Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
21. 7. 2015,
13.15

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jaka Brodnik Peter Vilfan Slavko Kotnik Saša Dončić Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 21. 7. 2015, 13.15

3 leta, 8 mesecev

Luka Dončić prvi favorit

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V slovenski članski reprezentanci so zaigrali že trije bratski pari. Morda bo letos oživel četrti. Še noben dozdajšnji reprezentant pa v izbrani vrsti ni dočakal sina.

Da je slovenska košarka ena velika družina, še zdaleč ni zgolj krilatica. Zadnjega četrt stoletja je namreč postreglo s številnimi družinskimi zgodbami. Od košarkarskih porok (Urša Žen – Jaka Daneu, Marko Milić – Vesna Spalević, Jure Eržen – Špela Prevodnik …), prek povezave selektor/oče – igralec/sin (Sani in Memi Bečirović), pa do številnih bratskih tandemov. Zgolj v članski reprezentanci se z uradnimi nastopi lahko pohvalijo trije bratski pari (Udrih, Lorbek in Dragić).

Letos bi se jim lahko pridružil še četrti, saj so na seznamu selektorja Jureta Zdovca tako brata Nikolić (Mitja in Aleksej) kot tudi Saša Zagorac, čigar brat Željko je pred leti že nosil dres članske izbrane vrste. Mlajši brat pri prebijanju ni imel prave sreče, saj je že drugi dan priprav staknil poškodbo, a sanj o nastopu na septembrskem EuroBasketu še ni opustil.

Še brez sina

Na seznamu košarkarjev, ki so bili vsaj enkrat na uradni tekmi v slovenski dvanajsterici, se je sicer v zadnjih 23 letih zbralo že 72 imen. Med njimi pa se še nihče ne more pohvaliti s tem, da je očetovim reprezentančnim stopinjam sledil tudi sin.

Še najbližje tej navezi sta bila Bojan in Jaka Brodnik. Prvi je bil leta 1992 član prve slovenske reprezentance, ki je nastopila na prijateljski tekmi s Hrvaško v Slovenskih Konjicah, a nato uradnega nastopa (tekme pod okriljem Fibe) ni vknjižil. Zgolj na pripravljalni tekmi pa je dres članske izbrane vrste oblekel tudi njegov sin Jaka, ki se te dni mudi v poletni ligi NBA.

Bo prvi Luka Dončić?

Zanimiv pa je pogled v slovensko mladinsko reprezentanco. V njej med drugim igra tudi 17-letni center Luka Kraljević, sin nekdanjega kapetana Maria Kraljevića, medtem ko pa se v reprezentanci košarkarjev do 16 let kali Jure Daneu, ki ima še posebej izrazito košarkarsko kri, saj je njegov dedek Ivo Daneu igral za jugoslovansko, oče Jaka pa slovensko reprezentanco.

A še resnejši kandidat za ekspresen preboj med člane in status prvega sina nekdanjega reprezentanta je Luka Dončić, ki šteje komaj 16 let, a je že debitiral v članski ekipi madridskega Reala in velja za enega najbolj nadarjenih evropskih košarkarjev. Že letos so ga pri Košarkarski zvezi Slovenije sprva pričakovali v B-reprezentanci, a so nato z njegovo družino dosegli dogovor o prostem poletju in reprezentančni vključitvi v prihodnje.

Njegov oče, Sašo Dončić, ki je bil letos trener v B-reprezentanci, je sicer leta 2004 za Slovenijo igral na dveh kvalifikacijskih tekmah za nastop na evropsko prvenstvo 2005.

Oče in hči v reprezentanci

Za reprezentančno kontinuiteto pa sta poskrbeli tudi družini Vilfan in Kotnik. Peter Vilfan je bil prvi kapetan slovenske reprezentance, osem nastopov za člansko reprezentanco pa je zbrala tudi njegova hčerka Anja. Lani pa je dres ženske članske reprezentance oblekla tudi Katja Kotnik. Gre za hčerko Vilfanovega nekdanjega soigralca Slavka Kotnika.

Ne spreglejte