Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
25. 6. 2018,
15.45

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,94

3

Natisni članek

Rado Trifunović Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 25. 6. 2018, 15.45

5 let, 10 mesecev

Luka Dončić bi rad, a ne bo mogel pomagati. Sedel bo le ob parketu.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,94

3

Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Kot smo lahko pričakovali, Luka Dončić ne bo mogel pomagati slovenski košarkarski reprezentanci na naslednjih dveh kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo proti Španiji in Črni gori. Pri Dallas Mavericks, ki so ga dobili na nedavnem naboru, želijo, da si Luka odpočije. Pri Košarkarski zvezi Slovenije so upoštevali želji njegovega novega delodajalca.

Luka Dončić je bil na naboru lige NBA v središču pozornosti. Tretjega so ga izbrali Atlanta Hawks, nato pa so naredili zamenjavo z Dallas Mavericks, ki so si 19-letnega slovenskega košarkarskega dragulja srčno želeli.

Da imajo z njim velike načrte, smo se lahko prepričali v zadnjih dneh. Glavni trener Rick Carlisle je prav tako poudaril, da bo Luka izpustil tekme poletne lige NBA, ki bodo čez dva tedna v Las Vegasu, saj bi rad, da si po naporni sezoni spočije.

mama in sin: Dončić
Sportal Luka Dončić bo prve milijone zaslužil v Teksasu

Upoštevali bodo želje Dallas Mavericks, Luko KZS ne bi mogla zavarovati 

Trifunović ne bo mogel računati na Luko Dončića. | Foto: Vid Ponikvar Trifunović ne bo mogel računati na Luko Dončića. Foto: Vid Ponikvar Luka je sicer želel nastopiti za slovensko reprezentanco na prihajajočih kvalifikacijskih tekmah proti Španiji in Črni gori, vendar so na naši krovni košarkarski organizaciji upoštevali željo Lukovega novega delodajalca.

"Tudi v tretjem ciklu ne bomo mogli računati na pomoč Luke Dončića. Košarkarska zveza Slovenije in strokovni štab reprezentance sta naredila prav vse, da bi Luka lahko zaigral. Kljub Lukovi veliki želji, da ponovno obleče dres slovenske reprezentance, pa bomo upoštevali želje moštva Dallas Mavericks, ki Luki predpisuje počitek," je pojasnil selektor reprezentance Rado Trifunović.

Nato je po prejetju priznanja zlati red za zasluge pri predsedniku Borutu Pahorju dodal: "Trenirali in pripravljali smo se tako, kot da Dončića ne bo. Načrt B je bil, da bo Luka prišel in nam prinesel dodano vrednost, a žal se to ni zgodilo. Zadnje dni smo bili v navezi z njim, njegovim menedžerjem in vodstvom Dallasa, ki je izrazilo željo, da se Luka odpočije po naporni sezoni. Hkrati pa Luka sploh še nima podpisane pogodbe z Mavericks, ker se te lahko po pravilih lige NBA podpisujejo šele po 7. juliju. To pomeni, da sploh ni zavarovan, da ga tudi KZS ne more zavarovati," pravi Trifunović.

Tekmo bo spremljal ob robu parketa

Generalni sekretar KZS Rašo Nesterović je bil tisti, ki se je pogovarjal z Lukovim menedžerjem Billom Duffyjem, kaj kmalu pa mu je bilo jasno, da je Dončić košarkar, okoli katerega želijo pri Dallasu graditi moštvo. Čeprav ne bo mogel igrati, pa bo v četrtek prišel v Stožice in spremljal tekmo ob robu parketa, tako kot nekdanji kapetan Goran Dragić.

Luka Dončić
Sportal Dončić izbral številko dresa, legendarni Nowitzki mu je izrekel dobrodošlico

Zato pa so se danes že zbrali košarkarji, na katere bo prvi mož stroke lahko računal. Namesto Dončića, ki je sicer v Ljubljani, so vpoklicali Blaža Mahkovica.

Na tekmah s predsedniškim odlikovanjem

"Reprezentanca se je danes zjutraj zbrala na uradnem delu priprav pred tekmama tretjega kvalifikacijskega okna. Košarkarji so že zjutraj opravili trening moči, popoldne pa nas čaka prvi trening v telovadnici, kjer bomo začeli taktično pripravo na tekmo proti Španiji. Verjamem, da bomo obe srečanji odigrali na visoki ravni in pokazali zvrhano mero borbenosti, ki nas lahko pripelje do dveh pomembnih zmag," pravi Trifko.

Slovenski košarkarji bodo prejeli zlati red za zasluge. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski košarkarji bodo prejeli zlati red za zasluge. Foto: Vid Ponikvar Slovenski košarkarji bodo pred tekmo s Španijo opravili sedem treningov, še pred prvim pa je zlata reprezentanca gostovala v predsedniški palači, kjer jim je predsednik Slovenije Borut Pahor vročil zlati red za zasluge, ki ga podeljujejo za izjemne zasluge, dosežene za Slovenijo na civilnem, diplomatsko mednarodnem in vojaškem oziroma varnostnem področju.

Če so bili vsi košarkarji na voljo za izjave po prejetju nagrad, pa se je Klemen Prepelič odločil, da do nadaljnjega medijem uradno ne bo na voljo. Razlog je pisanje dveh slovenskih novinarjev v zvezi s finančnimi nagradami, ki so jih košarkarji prejel za zlato medaljo na evropskem prvenstvu v Turčiji.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić kot Zlatan Ibrahimović

Lestvica

1. Španija 4 tekme – 8 točk
2. Slovenija 4 – 6
3. Črna gora 4 – 5
4. Belorusija 4 - 5

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo vsi rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija : Belorusija 87:74
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  : Slovenija 92:84
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora : Slovenija 63:75
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija : Slovenija 93:92
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora 

Drugi skupinski del: 
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)
Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.

 

Ne spreglejte