Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2019,
6.05

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Nikola Jokić Denver Nuggets Liga NBA

Sobota, 23. 2. 2019, 6.05

5 let, 1 mesec

Liga NBA, 22. februar

Dallas brez poškodovanega Dončića nemočen, končnica vse bolj oddaljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27
Luka Dončić, Nikola Jokić | Luka Dončić zaradi poškodbe ni igral. | Foto Getty Images

Luka Dončić zaradi poškodbe ni igral.

Foto: Getty Images

Po krajšem premoru po koncu vikenda All-Star se je liga NBA vrnila tudi v Dallas. Mavericksi so na domačem parketu doživeli tretji zaporedni poraz, tokrat so se zmage v American Airlines Centru veselili košarkarji drugouvrščene ekipe zahoda, Denverja (104:114). Slovenski košarkarski biser Luka Dončić zaradi poškodbe gležnja ni mogel pomagati svojim soigralcem, ob polčasu pa je prejel priznanje za najboljšega novinca meseca januarja.

Povprečje Luke Dončića v tej sezoni: 20,7 točke, 7,2 skoka, 5,6 asistence, 3,2 izgubljene žoge, 1 ukradena žoga, 0,3 blokade v 32 minutah in 2 sekundah.

V Dallasu so košarkarji Denverja, ki v tej sezoni kažejo izvrstne predstave, dosegli še drugo medsebojno zmago v tej sezoni. Tako kot decembra je bil tudi tokrat glavni krivec za zmago gostov Nikola Jokić, ki je tekmo končal pri dvojnem dvojčku (19 točk, 13 skokov, 8 podaj). Luka Dončić je tekmo zaradi otečenega desnega gležnja izpustil. Ni še znano, ali bo moral slovenski košarkar izpustiti tudi obračun z ekipo Utah Jazz.

A čeprav 19-letni Ljubljančan ni stopil na parket, je znova požel veliko pozornosti. Ob polčasu je prejel priznanje za najboljšega novinca meseca januarja. Za Dončića je to že tretje zaporedno priznanje, za najboljšega novinca je bil proglašen še novembra in decembra.

Luka Dončić novinec meseca januarja:

Najboljše predstave Dončića v januarju:

Dallas odločno v prvem polčasu, nato padec

Dallas se je Denverju, ki je bil uspešen tretjič zapored, odlično zoperstavil v prvem polčasu. Ekipa iz Teksasa je nastopila s povsem spremenjeno začetno peterko (Jalen Brunson, Maxi KleberTim Hardaway Jr., Dorian Finney Smith in Salah Mejri). Mavericksi so prvo četrtino dobili s 30:25, ob polčasu so zaostajali za točko (51:52). Odločilno prednost so Nuggetsi napravili v tretji četrtini, ki so jo dobili z 39:24 in prednost povišali na +17 ter s tem zapečatili usodo gostiteljev. Četa Ricka Carlisleja je v zadnji četrtini ves čas zaostajala, na koncu so košarkarji Dallasa le nekoliko omilili 32. poraz v tej sezoni.

Odsotnost Dončića je pri Dallasu izkoristil Brunson, ki je tekmo začel v prvi peterki in postavil svoj nov strelski rekord. Tekmo je končal pri 22 točkah in petih podajah. Sledil mu je Dwight Powell, ki je z 20 točkami presegel svoj najvišji izkupiček doseženih točk v tej sezoni, Finney-Smith in Hardaway Jr. sta srečanje zaključila pri 13 doseženih točkah. Pri Denverju je bil poleg Jokića najučinkovitejši Paul Millsap s 17 točkami, Isaiah Thomas jih je dodal 16.

Dončićevo navdušenje ob trojki Salaha Mejrija:

24-letni srbski center Jokić v tej sezoni dosega 20,4 točke, 10,7 skoka in 7,7 asistence na tekmo, na lestvici najboljših strelcev lige pa je s 1.161 točkami na 25. mestu, dve mesti pred slovenskim asom in sedanjim naj novincem lige Dončićem (povprečno 20,7 točke, 7,2 skoka in 5,6 asistence na tekmo). V tej sezoni je Dončić zaigral na 55 tekmah Dallasa, vse pa je začel v prvi peterki.

Končnica vse bolj oddaljena

Denver Nuggetsi imajo po 58 odigranih tekmah na računu 40 zmag in 18 porazov ter v zahodni konferenci zaostajajo le za vodilnimi Golden State Warriorsi. Dallas je po treh zaporednih porazih še bolj oddaljen od mest, ki vodijo v končnico lige NBA, s 26 zmagami in 32 porazi zaseda 12. mesto na Zahodu.

Vrhunci tekme v Dallasu:

Strelski šov Georgea in Westbrooka

Oklahoma je na domačem parketu po dveh podaljških ugnala ekipo Utah Jazz, ki bo tudi naslednji nasprotnik Dallasa. Utah je pol minute do konca rednega dela po trojki Rickyja Rubia povedel s 129:126, a je na drugi strani za izenačenje s košem in dodatnim prostim metom poskrbel Jerami Grant. Srečanje ni bilo odločeno niti po prvem podaljšku. S košem dobre pol minute do konca je rezultat na 139 poravnal Rudy Gobert. Za zmago gostiteljev je v drugem podaljšku sekundo do konca s košem poskrbel prvi strelec srečanja Paul George.

Koš Georgea za zmago:

George (45 točk, met iz igre 17/31) in Russell Westbrook (43 točk, met iz igre 15/29) sta dosegla kar 88 točk Oklahome. Pri Utahu je bil z 38 točkami najučinkovitejši Donovan Mitchell, Gobert je dodal 26 točk, Derrick Favors pa še dve manj.

Leonardu obračun z DeRozanom

Izjemno napeto je bilo tudi v Torontu, kjer so domači košarkarji ugnali San Antonio (120:117). V zelo tesnem zaključku tekme je prvi strelec srečanja Kawhi Leonard (25 točk) slabih 17 sekund do konca ukradel žogo DeMaru DeRozanu in z zabijanjem gostitelje popeljal v vodstvo (118:117). Na drugi strani je nato zgrešil Davis Bertans, Leonard pa je z dvema zadetima prostima metoma potrdil zmago Toronta.

DeRozan, ki je do te sezone kar devet let preživel v Torontu, je v nekdanji dvorani doživel lepo dobrodošlico, a njegovih 23 točk ni bilo dovolj za uspeh San Antonia. Marco Belinelli je tekmo končal pri 21 točkah. Za Raptorse je bil poleg Leonarda, ki je od leta 2011 do te sezone igral ravno za San Antonio, z 22 točkami najučinkovitejši Pascal Siakam.

Vrhunci tekme v Torontu:

Liga NBA, 22. februar:

 

Lestvici: 

Preberite še:

Boban Marjanović
Sportal Goran Dragić je odpotoval na gostovanje, a ostal brez priložnosti
Luka Dončić
Sportal Dončić o dokazovanju pred dvomljivci
Goran Dragić
Sportal Zelena luč za vrnitev Gorana Dragića
Luka Dončić in Goran Dragić
Novice Tekma Dončić - Dragić: v Miami več kot tisoč Slovencev, slovenska vina in hrana
Ne spreglejte