Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
8. 11. 2017,
16.30

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

Gašper Vidmar Luka Dončić Luka Dončić Rado Trifunović EuroBasket 2017 svetovno prvenstvo reprezentanca KZS

Sreda, 8. 11. 2017, 16.30

6 let, 5 mesecev

Polne Stožice proti Belorusiji?

Luka Dončić bi bil največji magnet

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Medtem ko se selektor Rado Trifunović ukvarja predvsem z igralsko sestavljanko, pri Košarkarski zvezi Slovenije upajo, da bodo prvo zmago slavili še pred začetkom uvodne kvalifikacijske tekme za nastop na svetovnem prvenstvu proti Belorusiji (24. 11. ob 20.30) – z razprodano dvorano.

Luka Dončić in Anthony Randolph ostajata trenerjeva želja. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić in Anthony Randolph ostajata trenerjeva želja. Foto: Vid Ponikvar

Predvidoma v začetku prihodnjega tedna bo novi selektor moške košarkarske reprezentance Rado Trifunovič objavil seznam vabljenih košarkarjev na kratke priprave pred začetkom prvega cikla kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska. 

Od tega tedna je jasno, da poleg Gorana Dragića med vabljenimi ne bo niti Alena Omića. Zanimivo je, da selektor, ki je o nadaljevanju reprezentančne kariere prepričal Gašperja Vidmarja, povsem dokončno noče odpisati niti zvezdniškega dvojca madridskega Reala Luka Dončić-Anthony Randolph.

Tako je, vsaj formalno, odgovorne pri španskem velikanu že povprašal, kakšne so možnosti, da bi junaka iz Istanbula pripotovala v Ljubljano. Odgovor je najbrž znan: če v zadnjem trenutku ne bo dramatičnega zasuka in se bo evroligaški vrtiljak nemoteno vrtel, realnih možnosti za pozitiven odgovor ni.

Magnet bo tudi pokal evropskih prvakov

Nastopa Luke Dončića pa ne bi bil vesel le selektor, temveč tudi organizatorji tekme, ki želijo na tekmi z Belorusijo napolniti dvorano v Stožicah.

"Luka bi bil zanesljivo največji magnet, s katerim bi navijače vabili na tekmo. Tudi na avgustovski pripravljalni tekmi s Hrvaško je bil skupaj z Goran Dragićem med glavnimi 'krivci' za razprodane Stožice. A tudi brez njega verjamem, da lahko s pozitivno zgodbo v Ljubljani pozdravimo evropske prvake. To je tudi osnovna ideja, ki jo bomo podkrepili s pokalom za naslov evropskih prvakov. Ta bo na ogled v Stožicah," ob začetku prodaje vstopnic poudarja predstavnik za stike z javnostmi pri KZS Jaka Lenart.

Lahko novembra pade košarkarski rekord v obiskanosti kvalifikacijskih tekem? | Foto: Sportida Lahko novembra pade košarkarski rekord v obiskanosti kvalifikacijskih tekem? Foto: Sportida

Prednost imajo navijači z EuroBasketa 2017

Prav zaradi vsebinske povezave z evropskim prvenstvom so se pri KZS odločili za zanimivo prodajno akcijo. Prednost pri nakupu vstopnic imajo namreč navijači, ki so slovenske košarkarje bodrili v Helsinkih in Istanbulu.

"Navijači, ki bodo do petka poslali fotografijo ali preslikavo vstopnice z EuroBasketa, bodo dobili kodo za nakup vstopnice za tekmo z Belorusijo po znižani ceni. Prav v petek se bo nato začela tudi prodaja rednih vstopnic," pojasnjuje Lenart.

Drugačne priprave

Glasne podpore s tribun si seveda želi tudi selektor Trifunović, ki pa bo imel v tednu pred tekmo z Belorusijo več dela predvsem z vzpostavitvijo sistema v omejenem časovnem obdobju.

"Priprave bodo res drugačne. Na voljo bomo imeli le štiri dni. Naša prednost je, da imamo postavljen sistem, ki ga bomo skušali osvežiti. Pri tem bo seveda odvisno od tega, kdo vse bo na koncu na voljo. Druga omejitev bo pri napadalnih različicah. Če lahko v daljšem pripravljalnem obdobju zastaviš 30 napadalnih različic, je seveda številka v krajših pripravah občutno manjša. Navsezadnje košarkarji pridejo iz klubov z različnimi napadalnimi sistemi. Poleg tega bo pomembno, da v obrambi dodelamo določena načela. Pri tem je težava ta, da ne vemo povsem dobro, na katere igralce se pripravljati. To ne bo mačji kašelj, a v podobnem položaju bodo tudi tekmeci," vsega dvanajst dni pred prvim zborom razmišlja novi selektor.

Rado Trifunović: prvič v vlogi selektorja | Foto: Vid Ponikvar Rado Trifunović: prvič v vlogi selektorja Foto: Vid Ponikvar

SP 2019: kdaj in kako?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B, v kateri so Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli.

To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc: prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.


Tekmovalni termini:
Petek, 24. novembra 2017: Slovenija – Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  – Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora – Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija  – Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija – Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija – Črna gora 

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust–18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november–4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.–26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.

  Luka Dončić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Seznam slovenskih kandidatov

 Jaka Blažič (Morabanc Andorra), Vlatko Čančar (Mega Bemax), Žiga Dimec (Krka), Luka Dončić (Real Madrid), Zoran Dragić (Olimpia Milano), Tadej Ferme (Sixt Primorska), Gregor Hrovat Petrol Olimpija), Jan Kosi (Sixt Primorska), Miha Lapornik (Zlatorog Laško), Jurij Macura (Baskonia), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Blaž Mesiček (Brindisi), Edo Murić (Anadolu Efes), Aleksej Nikolić (Brose Baskets), Klemen Prepelič (Paris Levallois), Anthony Randolph (Real Madrid), Matic Rebec (Enisey Krasnojarsk), Luka Rupnik (Fuenlabrada), Žan Mark Šiško (Ilirija), Gašper Vidmar (Banvit) in Saša Zagorac (Sopron).

Ne spreglejte