Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2022,
19.04

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Natisni članek

NBA milijarder LeBron James

Četrtek, 2. 6. 2022, 19.04

1 leto, 11 mesecev

LeBron James postal milijarder

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

1

Lebron James | LeBron James je po poročanju Forbesa uradno postal milijarder. | Foto Reuters

LeBron James je po poročanju Forbesa uradno postal milijarder.

Foto: Reuters

Košarkar moštva Los Angeles Lakers iz severnoameriške košarkarske lige NBA LeBron James je po poročanju Forbesa uradno postal milijarder, saj njegovo neto premoženje zdaj znaša eno milijardo ameriških dolarjev (932 milijonov evrov). Sedemintridesetletnik je tako postal prvi aktivni košarkar, ki mu je to uspelo.

Edini drugi košarkar, ki se lahko pohvali z nazivom milijarderja, je nekdanji igralec Michael Jordan, ki pa je milijarder postal leta 2014, skoraj desetletje po upokojitvi od profesionalnega igranja.

LeBron James je v lanskem letu zaslužil 121,2 milijona dolarjev (113 milijon evrov) in tako presegel potrebno mejo, da postane milijarder. Gre za najbolje plačanega igralca v ligi NBA, saj je, odkar od leta 2003 igra v ligi, prejel 385 milijonov dolarjev (359 milijonov evrov) za plače od klubov Cleveland Cavaliers, Miami Heat in Los Angeles Lakers.

Večino svojega premoženja si je 37-letnik ustvaril zunaj košarkarskih igrišč s sponzorstvi in ostalimi poslovnimi podvigi. V sodelovanju s podjetji, kot so Nike, AT&T, PepsiCo in Walmart je bil lani drugi najbolje plačani športnik na svetu.

James je tudi velik vlagatelj. Že dolgo pogodbe sestavlja tako, da ima v lasti delež blagovnih znamk in tako namesto hitrega plačila dobi del dobička. Tako je na primer leta 2015 zavrnil 15 milijonov dolarjev (14 milijonov evrov) vredno pogodbo z McDonald'som in raje kupil delež hitro rastoče verige restavracij Blaze Pizza.

Največji zunanji vir zaslužka košarkarju ekipe Los Angeles Lakers je podjetje SpringHill za televizijsko in filmsko produkcijo, ki ga je ustanovil skupaj s svojim poslovnim partnerjem in otroškim prijateljem Maverickom Carterjem. Še danes je njegov večinski lastnik.

Prav tako pa ima 37-letnik en odstotni delež v podjetju Fenway Sports Group, ki ima v lasti športne ekipe, kot so na primer angleški nogometni prvoligaš Liverpool in bejzbolski velikan Boston Red Sox.

Preberite še:

Stephen Curry Golden State
Sportal Več skokov kot točk, ko se je nazadnje igral finale Celtics - Warriors
Boston Celtics
Sportal Golden State Warriors dočakali, kar so čakali: v velikem finalu jih čaka ...
Miami Heat
Sportal Pri Miamiju živahni kot pri Dallasu: 25.000 dolarjev kazni
Ne spreglejte