Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
31. 10. 2021,
22.58

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,39

5

Natisni članek

Sacramento Kings Dallas Mavericks NBA Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 31. 10. 2021, 22.58

2 leti, 5 mesecev

Liga NBA, 31. oktober

Neverjetna trojka Luke Dončića, o kateri se bo še dolgo govorilo #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,39

5

Luka Dončić | Luka Dončić se je proti Sacramentu izkazal z natančnimi meti za dve točki, veliko bolj pa se mu je roka tresla pri trojkah in prostih metih. | Foto Reuters

Luka Dončić se je proti Sacramentu izkazal z natančnimi meti za dve točki, veliko bolj pa se mu je roka tresla pri trojkah in prostih metih.

Foto: Reuters

Večer čarovnic v ligi NBA se je začel z dvobojem med Dallasom in Sacramentom. Slovenski ljubitelji košarke so lahko prvič v tej sezoni spremljali na delu Luko Dončića v atraktivnem večernem terminu, Ljubljančan pa jih ni pustil ravnodušnih. Bil je najboljši strelec srečanja (23 točk), v odločilnih trenutkih pa prelomil dvoboj z edino trojko na srečanju, zadeto s skoraj polovice igrišča. Na koncu sta Ljubljančana od prvega trojnega dvojčka v tej sezoni delila le dva skoka.

Dallas Mavericks : Sacramento Kings 105:99 (82:72, 53:47, 31:22)

Učinek Luke Dončića: 23 točk (met za tri 1/7, met za dve 9/14, prosti meti 2/6), 10 asist., 8 sk., 1 ukr. žoga, 1 blok., 3 izg. žoge, 3 osebne napake v 35 minutah in 9 sekundah

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Prvi večer v ligi NBA, v katerem so lahko evropski ljubitelji košarke uživali v vragolijah Luke Dončića in njegovih soigralcev pri Dallas Mavericks ob več kot znosnem terminu, je postregel z zmago Kiddove čete. Gostitelji niso kaj prida blesteli v napadu, a so znali skozi večino srečanja zadržati prednost, priigrano v uvodni četrtini (+9), nato pa dvoboj varno pripeljati h koncu. Gostje iz Kalifornije so se nekajkrat nevarno približali, nazadnje pri 89:92, ko je sledil odločilni trenutek srečanja.

Trojka Luke Dončića v zadnji četrtini, ki jo je dosegel z velike razdalje:

Do takrat je 22-letni Ljubljančan zgrešil vseh pet metov za tri točke, nato pa ob silovitih težavah, ko se mu je ob čvrsti obrambni igri Sacramenta iztekal čas za napad, poskrbel za vrhunec dvoboja. Odločil se je za met za tri točke iz polkroga, z dela igrišča, na katerem je v dvorani American Airlines Center upodobljen logotip Mavericks, nato pa ob eksploziji navdušenja na tribunah zadel v polno. Dosegel je noro "logo trojko", kot so jo poimenovali komentatorji. Takrat je Dallas dobil zalet, po katerem ga Sacramento ni več mogel ujeti. Telički so dočakali četrto zmago v tej sezoni, tako da se lahko še naprej pohvalijo s pozitivnim razmerjem zmag in porazov (4-2), hkrati pa so še bližje vrhu zahodne konference.

Dončić: Moram popraviti met pri običajnih trojkah

Tako je Dončić vrgel "logo trojko". | Foto: Reuters Tako je Dončić vrgel "logo trojko". Foto: Reuters "Pri vsakem metu za tri točke sem samozavesten. To trojko sem zadel, nobene od preostalih, običajnih trojk pa nisem, zato moram popraviti met pri običajnih trojkah," je po obračunu, po katerem se je z razlogom največ govorilo o njegovi "logo trojki", predstavnikom sedme sile povedal Dončić. Trojke je sicer na tekmi metal zgolj 1/7.

"To je bil velik met," je varovanca pohvalil trener Kidd, ki dobro ve, kako težko je zadeti trojko s takšne oddaljenosti. In to še po Dončićevem značilnem koraku nazaj (step-back), ko se je že iztekal čas za napad. "Vsi vemo, da lahko dosega trojke tudi s takšne razdalje," je kot strateg Maverciks že dodobra spoznal, iz kakšnega testa je slovenski legionar in kaj vse zmore.

"Treba je čestitati Dončiću," je povedal trener Sacramenta Luke Walton in dodal, da so se njegovi varovanci v tisti akciji dobro zoperstavili Dončiću v obrambi.

Ne le brez Porzingisa, ampak tudi Marjanovića in ... še Kleberja!

Dončić ni mogel računati na pomoč najvišjih soigralcev. | Foto: Reuters Dončić ni mogel računati na pomoč najvišjih soigralcev. Foto: Reuters Dallas v tej sezoni na domačem parketu še ni izgubil. V napadu je resda bodel v oči slabši met za tri točke (12/37 – 32,4 odstotka, od tega je imel zelo skromnega prav Dončić – 1/7), zlasti zato, ker je slovenski reprezentant kot organizator igre večkrat z imenitnimi podajami - povsem v svojem nepredvidljivem slogu - soigralcem omogočil številne neovirane mete z razdalje. 

