Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
19. 11. 2017,
19.13

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

1

Natisni članek

Edo Murić Luka Dončić Luka Dončić Rado Trifunović svetovno prvenstvo

Nedelja, 19. 11. 2017, 19.13

6 let, 5 mesecev

Hud udarec za slovensko košarko

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,20

1

Na predvečer zbora slovenske košarkarske reprezentance pred začetkom kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2019 se je moral selektor Rado Trifunović sprijazniti z dejstvom, da ne bo mogel računati na Zorana Dragića, Eda Murića in Jurija Macuro.

Zoran Dragić se še ne bo vrnil v reprezentanco, a naj bi v kratkem podpisal pogodbo v Turčiji. | Foto: Vid Ponikvar Zoran Dragić se še ne bo vrnil v reprezentanco, a naj bi v kratkem podpisal pogodbo v Turčiji. Foto: Vid Ponikvar

Potem ko je bilo že lep čas jasno, da za Slovenijo v prvem delu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska, ne bodo mogli igrati Goran Dragić, Luka Dončić in Anthony Randolph, za nameček pa so se razblinili tudi upi o vrnitvi Alekseja Nikolića, je zdaj novi selektor Rado Trifunović pet minut pred dvanajsto ostal še brez Eda Murića (Anadolu Efes) in najbolj želenega povratnika Zorana Dragića (Milano).

Prvemu je rdečo luč za priključitev reprezentančnim pripravam prižgal klubski delodajalec. Podobno velja za Jurija Macuro, čigar Baskonia se prav tako ne strinja z mladeničevo selitvijo v Ljubljano. Mlajši Dragić pa naj bi urejal zadnje podrobnosti pri podpisu pogodbe z novim klubom. Zanj naj bi se zanimal Anadolu Efes.

Priložnost za Mahkovica

"Odločitev klubov, da se Edo Murić, Zoran Dragić in Jurij Macura ne smejo pridružiti slovenski reprezentanci, obžalujemo, vendar jo spoštujemo. Ekipi se bo namesto omenjene trojice pridružil Blaž Mahkovic, ki v tej sezoni kaže zelo dobre predstave v dresu Helios Suns. Gre za košarkarja, ki je sposoben igrati na položaju krila in krilnega centra. Kljub navedenim spremembam verjamem, da ima reprezentanca dovolj kakovosti in izkušenj, da kvalifikacije odpre z dobrim rezultatom," je dan pred začetkom priprav na tekmi z Belorusijo in Španijo dejal slovenski selektor Trifunović.

Naslednik Igorja Kokoškova ima tako pred ponedeljkovim zborom in prvim treningom v Stožicah na seznamu dvanajst košarkarjev. Od tega jih pet prihaja iz slovenskih klubov, sedem pa je legionarjev. Z njimi se bo v prihodnjem tednu pripravljal na petkovo tekmo z Belorusijo v Ljubljani in nato na nedeljski obračun s Španijo v Burgosu.

Rado Trifunović se bo predstavil z zelo oslabljeno zasedbo. | Foto: Vid Ponikvar Rado Trifunović se bo predstavil z zelo oslabljeno zasedbo. Foto: Vid Ponikvar

Slovenska reprezentanca

Jaka Blažič (Morabanc Andorra ), Vlatko Čančar (Mega Bemax), Žiga Dimec (Krka), Gregor Hrovat (Petrol Olimpija), Miha Lapornik (Zlatorog Laško), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Klemen Prepelič (Paris Levallois), Matic Rebec (Enisej Krasnojarsk), Luka Rupnik (Fuenlabrada), Žan Mark Šiško (Ilirija), Gašper Vidmar (Banvit) in Saša Zagorac (Sopron)

 

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora 

Drugi skupinski del: 1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi) 2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi) 3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi). Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.
Ne spreglejte