Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 4. 2021,
4.00

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

New York Knicks Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA

Sobota, 3. 4. 2021, 4.00

3 leta

LIGA NBA, 2. APRIL

Dončić brez trenerja, ne pa tudi brez nove zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03
Luka Dončić | Foto Guliver Image

Foto: Guliver Image

Ob zmagi Dallasa na gostovanju pri New Yorku (99:86) je Luka Dončić v osrednjih treh statističnih kazalcih sicer rahlo zaostal za visokim sezonskim povprečjem (26 točk, 8 skokov, 7 asistenc), a je bil z navdihujočo igro v zadnji četrtini vendarle znova jeziček na tehtnici. Giannis Antetokounmpo je ob zmagi Milwaukeeja nad Portlandom dosegel 47 točk.

Čeprav strelsko ni bil tako razpoložen in natančen kot ob nedavnem gostovanju pri Bostonu, pa je Luka Dončić v noči na soboto postregel z novo dobro predstavo in bil pomemben jeziček na tehtnici za zmago Dallasa pri New Yorku. Znova se je dobro znašel predvsem v gostujoči raketi, kjer je izkoriščal fizično moč in napadalno intuicijo, zadel pa je tudi po dva krilna meta in dve "podaljšani" trojki. Na koncu je to v 35 minutah igre zadostovalo za 26 točk (met iz igre 11:23, za 3 točke 3:8, prosti meti 1:4), ob tem pa je ujel še osem odbitih žog in zbral sedem asistenc.

Rick Carlies | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Januarja cepljen, aprila pozitiven

V sloviti dvorani Madison Square Garden je Dallas tokrat vodil pomočnik trenerja Jamahl Mosley. Prvi trener Rick Carlisle je namreč ostal v hotelski sobi, saj je bil na dan tekme obveščen o pozitivnem rezultatu testa na novi koronavirus. Ta je bil za 61-letnega strokovnjaka toliko večje presenečenje, ker je v začetku leta prejel cepivo. "Verjamem in upam, da gre za lažno pozitiven test," je prek videoklica medijem pojasnil Carlisle, ki zdaj skladno s protokolom lige NBA čaka na vnovično testiranje.

Dončić je bil znova prvi strelec in asistent svojega moštva, status prvega skakalca pa mu je tokrat z devetimi skoki prevzel Dorian Finney-Smith. Ob čakanju, da se ekipi vendarle pridruži najnovejša okrepitev JJ Redick, je kakovostno oporo ljubljanskemu vodilnemu zvezdniku tokrat znova predstavljal borbeni Jalen Brunson (15 točk, 7 skokov, 5 asistenc), medtem ko pa je Kristaps Porzingis proti svojemu nekdanjemu moštvu 14 točkam dodal osem skokov. Pri poraženem New Yorku je Alec Burks dosegel 20 točk.

Luka Dončić | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Udarna zadnja četrtina

Do ključne prednosti za pomembno zmago v gosteh je ob navdihujoči igri slovenskega zvezdnika, ki je v tem delu dosegel kar 13 točk, Dallas prišel v zadnji četrtini. Dobil jo je z desetimi točkami prednosti. Do tega dela tekme namreč prednost gostov ni presegla desetih točk, medtem ko pa je New York na polovici druge četrtine vodil s trinajstimi točkami naskoka (44:13). A ko je po petih zaporednih točkah Dončića gostujoča zasedba dobre tri minute pred koncem povedla z rezultatom 90:75, je bilo upov na domači preobrat konec. Skoraj konec. Z nekaj agresivnimi manevri je namreč New York še poskušal ujeti goste, hkrati pa je Dončića prisilil, da je znova nekajkrat povzdignil glas na sodnike. V gibanju rezultata pa ni prišlo do večjih sprememb.

Nadaljevanje divjega ritma

Dallas je na četrtem zaporednem gostovanju prišel do tretje zaporedne zmage, dobre nastavke pa bo poskušal nadgraditi v nadaljnjem zgoščenem urniku. Že v noči na nedeljo namreč Dončića in soigralce čaka gostovanje v Washingtonu, po vrnitvi v Teksas pa nato v roku enega tedna še dvoboji z Utah Jazz, Houstonom, Milwaukeejem, SA Spurs in Philadelphio. Z morebitno uspešnostjo v tem nizu bi se utegnili odlepiti od nihanja med sedmim in osmim mestom ter se približati šestemu mestu, ki vodi neposredno v končnico. Do konca rednega dela, ki letos šteje 72 tekem, sicer Teksačane loči še 25 tekem. Do danes so jih dobili 26, na 21 pa so morali tekmecu priznati poraz.

Luka Dončić
Sportal Čudežni podvig Dončića, ki je marca pisal zgodovino lige NBA

Antetokounmpo se je ustavil pri 47

Giannis Antetokounmpo je ob zmagi nad Portlandom dosegel 47 točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Giannis Antetokounmpo je ob zmagi nad Portlandom dosegel 47 točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nov izjemen večer je za Giannisom Antetokounmpom, na krilih katerega je Milwaukee ugnal Portland. Grk je k zmagi s 127:109 prispeval 47 točk in dodal 12 skokov. Bucks so po seriji porazov prišli do druge zaporedne zmage in se utrdili na tretjem mestu vzhodne konference. Na vrhu te so člani Brooklyn Nets.

Na zahodu se je nadaljeval zmagoviti niz vodilnih moštev Utah Jazz in Phoenix Suns. Utah je za osmo zaporedno zmago na kolena spravil Chicago Bulls, najbolj razpoložen ob zmagi je bil s 26 točkami Domovan Mitchell.

Phoenix je ob peti zaporedni zmagi zanesljivo odpravil Oklahomo, ob zmagi s 140:103 je bil vodilni mož Sonc Devin Booker z 32 točkami.

V noči na nedeljo bosta na delu kluba dveh Slovencev. Dončićevi bodo gostovali pri Washington Wizards, Miami Gorana Dragića pa bo gostil Cleveland Cavaliers.

Liga NBA, 2. april:

New York Knicks : Dallas Mavericks 86:99
Burks 20, Randlle 14; Dončić 26 (8 skokov, 7 asistenc), Brunson 15

Toronto Raptors : Golden State Warriors 130:77
Siakam 36, Trent 24; Wiggins 15, Poole 10

Boston Celtics : Houston Rockets 118:102
Tatum 26, Fournier 23; Wood 19, Bradley 15

Indiana Pacers : Charlotte Hornets 97:114
LeVert 16, McDermott 13; Bridges 23, 10 sk., Zeller 17

Memphis Grizzlies : Minnesota Timberwolves 120:108
Valanciunas 19, 11 sk., Allen 15; Towns 30, 16 sk., Edwards 22

New Orleans Pelicans : Atlanta Hawks 103:126
Lewis 21, Johnson 16; Bogdanović 26, 7 sk., 7 asist., Huerter 24

Utah Jazz : Chicago Bulls 113:106
Mitchell 26, Gobert 19, 13 sk., Clarkson 19; Young 25, LaVine 23

Phoenix Suns : Oklahoma City Thunder 140:103
Booker 32, Bridges, Johnson, Paul vsi po 17; Maledon 33, Pokuševski 20

Portland Trail Blazers : Milwaukee Bucks 109:127
Lillard 32, Covington, McCollum oba po 18; Antetokounmpo 47, 12 sk., Holiday 22

Sacramento Kings : Los Angeles Lakers 94:115
Barnes 26, Wright 13; Kuzma 30, Schroder 17

Lestvica:

Ne spreglejte