Tega gostje niso znali izkoristiti sebi v prid. V tem elementu košarkarske igre so bili namreč še neprimerno manj uspešni od Dallasa. Od 36 metov z razdalje so zadeli zgolj sedem trojk (19,4 odstotka). Buddy Hield in Harrison Barnes sta, na primer, skupaj metala za tri točke 4/20, hkrati pa Kralji niso znali izkoristiti manjkajočih visokih igralcev pri Dallasu.

Vrhunci Luke Dončića proti Sacramentu:

Že pred srečanjem je postalo jasno, da bo Latvijec Kristaps Porzingis zaradi bolečin v hrbtu počival tudi na tretji tekmi zapored, manjkal pa je tudi srbski orjak Boban Marjanović. Ko je moral že sredi prve četrtine predčasno s parketa Nemec Maxi Kleber, ki ga je uščipnilo v hrbtu, se je trener Dallasa Jason Kidd znašel v novih težavah, a jih je znal s pomočjo košarkarjev s klopi prebroditi.

Trojke in prosti meti parali živce Ljubljančanu

Ljubljančanu ni šlo vse po načrtih, na koncu pa sta ga od prvega trojnega dvojčka v tej sezoni ločila le dva skoka. | Foto: Reuters Ljubljančanu ni šlo vse po načrtih, na koncu pa sta ga od prvega trojnega dvojčka v tej sezoni ločila le dva skoka. Foto: Reuters Njegovi varovanci so prvo četrtino začeli imenitno, si kmalu priigrali visoko prednost (17:3, nato 22:7), nato pa je moral Dončić pri vodstvu s 24:12 zaradi že dveh prejetih osebnih napakah hitro na klop. Trener ni hotel ničesar prepuščati naključju. Čeprav igralci s klopi niso bili tako učinkoviti kot člani začetne peterke, je Dallas vendarle dobil uvodnih 12 minut za devet točk.

V drugi četrtini se je prednost malenkost stopila (na +6), pri Dallasu pa sta koš tekmeca najbolj polnila Dončić (s 16 točkami najboljši strelec prvega polčasa) in Tim Hardaway Jr. s tremi trojkami. Statistika Ljubljančana bi bila lahko še razkošnejša, če bi bil bolj natančen pri prostih metih. Tako pa je od šestih poskusov zadel le dva, ob nemoči, ko je večkrat zgrešil kot pa zadel cilj s črte prostih metov, pa si je privoščil tudi krajši repertoar kletvic, ki ni ušel televizijskim kameram.

V drugem polčasu je Sacramento začutil svojo priložnost, na kratko tudi povedel (60:59), ravno po prvi tehnični napaki Dončića v tej sezoni, a si je Dallas kmalu povrnil prednost. Ko se je Dončić preselil na klop, so Mavericks do konca tretje četrtine ušli na +10 (82:72), tako da je zadišalo po dokaj gladki zmagi gostiteljev. Sacramento se s tem ni strinjal.

Slovenski reprezentant v tej sezoni z Dallasom še ni izgubil na domačem parketu. | Foto: Reuters Slovenski reprezentant v tej sezoni z Dallasom še ni izgubil na domačem parketu. Foto: Reuters

V zadnji četrtini je pritiskal, najbolj je bil pri tem uspešen Richaun Holmes (22 točk), se nekajkrat približal, a je Dallas vedno našel protiodgovor. Po že omenjeni trojki Dončića, edini njegovi na uvodnem srečanju večera čarovnic, na kateri je Slovenca neuspešno pokrival Tristan Thompson, si je Dallas priigral zadostno prednost in na koncu zmagal s 105:99.

Dallas bo naslednjič v ligi NBA na delu v noči na sredo, ko se bo pomeril z nekdanjim Dragićevim klubom Miami Heat.

Kevin Durant
Sportal Nekdanji Dončićev trener šokiran #video

Liga NBA, 31. oktober:

Dallas Mavericks : Sacramento Kings 105:99
Dončić 23 točk (met za tri 1/7, met za dve 9/14, prosti meti 2/6), 10 asist., 8 sk., 1 ukr. žoga, 1 blok., 3 izg. žoge, 3 osebne napake v 35 minutah in 9 sekundah, Hardaway Jr. 16 (trojke 4/11), Finney-Smith 13, Powell (8 sk.) in Ntilikina 12; Holmes 22 (met iz igre 9/15), 13 sk., Barnes 15 (trojke 1/8), 10 sk., Fox (8 sk.) in Haliburton 14

Charlotte Hornets : Portland TrailBlazers 125:113
L. Ball 27, 9 sk., Oubre Jr. 26; McCollum 25, Lillard 14, 12 as.

Milwaukee Bucks : Utah Jazz 95:107
Antetokounmpo 25, 7 sk., Allen 18; Mitchell 28, Conley 20, Gobert 9, 13 sk.

Brooklyn Nets : Detroit Pistons 117:91
Durant 23, Harden 18, 12 as., Bembry 15; Joseph 13, Grant 11

Los Angeles Lakers : Houston Rockets 95:85
Westbrook 20, 9 as., Davis 16; Gordon 17, Wood 16, 13 sk.

Lestvica:

Ne spreglejte