Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
11.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08

6

Natisni članek

zlata medalja poškodba Luka Dončić Luka Dončić EuroBasket 2017

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 11.46

6 let, 6 mesecev

Luka Dončić: prišel, videl, zmagal

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08

6

Luka Dončić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Reprezentančna zgodba se je za slovenskega čudežnega košarkarskega dečka Luko Dončića začela sanjsko. Postal je evropski prvak, uvrstili pa so ga tudi v elitno peterko prvenstva. Prvenstvo je sicer končal s poškodbo, a pravi, da bo kmalu spet lahko tekal in igral tekme v dresu Real Madrida.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto: Vse skupaj se je lani septembra začelo s tem tvitom, v katerem je Luka Dončić dal vedeti, da je Slovenija njegova država in da bo zanjo igral na evropskem prvenstvu.

Kamorkoli se obrneš, praktično le Luka

Pri vsega 18 letih so ga uvrstili v najboljšo peterko prvenstva. | Foto: Vid Ponikvar Pri vsega 18 letih so ga uvrstili v najboljšo peterko prvenstva. Foto: Vid Ponikvar Čez leto dni je ta mladenič osvojil Evropo. Ne samo tako, da si je po veliki zmagi v finalu nad Srbijo s 93:85 okoli vratu nadel zlato medaljo, ampak še s svojo izjemno igro, ki odmeva tudi čez lužo v ligi NBA.

Na vsakem koraku se tako rekoč govori o njem. Tuji mediji so slovenske spraševali o njem in želeli izvedeti kakšno podrobnost.

Že med sezono smo velikokrat pisali o mejnikih, ki jih je postavljal v dresu Real Madrida, nato pa tudi v reprezentanci. V četrtfinalu je proti Latviji spisal poezijo. Dosegel je 27 točk in zbral devet skokov. S to točkovno bero je postal najmlajši košarkar, ki je dosegel največ točk na tekmi evropskega prvenstva. Prehitel je velikega Dražena Petrovića.

Statistika Luke Dončića na EuroBasketu

Točke: 14,3
Skoki: 8,1
Podaje: 3,6
Minute: 29,1

"Zaradi soigralcev sem v prvi peterki"

Na srečo poškodba gležnja ni hujša, tako da bo kmalu spet normalno tekal po igrišču. | Foto: Vid Ponikvar Na srečo poškodba gležnja ni hujša, tako da bo kmalu spet normalno tekal po igrišču. Foto: Vid Ponikvar Povrhu vsega je na koncu osvojil zlato medaljo in bil izbran v prvo peterko prvenstva, kar je spet rekorden dosežek pri tej starosti.

"Neverjetno, prvaki Evrope smo. Še zdaj ne dojamem, da je zlata medalja naša. To, da sem v prvi peterki, je neverjetno, a se moram zahvaliti soigralcem. Oni so me pripeljali do tega," je bil 18-letnik vesel ob naslovu evropskega prvaka.

Novinarji iz nekdanje skupne Jugoslavije so med prvenstvom večkrat iskali vzporednice z legendami košarke s tega območja. Luka je pokazal, da je nekaj posebnega in da ima pred seboj lepo prihodnost. Nebo je meja, kot večkrat poudarjajo mnogi strokovnjaki na čelu z našim selektorjem Igorjem Kokoškovom, ki mu je dal v reprezentanci posebno vlogo: "Primerjave godijo, ampak moram še veliko narediti, da bom tako uspešen kot Dražen, Kukoč … Veliko moram še pokazati."

Dokaz, da je z Lukovim gležnjem že bolje

Ko si je poškodoval gleženj, je bil jezen, manjkale pa niso niti solze, a se je vse dobro izšlo

Ko si je poškodoval gleženj, je jokal, a ga je izkušeni Saša Zagorac miril. | Foto: Vid Ponikvar Ko si je poškodoval gleženj, je jokal, a ga je izkušeni Saša Zagorac miril. Foto: Vid Ponikvar Sklepni del evropskega prvenstva bi se lahko kmalu sprevrgel v tragedijo. V finalu proti Srbiji si je Dončić v tretji četrtini poškodoval gleženj in moral vse do konca tekme s klopi opazovati soigralce, kako se približujejo medalji. V zadnjem delu zaradi krčev ni igral niti kapetan Goran Dragić, prvo ime prvenstva. Saša Zagorac je po tekmi povedal, da je Luka jokal ob robu parketa in zmajeval z glavo, sam pa ga je skušal pomiriti. "Jezen sem bil nase, na poškodbo," je dejal in dodal: "Gleženj sem si zvil. Kakšen teden ne bom v pogonu, nato pa bo spet dobro. Najhuje mi je bilo to, da nisem mogel pomagati ekipi. Težko mi je bilo. Dokazali so, da lahko igrajo tudi brez mene."

Da poškodba gležnja ni hujša, smo se lahko prepričali na uradni novinarski konferenci, na katero je vdrl. S šampanjcem je škropil strokovni štab ter kapetana Dragića in Klemna Prepeliča. Iz sobe je že normalno odkorakal, kar je spodbuden podatek.

Evropski košarkarski prvaki na Brniku ob 18.45

Letalo z zelo dragocenim tovorom, kompletom zlatih medalj, bo danes na brniškem letališču predvidoma pristal ob 18.45. Slovenska košarkarska reprezentanca, ki je v nedeljo osvojila naslov evropskega prvaka, se bo nato odpravila v Ljubljano, kjer bo slavnostni sprejem na Kongresnem trgu. Na oder bo stopila okrog 20. ure.

Na Policijski upravi Kranj tiste, ki bi se morda odločili športnike pričakati že na letališču na Brniku, opominjajo na pravila za gibanje in zadrževanje na območju letališča ter spoštovanje pravil cestnega prometa.

Medaljo posveča navijačem

V torek bo že odpotoval v Madrid, kjer ga v klubu nestrpno čakajo, prav tako bo opravil dodatne preiskave in imel pravo oskrbo.

"Neverjetno, vsa čast vsem navijačem, ki so prišli, in vsem, ki so nas spodbujali v Sloveniji. To medaljo posvečam vsem v Sloveniji." | Foto: Vid Ponikvar "Neverjetno, vsa čast vsem navijačem, ki so prišli, in vsem, ki so nas spodbujali v Sloveniji. To medaljo posvečam vsem v Sloveniji." Foto: Vid Ponikvar Pred tem ga čaka še en vrhunec. Vrnitev iz Istanbula v Slovenijo. Najprej reprezentante čaka sprejem na Brniku, nato pa še rajanje z navijači na Kongresnem trgu v Ljubljani, kamor naj bi prišli okoli 20. ure.

"Neverjetno, vsa čast vsem navijačem, ki so prišli, in vsem, ki so nas spodbujali v Sloveniji. To medaljo posvečam vsem v Sloveniji."

 

Ne spreglejte