Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
3.28

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,22

3

Natisni članek

Natisni članek

NBA Miami Heat Liga NBA Liga NBA Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 3.28

4 leta, 11 mesecev

Liga NBA, 27. oktober

Nova rapsodija Dončića v ligi NBA, po kateri se mu ni smejalo #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,22

3

Luka Dončić | Luka Dončić je v tretjem nastopu v tej sezoni doživel prvi poraz z Dallasom. | Foto Reuters

Luka Dončić je v tretjem nastopu v tej sezoni doživel prvi poraz z Dallasom.

Foto: Reuters

Slovenska košarkarska asa Luka Dončić in Goran Dragić sta v noči na ponedeljek izkusila prva poraza v novi sezoni lige NBA. Dončić je z Dallas Mavericks blestel proti Portlandu, prispeval kar 29 točk, 12 skokov in devet asistenc, a v razburljivi končnici ostal praznih rok (119:121). Dragić je na gostovanju pri Minnesoti dosegel 13 točk in izgubil z Miami Heat (109:116). Podprvaki lige NBA Golden State Warriors so doživeli hud poraz v Oklahoma Cityju.

Učinek Luke Dončića: 29 točk, met za tri 2/11, met za dve 6/11, prosti meti 11/14, 12 skokov, 9 asistenc, 3 ukradene žoge, 4 izgubljene žoge v 37 minutah in 42 sekundah.

Učinek Gorana Dragića: 13 točk, met za tri 2/6, met za dve 3/5, prosti meti 1/2, 5 skokov, 4 asistence, 2 izgubljeni žogi v 27 minutah in 26 sekundah.

V Dallasu, kjer je trener Rick Carlisle na dan srečanja praznoval okrogli 60. rojstni dan, je bilo napeto do zadnjega piska sirene. V prvem polčasu so bili Mavericks zelo razigrani. Že v prvi četrtini so povedli za 15 točk, mladi Ljubljančan je znova navduševal z raznovrstno, atraktivno in učinkovito igro, Dallas pa je po prvem polčasu vodil s 71:59.

Vrhunci srečanja v Dallasu:

Dončić je dokazal, da mu igre proti Portlandu ustrezajo. Že v prejšnji sezoni je proti Trail Blazers povprečno na tekmo zbral 24 točk, 8,5 skoka in 5,3 asistence. Tokrat so bile njegove številke še boljše, a jih je v zaključku dvoboja, ko se je odločalo o zmagovalcu, malce pokvaril slabši met iz igre.

Luka je tokrat dosegel 29 točk, zbral 12 skokov in devet asistenc, tako da ga je le ena uspešna podaja, po kateri bi njegov soigralec dosegel koš, delila od novega trojnega dvojčka. Dončić ni bil najboljši strelec Dallasa. To je postal Latvijec Kristaps Porzingis, ki je prvič, odkar nosi dres Teličkov, presegel mejo 30 točk. Zbral je 32 točk, dodal še devet skokov in pet asistenc, a tudi to ni pomagalo gostiteljem do nadaljevanja zmagovitega niza.

Atraktivno zabijanje Dončića:

Podaja Dončića za zabijanje Kleberja:

Pri gostih iz Portlanda je v prvem polčasu izstopal C. J. McCollum, ki je v tem delu srečanja dosegel 24 točk (od skupno 35), v nadaljevanju pa se je razigral prvi zvezdnik Damian Lillard. Kar 26 od končnih 28 točk je prispeval v drugem polčasu in spravljal v obup obrambo Dallasa.

Podaja Dončića za zabijanje Porzingisa:

Mladi Ljubljančan je proti Portlandu presegel mejo 500 skokov v ligi NBA. | Foto: Reuters Mladi Ljubljančan je proti Portlandu presegel mejo 500 skokov v ligi NBA. Foto: Reuters Tekmeca sta se v zadnji četrtini pogosto izmenjavala v vodstvu, dobrih osem sekund pred koncem, ko je Portland vodil s 120:119, pa je Dorian Finney-Smith prišel do skoka v napadu, nato pa je nad njim prekršek naredil Lillard. Tako so ocenili sodniki. Trener gostov Terry Stotts je takrat uveljavil pravico do posebnega sodniškega videoogleda spornega prekrška. V tej sezoni ima namreč trener enkrat na tekmo možnost takšnega koraka. Stottsova domneva, da je Lillard zbil žogo iz rok Finneyja-Smitha v skladu s pravili, se je izkazala za pravilno.

Sledila je sodniška žoga na sredini, kjer pa si je Kent Bazemore (prvi center Hassan Whiteside je moral zaradi šestih prekrškov zapustiti parket, Zach Collins pa je zaradi poškodbe leve rame predčasno končal dvoboj) proti neprimerno višjemu Porzingisu presenetljivo priboril žogo. Portland je do konca dvoboja zadel še en prosti met, zadnjo priložnost za zmago Dallasa (in trojni dvojček Dončića) pa je ob zvoku sirene zapravil Tim Hardaway Jr. Dvoboj, ki je ponudil veliko dramo v zadnjih sekundah, je tako osrečil Portland.  ​​​

Wiggins v zadnjih minutah ''uničil'' Miami

Gora Dragić je izgubil na gostovanju pri Timberwolves. | Foto: Reuters Gora Dragić je izgubil na gostovanju pri Timberwolves. Foto: Reuters Goran Dragić, čeprav je blestel na uvodnih dveh nastopih, tudi tokrat ni bil uvrščen v začetno peterko. Miami je končal prvi polčas z delnim rezultatom 18:4, s katerim je poskrbel za preobrat in vodstvo po prvem polčasu (57:55). Dobro mu je kazalo tudi v nadaljevanju, vse do izenačenja 101:101, ko se je razigral Andrew Higgins in s tremi zaporednimi trojkami odločil zmagovalca (116:109).

Izkušeni Slovenec je dosegel 13 točk. Miami je nastopil brez Jimmyja Butlerja, ki je prejšnjo sredo postal novopečeni očka, manjkal pa je tudi Derrick Jones Jr. (poškodba noge).

Vrhunci dvoboja Minnesota : Miami:

Polom Golden Stata v Oklahomi

V uvodnem dejanju večera v ligi NBA je Oklahoma City odpravila Golden State (120:92) s presenetljivo visoko razliko in tako pozdravila prvo zmago v novi sezoni. Že ob polčasu je vodila s 70:37, v tretji četrtini pa povedla celo za 39 točk. Nemec Dennis Schröder je dosegel 22 točk, Italijan Danilo Gallinari jih je dodal 21, Shai Gilgeous-Alexander pa 19.

Vrhunci dvoboja v Oklahoma Cityju:

Gostje, aktualni podprvaki lig NBA, niso blesteli v metu. Prvi zvezdnik Stephen Curry je prispeval 23 točk in zadel sedem od 18 metov iz igre, njegovi soigralci pa so bili neprimerno manj natančni, saj so zadeli le 23 od 74 metov. Za še slabšo voljo pri gostih iz Kalifornije je poskrbela izključitev D'Angela Russlla, ki se je v tretji četrtini sprl s sodniki, center Kevon Looney pa ni zaigral zaradi poškodbe stegenske mišice.

Goran Dragić
Sportal Dragić v ligi NBA poskrbel za podvig večera, Westbrook prehitel Magica #video
Ne spreglejte