Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 4. 2018,
7.00

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,59

1

Natisni članek

Philadelphia 76ers Miami Heat NBA Goran Dragić Goran Dragić

Sreda, 25. 4. 2018, 7.00

5 let, 11 mesecev

Liga NBA, 25. april

Dragića izdali živci, Avstralec dobil po glavi, Slovenec izpadel #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,59

1

Goran Dragić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić je z Miamijem izgubil peto tekmo končnice proti Philadelphii (91:104) in izpadel iz boja za naslov prvaka v ligi NBA. Vročica je izpadla z 1:4 v zmagah, Philadelphia pa se je prvič po letu 2012 uvrstila v konferenčni polfinale. Dragić je v zadnji tekmi sezone dosegel 15 točk. Branilec naslova Golden State je izločil San Antonio, Boston je proti Milwaukeeju povedel s 3:2.

Košarkarji Miamija so se na gostovanje v dvorano Wells Fargo Center odpravili po zmago. Bila je nujna, če so želeli podaljšati sezono. Ni jim uspelo, saj je Philadelphia izkoristila prvo zaključno žogico za napredovanje v konferenčni polfinale. Zmagala je s 104:91 in dvignila občinstvo na noge. Najboljši strelec srečanja je bil J. J. Redick. Dosegel je 27 točk, od tega kar pet trojk, in prvič v karieri presegel mejo 20 točk na dveh zaporednih srečanjih končnice lige NBA.

Vrhunci srečanja v Philadelphii:

Simmons prvi po Wadu

Veselje košarkarjev Philadelphie po napredovanju v polfinale. | Foto: Reuters Veselje košarkarjev Philadelphie po napredovanju v polfinale. Foto: Reuters Pod obročem je z zaščitno masko blestel Kamerunec Joel Embiid (19 točk in 12 skokov), z raznovrstnim učinkom pa se je znova izkazal Avstralec Ben Simmons. Prispeval je 14 točk, deset skokov in šest asistenc. Postal je prvi novinec v ligi NBA, ki je bil najboljši v svojem mestu po številu asistenc prav na vsaki tekmi serije v končnici. 

Zadnji, ki mu je to uspelo pred njim, je bil Dwayne Wade. Leta 2004 se je tako izkazal v konferenčnem polfinalu proti Indiani. Štirinajst let pozneje je skušal pomagati Miamiju do preboja med osem najboljših v ligi NBA, a je naletel na premočnega tekmeca.

Za Miami usodna tretja četrtina

''Rad bi čestital Philadelphii in njenemu Goran Dragić je bil s 15 točkami tretji najboljši strelec Miamija. | Foto: Reuters Goran Dragić je bil s 15 točkami tretji najboljši strelec Miamija. Foto: Reuters trenerju Brettu Brownu za zasluženo napredovanje. Igrali so dobro košarko. Niso prehitevali korakov, ampak šli stopničko po stopničko in zgradili odlično ekipo. Rezultati so vidni,'' je po usodnem porazu, s katerim je Miami končal sezono, povedal trener Vročice Erik Spoelstra.

V prvem polčasu sta bila tekmeca enakovredna. Končal se je brez zmagovalca (46:46), v vrstah Miamija pa je z desetimi točkami izstopal Goran Dragić. Zlati kapetan slovenske reprezentance, ki je lani osvojila evropsko prvenstvo, v nadaljevanju ni bil več tako nevaren za koš gostiteljev. Tekmo je končal kot tretji najboljši strelec gostov pri 15 točkah. Miami se je v zadnji četrtini najbolj približal tekmecu slabih pet minut pred koncem, ko je zaostajal za osem. Bližje ni šlo. Gostitelji so na krilih odlične tretje četrtine, ki so jo dobili s 34:20, izločili klub s Floride.

Dragić udaril Avstralca po glavi in prejel kazen

Dragić je na začetku tretje četrtine poskrbel za nešporten vložek, ko je Simmonsa na dvoboju z ogromnim vložkom zahrbtno udaril po glavi. Avstralec, ki je pred tem prestregel podajo slovenskega asa in krenil v protinapad, je po prejetem udarcu ostal miren, njegovi soigralci pa so protestirali pri sodniku, ki je kaznoval Ljubljančana tako z osebnim prekrškom kot tudi s tehnično napako.  

Kako je Dragić udaril po glavi Simmonsa?

Dragić je tako končal sezono, v kateri je prvič v karieri nastopil na tekmi zvezdnikov all star. Pred začetkom sezone je dosegel največji reprezentančni uspeh v zgodovini slovenske košarke, saj je kot kapetan in najboljši strelec blestel na evropskem prvenstvu. Slovenija je osvojila zlato medaljo, starejši izmed bratov Dragić pa je bil najboljši igralec prvenstva.

Toliko kot v prejšnjih treh sezonah skupaj

Philadelphia je v tej sezoni izjemno napredovala. Vštevši končnico, v kateri je izločila Miami, je zmagala že na 56 tekmah. Ravno toliko, kot v prejšnjih treh sezonah skupaj, ko je spadala med najslabše udeležence lige NBA. Letos je drugače, saj se je uvrstila v konferenčni polfinale. Prvič po letu 2012. Tam jo čaka zmagovalec obračuna med Bostonom in Milwaukeejem. Po zmagi keltov na peti tekmi vodi Boston s 3:2.

Branilec naslova Golden State je izločil San Antonio. Peto tekmo je dobil z 99:91 in se tako uvrstil v konferenčni polfinale z rezultatom v zmagah 4:1. Blestel je Draymond Green, ki je prispeval 17 točk, kar 19 skokov in sedem asistenc.

Liga NBA, 25. april, 1. krog končnice:

Vzhodna konferenca:
Philadelphia 76ers : Miami Heat 104:91 /4:1/
Redick 27 (met za tri 5/10), Embiid 19, 12 sk., Simmons 14, 10 sk., 6 asist., Belinelli 11; Olynyk 18, 8 sk., 6 asist., T. Johnson 16, Dragić 15 (met za tri 2/6, met za dve 4/10, prosta meta 1/2), 5 asist., 1 sk., 5 izg. žog v 35 minutah, Winslow 12, 7 sk., Wade 11, 5 sk., 5 asist.

Boston Celtics : Milwaukee Bucks 92:87 /3:2/
Horford 22, 14 sk., Rozier 16, 5 asist., Brown 14, 6 sk.; Middleton 23, Parker 17, 8 sk., Antetokounmpo (10 sk., 9 asist.) in Bledsoe (5 sk.) 16

Zahodna konferenca:
Golden State Warriors : San Antonio Spurs 99:91 /4:1/
Durant 25, 6 sk., 5 asist., Thompson 24, 5 sk., Green 17, 19 sk., 7 asist.; Aldridge 30, 12 sk., Mills 18, Ginobili (7 asist., 5 sk.) in Anderson 10

// rezultat serije v zmagah

Ne spreglejte