem počitku in spremljal dogajanje s klopi, je Slovenija na krilih Klemna Prepeliča in Alekseja Nikolića pobegnila na +10 (36:26).

Francozi za kratek čas zagrozili, a so pokazali pravi obraz 

Slovenski navijači so lahko v dvoboju s Francozi uživali. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski navijači so lahko v dvoboju s Francozi uživali. Foto: Vid Ponikvar Najvišja prednost je v tem delu igre znašala ob koncu polčasa, ko je šla Slovenija na odmor pri rezultatu 52:35.

"Ni bilo pritiska. Zelo dobro smo se pripravili na tekmo. Vsi smo bili izredno motovirani, saj smo vedeli, kaj bi prineslo, če bi padli na tretje mesto v skupini. Rekli smo si, da ni popuščanja. Odlično smo začeli, ob polčasu visoko vodili. V garderobi sem imel govor, da se moramo dobro odzvati po prihodu iz slačilnice."

Za nekaj trenutkov so Francozi zapretili, izbranci Igorja Kokoškova pa nekoliko izgubili ritem, potem ko so galski petelini skušali stisniti Dragića, a je Prepelič s trojko spet stvari postavil na svoje mesto in Slovenija je po novi trojki razigranega Luke Dončića (15 točk, 9 skokov) vodila že za 19 (63:44).

Izenačen najdaljši zmagoviti niz, v osmini finala bo nasproti stala Ukrajina

Veliko veselje še neporaženih slovenskih košarkarjev. | Foto: Vid Ponikvar Veliko veselje še neporaženih slovenskih košarkarjev. Foto: Vid Ponikvar Slovenci so z odlično obrambo povsem onesposobili glavna francoska orožja. Nando de Colo in Evan Fournier sta praktično vse točke dala v prvih minutah dvoboja, nato pa sta bila povsem zaustavljena. Velika Francija je bila videti povsem nebogljena, Slovenija pa je imela pri 77:49 ogromno prednost.

Ko so malce upočasnili igro in so Francozi agresivno pokrivali po celotnem igrišču, je prednost skopnela na 12 točk, a so v pravem trenutku pokazali pravi obraz in se s 95:78 razveselili velike zmage in prvega mesta v skupini, kar pomeni, da bo v osmini finala v Istanbulu odigrala v soboto proti četrti reprezentanci skupine B. Na to mesto se je po večerni tekmi uvrstila Ukrajina. Nazadnje je Slovenija tako dolg zmagoviti niz uprizorila na evropskem prvenstvu v Španiji leta 2007, ko je zmagala petkrat zapored.

"Dokazali smo sebi, da smo ena boljših reprezentanc v Evropi"

Luka Dončić in Jaka Blažič sta dala svoj kamenček v mozaik, da je velika Francija padla s 95:78. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić in Jaka Blažič sta dala svoj kamenček v mozaik, da je velika Francija padla s 95:78. Foto: Vid Ponikvar "Veseli smo, da smo zmagali. Kot smo morali včeraj pozabiti Islandijo, moramo zdaj Francijo. Gremo v Istanbul, kjer se moramo čim prej pripraviti na dvorano, razmere, hotel in v soboto odigrati čim boljšo tekmo," je bil po tekmi vesel Blažič, ki se je nato dotaknil, kako pomembna je ta zmaga za samozavest. Dokazali smo sebi, da smo ena boljših reprezentanc v Evropi, in to moramo pokazati tudi v Istanbulu. Zdaj imamo dva dni časa za pripravo, da pridemo v ritem treninga.

S pristopom in odigrano igro je bil razumljivo zadovoljen tudi selektor Kokoškov: "Francija je dobra, spoštovanja vredna ekipa. V svoji igri ima veliko oscilacij. Lotili smo se je zelo resno. Pomembno je, da z zmagami proti dobrim ekipam dobimo na samozavesti. Ko ustvarjaš nekaj novega, se vedno sprašuješ, ali si dober ali ne. Zmage dajo temu dokaz."

"Ni majhna stvar takole premagati Francijo, ne glede na to, da nimajo Parkerja, Batuma in Goberta. Še vedno ima igralce, ki igrajo za vrhunske klube v evroligi in v ligi NBA. Imajo igralce, ki igrajo na vrhunski ravni, a na koncu zmagujejo prave ekipe. Mi smo danes igrali zares fenomenalno v obrambi. Dobro smo zapirali in vršili pritisk na njih. Tega niso bili sposobni zdržati," se je Francozov še dotaknil Dragić.

Po večernem dvoboju med Ukrajino in Izraleom je postalo jasno, da bo Slovenija v osmini finala igrala proti Ukrajincem, ki so v skupini B skozi šivankino oko prišli do četrtega mesta.

Ne spreglejte