Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
6. 9. 2013,
16.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

EuroBasket doping

Petek, 6. 9. 2013, 16.48

8 let

Lov na doping je drag šport

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V prvem delu evropskega prvenstva se bo vsaka od 24 reprezentanc vsaj enkrat znašla pod drobnogledom lovcev na doping.

Jani Dvoršak, dolgoletni športni delavec, tesno povezan s slovensko olimpijsko družino, se tekem evropskega košarkarskega prvenstva ne udeležuje kot športni zanesenjak. "Tu sem službeno," se je ob pozdravu pred vhodom v dvorano Zlatorog nasmehnil prvi mož Slovenske protidopinške organizacije, ki za zdaj še deluje kot oddelek znotraj olimpijskega komiteja, že jeseni pa bo kot SLOADA postala neodvisna organizacija. Med EuroBasketom Dvoršakova ekipa na podlagi dogovora in pogodbe z organizatorji prvenstva in krovno evropsko košarkarsko zvezo Fiba Europe izvaja vse kontrole dopinga.

V drugem in nato odločilnem delu prvenstva bodo lovci na doping prisotni na prav vseh tekmah, v uvodni fazi tekmovanja pa v sodelovanju s Fiba Europe izbirajo tekme in pazijo, da se bo pod drobnogledom vsaj enkrat znašla vsaka od 24 reprezentanc. "Dobro bi bilo, če bi bili prisotni na vseh tekmah, a postopki res niso poceni," pravi Dvoršak in dodaja, da se stroški enega samega testa, ki vključuje odvzem urina, prevoz in analizo, gibljejo med 400 in 600 evri. "Gre za standardne teste. Težko bi ocenil in izpostavil substanco, ki jo 'lovimo'. Prvenstvo mora biti čisto," poudarja Dvoršak.

Košarka sicer ni šport, v katerem bi mrgolelo škandalov, povezanih z dopingom, zato verjetno tudi v Sloveniji grešnikov, ki bi zasenčili tekmovanja, ne moremo pričakovati. "Pozitivnih testov res ni veliko, a verjetno tudi zaradi premajhnega števila opravljenih testov," je ob tem pripomnil prvi mož boja proti dopingu v Sloveniji in dodal, da bo v novi sezoni tudi slovenska košarkarska liga vključena v projekt preverjanja vzorcev. Do zdaj so bili pri nas pod drobnogledom le nogometaši, zdaj jim bodo sledili še košarkarji, čez leto pa tudi rokometaši.

Kako poteka testiranje med EP 2013?

Fiba Europe določi tekmo evropskega prvenstva, na kateri se izvede kontrola dopinga. Med polčasom tekme se opravi žreb, kateri igralec po povabljen na odvzem urinskega vzorca. O imenu igralca pooblaščeni izvajalec kontrole vsega pet minut pred koncem tekme obvesti reprezentančnega zdravnika. Test pa se nato opravi po tem, ko košarkar opravi svoje obveznosti do sedme sile.

Ne spreglejte