Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
22. 6. 2017,
10.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Natisni članek

liga prvakov Fiba Union Olimpija

Četrtek, 22. 6. 2017, 10.20

6 let, 6 mesecev

V kakšno druščino se seli Olimpija?

Liga prvakov dobiva podobo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Vsega devetnajst dni pred žrebom skupinskega dela lige prvakov, v katerem bo zaigralo 32 ekip, je seznam nastopajočih moštev, med katerimi je tudi Union Olimpija, že dobil bolj jasno obliko.

Spremenjena Olimpija bo eden od desetih državnih prvakov v ligi prvakov 2017/18. | Foto: Sportida Spremenjena Olimpija bo eden od desetih državnih prvakov v ligi prvakov 2017/18. Foto: Sportida

Iz zagrebške Cibone, ki jo bo po novem vodil nekdanji slovenski selektor Slobodan Subotič, so sporočili, da je 87 tekem, kolikor so jih zaradi udejstvovanja v Evropi, hrvaškem prvenstvu in pokalu ter lige ABA odigrali v pretekli sezoni, preveč. Zato so se odpovedali nastopanju v Fibini ligi prvakov, ki tako v drugi sezoni ne bo vključevala hrvaškega moštva.

Pri ljubljanski Olimpiji medtem vztrajajo, da bodo kljub zahtevni izkušnji iz nedavno končane sezone znova zaigrali na vseh frontah. Ker pa niso pridobili posebnega vabila za nastopanje v EuroCupu, se selijo v že omenjeno ligo prvakov. Ta bo z žrebom predtekmovalnih skupin svoje karte dokončno razkrila 11. julija v Ženevi. Že zdaj pa so znani klubi iz najmočnejših lig.

Italijani z državnim prvakom

Pred dnevi je Reyer iz Benetk tretjič v klubski zgodovini, a prvič po kar 74 letih postal italijanski državni prvak. Ker ima med italijanskimi klubi čvrst dogovor z evroligo Milano, bodo košarkarji iz Benetk med tistimi državnimi prvaki, ki bodo nastopali v ligi prvakov. Poleg Reyerja bodo italijanske barve v Fibinem tekmovanju branili še Avellino in Dinamo Sassari.

Med državami, ki bodo dale večjo težo ligi prvakov kot EuroCupu, je tudi Grčija. V bobnih za julijski žreb se bodo med morebitnimi tekmeci Olimpije znašli tudi AEK, Aris in PAOK, torej klubi, ki v domače prvenstvu zrejo v hrbet velikanoma iz evrolige Panarhinaikosu in Olympiacosu.

Avellino še drugo zaporedno sezono pod okriljem lige prvakov. | Foto: Sportida Avellino še drugo zaporedno sezono pod okriljem lige prvakov. Foto: Sportida

Po milijon evrov tudi branilec naslova

Skromnejša bo zastopanost najboljših klubov iz Španije. Ta bo imela kar pet mest v evroligi in še tri v EuroCupu. V ligi prvakov bodo tako zaigrali Murcia, Movistar Estudiantes, Joventut in Iberostar Tenerife, zmagovalec premierne sezone tega tekmovanja.

V ligo prvakov, ki je tudi finančno nekoliko bolj mamljiva, saj bo zmagovalec prejel milijon evrov nagrade, bo štiri klube poslala tudi Francija. To bodo AS Monaco, Nanterre in finalista državnega prvenstva Strasbourg ter Elan Chalon.

Banvit v drugem poskusu

Poleg že omenjenih prvakov bodo v vlogi najboljših v domačih prvenstvih v tekmovanju, ki skuša konkurirati evropskemu pokalu, igrali še Minsk (Belorusija), Nymburk (Češka), Bakken Bears (Danska), Donar Groningen (Nizozemska), Stelmet Zielona Gora (Poljska), Cluj-Napoca (Romunija) in Keravnos (Ciper).

Turški prvak Fenerbahče bo seveda še naprej vztrajal v evroligi. Zato pa bodo barve države, ki je razpeta med Azijo in Evropo, v ligi prvakov zastopali Bešiktas, Pinar Karsiyaka, Gaziantep in Banvit, ki se je lani pod vodstvom Saša Filipovskega prebil vse do velikega finala.

Ne spreglejte