Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
10.23

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

legionarji Luka Dončić Luka Dončić Luka Rupnik

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 10.23

6 let, 5 mesecev

Slovenski legionarji

Zoran Dragić se seli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
Zoran Dragić | Foto Olimpia Milan

Foto: Olimpia Milan

Slovenski legionarji so imeli pester konec tedna. Nekateri se bodo danes priključili slovenski izbrani vrsti, ki jo konec tedna čakata kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo proti Belorusiji in Španiji, drugi pa bodo aktivni v klubskih barvah. Zoran Dragić, ki je bil v nemilosti pri Olimpii Milanu, bo šel zdaj srečo iskat k Edu Muriću, v Španiji pa je bil spet raznovrsten Luka Dončić.

V turškem prvenstvu je Anadolu Efes nepričakovano izgubil proti Tofašu (69:80). V kadru tokrat ni bilo Eda Murić, ki bo kmalu dobil družbo slovenskega kolega. Kot poroča sportando.com, se bo v Istanbul preselil Zoran Dragić. Njegov dozdajšnji delodajalec Olimpia Milano je že potrdil, da se je razšel s slovenskim košarkarjem, ki je bil v mestu mode v nemilosti, saj vse od začetka sezone sploh ni igral za italijanski klub.

Zoran bo za turškega predstavnika lahko igral tudi v evroligi, saj ga Milančani sploh niso prijavili za elitno evropsko klubsko tekmovanje. Da se bo prestop kmalu zgodil, pove tudi podatek, da ga ne bo na današnji reprezentančni zbor. Po prvotnih načrtih naj bi Zoki ta konec tedna Sloveniji pomagal v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Belorusiji in Španiji. Prav tako ne bo Murića, ki je imel sprva dovoljenje za prihod v Slovenijo.

Slovenski dvojec pri Banvitu Sašo Filipovski in Gašper Vidmar se je z zmago nad zadnjeuvrščenim Usakom (89:71) povzpel na šesto mesto kakovostnega turškega prvenstva. Gapi je igral tokrat le 13 minut, zaustavil pa se je pri sedmih točkah, dveh skokih in asistencah.

V turškem prvenstvu je bil spet raznovrsten Jaka Klobučar. Osmim točkam je dodal osem asistenc in sedem skok, njegov Istanbul BBSSK pa je izgubil proti Bešiktašu (83:94).

Raznovrstni Luka Dončić

Luka Dončić je izjemno naporen teden sklenil z novo odlično predstavo, ki ga je znova okronala za igralca tekme. Pri visoki zmagi Reala nad Betisom (98:63) je Dončić dosegel 13 točk ter dodal pet skokov in osem podaj.

Naporen teden se za Real ni začel po njegovih željah. V Vitorii je proti tamkajšnji Baskonii izgubil s kar 75:105, a že v četrtek se je kraljevi klub zbral in najprej visoko premagal Unicajo, v soboto pa še Betis.

Na zadnjih dveh tekmah Reala, na katerih je ta visoko zmagal, je Dončić zbral 15 skokov in 14 podaj. | Foto: Sportida Na zadnjih dveh tekmah Reala, na katerih je ta visoko zmagal, je Dončić zbral 15 skokov in 14 podaj. Foto: Sportida Na vseh treh obračunih je bil najboljši posameznik ravno 18-letni slovenski košarkar. Proti Betisu je v 23 minutah igralnega časa ob metu iz igre 4/7 (za dve: 1/2, za tri: 3/5) dosegel 13 točk, ob tem pa petkrat skočil za odbito žogo in osemkrat podal za koš.

Njegov končni statistični indeks se je ustavil pri številki 24, Dončićev najbližji klubski zasledovalec pa je bil 220 centimetrov visoki center Walter Tavaras, ki je dosegel osem točk in zbral kar 15 skokov. Američan je imel statistični indeks 16. Anhonyja Randolpha zaradi poškodbe ni bilo v kadru Reala.

Real je v 9. krogu španskega prvenstva dosegel še osmo zmago in je sam na vrhu prvenstvene lestvice. Prihodnji teden Dončićeve v evroligi čaka nova zahtevna naloga – gostovanje pri atenskem Panathinaikosu.

Dončićeve mojstrovine proti Betisu:

Rupnik brez točk, Blažič do nove zmage

Jaka Blažič je z Andoro prišel do evroligaškega skalpa. | Foto: Vid Ponikvar Jaka Blažič je z Andoro prišel do evroligaškega skalpa. Foto: Vid Ponikvar V soboto v španskem prvenstvu ni bil aktiven le Dončić, pač pa tudi Luka Rupnik, ki je v zelo izenačeni tekmi na koncu s Fuenlabrado strl Zaragozo (88:82). 24-letni Ljubljančan je za zmagovalce igral nekaj več kot devet minut. Ostal je brez točk in enkrat skočil. Iz igre je dvakrat vrgel za tri točke in obakrat zgrešil.

Fuenlabrada je dosegla še šesto zmago in trenutno zaseda odlično tretje mesto. V tej sezoni je v prvenstvu le dvakrat izgubila.

Jaka Blažič je z Andorro prišel do evroligaškega skalpa. Na domačih tleh so s 66:60 pokorili Unicajo iz Malage. Blažič je k uspehu prispeval 7 točk, tri skoke in dve asistenci, njegovo moštvo pa je na sredini španskega prvenstva.

Projektili Prepeliča in Zagorca leteli v prazno

Klemnu Prepeliču tokrat trojke niso šle od rok. | Foto: Vid Ponikvar Klemnu Prepeliču tokrat trojke niso šle od rok. Foto: Vid Ponikvar V francoskem prvenstvu nikakor ne steče igra Parisu-Levalloisu, katerega član je Klemen Prepelič. V dvoboju ekip spodnjega dela lestvice je izgubil proti Choletu (55:67). Domačim met nikakor ni stekel, saj so dosegli vsega tri trojke iz 24 poskusov. Tudi Prepelič pri metu z razdalje ni bil razpoložen. Zadel je eno trojko, na koš pa vrgel osemkrat. Bolj natančen je bil pri metih za dve točki (5/6). Tekmo je končal pri 13 točkah, dveh asistencah in skokih.

Na dnu madžarske lestvice je tudi Sopron. Saša Zagorac je v osmem krogu doživel že sedmi poraz. Tokrat je bil s 86:80 boljši DEAC. Tudi Zagorac ni imel mirne roke, saj je trojke metal vsega 1/9, na koncu pa kljub temu zbral deset točk, šest skokov in asistenci.

Razpoloženi Čančar

Vlatko Čančar je bil razpoložen, vendar je njegov Mega Bemxa izgubil. | Foto: Liga ABA Vlatko Čančar je bil razpoložen, vendar je njegov Mega Bemxa izgubil. Foto: Liga ABA Zato pa je imel razlog za veselje Aleksej Nikolić. Njegov Brose Bamberg je v nemškem prvenstvu s 75:67 preskočil Fraport Skyliners. Ali je na parketu prebil 17 minut, v tem času pa zbral pet točke, tri skoke, dve asistenci in ukradeni žogi.

V italijanskem prvenstvu je Brindisiju našega Blaža Mesička na domačih tleh uspelo preskočiti Virtus iz Bologne (79:75), delež k zmagi pa je dodal tudi nekdanji član Olimpije. Tekmo je začel v prvi postavi, na parketu prebil 25 minut ter dosegel 13 točk in zbral dva skoka.

Že v petek je bil v regionalni ligi ABA aktiven Vlatko Čančar, a je moral s soigralci Mega Bemaxa priznati premoči FMP-ju iz Beograda (88:96). Čančar je v 27 minutah v statistiko vpisal 18 točk (met za 3 4/7, za dve 1/4, prosti meti 4/4), tri skoke in asistenco.

Naš legionar v Rusiji Matic Rebec je v regionalni ligi VTB gostoval pri Astani in doživel visok poraz (75:92). Slovenski organizator igre veliko minut za dokazovanje ni dobil, v 11 minutah je dosegel štiri točke.

Naigral se ni niti Alen Omić, ki se je v izraelskem prvenstvu sicer veselil zmage nad Bnei Rav-Bariach Heryliyi (90:78). Za Hapoel Jerusalem je igral vsega osem minut, v tem času pa dosegel pet točk in skok.

Ne spreglejte