Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 7. 2020,
15.57

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

Natisni članek

Košarkarska tržnica

Sobota, 25. 7. 2020, 15.57

3 leta, 8 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (20. 7. – 26. 7.)

Rupnik se je odločil, da bo zamenjal okolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70
Luka Rupnik | Luka Rupnik bo odslej igral na Češkem. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Luka Rupnik bo odslej igral na Češkem.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nov teden, novi prestopi. Tudi tokrat za vas zbiramo podatke s košarkarske tržnice.

Rado Trifunović
Sportal Trifunović dobil klic iz Turčije, mamljive ponudbe enostavno ni mogel zavrniti

Rupnik se seli na Češko

Slovenski košarkarski reprezentant Luka Rupnik bo kariero nadaljeval na Češkem pri Nymburku, kjer je glavni trener Aleksander Sekulić. V zadnji sezoni je igral v Belgiji za Antwerp, v dresu katerega se je proslavil. Zlasti v pokalnem tekmovanju, v katerem je bil izbran za najkoristneješga košarkarja, ekipi pa je pomagal do naslova.

Sicer je v belgijskem prvenstvu v povprečju dosegal 11,1 točke, 3,6 asistence in 2,4 skoka na tekmo.  

Thibodeau bo prevzel New York Knicks

Ameriški trener Tom Thibodeau bo prevzel vodenje košarkarskega kluba New York Knicks v severnoameriški ligi NBA, poroča novinar ESPN Adrian Wojnarowski in ameriška tiskovna agencija AP. Moštvo z 62-letnim trenerjem usklajuje le še zadnje podrobnosti, podpisal pa je petletno pogodbo.

Lapornik bo nadaljeval na Nizozemskem

Miha Lapornik se po igranju v Litvi seli na Nizozemsko. V svojih vrstah si ga je zaželel klub Den Bosch Heroes, ki je tudi objavil novico o prihodu slovenskega košarkarja, ki je podpisal pogodbo do konca sezone 2021/22.

Kapetan ne zapušča kraljeve barke

Nekdanji evropski klubski prvak Real iz Madrida ne bo menjal kapetana. Novo pogodbo s španskim evroligašem je namreč podpisal 40-letni Felipe Reyes, ki že vse od leta 2004 nosi beli dres, v katerem je dvakrat postal tudi zmagovalec najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Tokrat je pristavil svoj podpis na pogodbo za dodatno sezono.

Kostas Sloukas | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Sloukas se vrača v domače okolje

Grški košarkar Kostas Sloukas se po petih letih igranja za Fenerbahče, kjer je zdaj glavni trener Igor Kokoškov, seli v domovino. In sicer v Olympiacos, za katerega je že igral od leta 2008 do 2015.

"Težka odločitev kot vse v življenju. V teh petih letih sem odrasel na vseh področjih. Vsi v klubu z navijači vred boste moja družina do konca življenja," je na družbenem omrežju zapisal grški košarkar.

Zadnjo sezono je 30-letni Grk v Evroligi v povprečju dosegal 11,6 točke, 6,1 asistence in 2,9 skoka na tekmo.

Košarkarski mediji: Zoran Dragić še naprej za Baskonio

Zoran Dragić bo bržkone še naprej nosil dres španskih prvakov Baskonie iz Vitorie. Tako poročajo številni za košarko specializirani mediji, medtem ko baskovski klub tega še ni uradno potrdil. Podaljšanje pogodbe za 31-letnega krilnega košarkarja prihaja v času, ko je Baskonia zadržala večino jedra ekipe iz prejšnje sezone, poroča STA.

Slovenski košarkar je v minuli sezoni poleg Baskonie igral še za nemški Ratiopharm Ulm, kjer je bil eden najboljših posameznikov. Kasneje se je znova pridružil Baskonii, za katero je v zaključku prvenstva, ki je zaradi pandemije novega koronavirusa potekalo po spremenjenem sistemu, v povprečju dosegel 8,4 točke.

Zoran Dragić | Foto:

Dragić je bil ključni košarkar ob zmagi Baskonie v polfinalu proti Valencii, ko je dosegel 21 točk. V finalu je nato Baskonia ugnala še Barcelono in se veselila četrtega naslova španskih prvakov, prvega po desetih letih.

Enaintridesetletni in 196 centimetrov visoki košarkar se je po nekaj tednih počitka po koncu španskega prvenstva in razglabljanja o prihodnosti, kot je poudaril za številne slovenske medije, odločil, da bo še naprej igral pri Baskonii.

Zadnjih nekaj let se je ukvarjal s številnimi poškodbami, ena od teh pa mu je odnesla tudi nastop na EP leta 2017, ko je Slovenija osvojila naslov evropskih prvakov. V zadnji sezoni so ga poškodbe zaobšle, s svojimi igrami pa je prepričal vodstvo Baskonie, da ga v moštvu zadrži tudi v sezoni 2020/21. Španski klub bo še naprej igral v evroligi.

Alberto Abalde Díaz se seli k Realu. | Foto: Getty Images Alberto Abalde Díaz se seli k Realu. Foto: Getty Images

Španec se seli v prestolnico

Real Madrid se je pred novo sezono okrepil z dosedanjim košarkarjem Valencie Albertom Abaldejem Diazom, so sporočili iz vrst Valencie. Prestop 24-letnega španskega košarkarja je vreden kar 1,5 milijona evrov, kolikor je znašala odkupna klavzula v pogodbi nesojenega soigralca Klemna Prepeliča.

Abalde je v v zadnjem delu španskega prvenstva, po prekinitvi zaradi koronavirusa, v povprečju dosegal 14,8 točke, 3,8 podaje in tri skoke na tekmo. S tem je Abalde očitno navdušil vodstvo Madridčanov, ki je prek Abaldeja plačalo eno najvišjih odškodnin za košarkarske prestope v Španiji. Po navedbah športnega časopisa Marca je sicer odškodnino plačal Abalde sam, a to je v Španiji del sklepanja poslov med športnimi subjekti pod veljavnimi pogodbami. 24-letni košarkar je z madridskim Realom pogodbo podpisal do konca sezone 2024/25.

Simonu nova pogodba

V nov teden je z novo pogodbo vstopil hrvaški reprezentant Krunoslav Simon. Nekdanji član Zagreba, Unicaje, Kubana in Milana se je leta 2017 preselil v Istanbul ter postal pomemben član standardnega evroligaša Anadolu Efes. Zdaj je s turškim klubom podpisal novo pogodbo (1+1).

Odločil se je za domačo državo

Po dveh letih učenja v ZDA na univerzi Gonzaga se je Filip Petrušev odločil, da bo profesionalno šport pot začel pri Mega Bemaxu. 20-letni srbski košarkar je za ameriško univerzo v povprečju dosegal 17,5 točke na tekmo.

Pečat je pustil v dresu reprezentance do 19 let. Na lanskem svetovnem prvenstvu je imel statistični indeks 27, njegovo povprečje pa je znašalo 19,3 točke in 10,1 skoka na tekmo. S srbsko izbrano vrsto do 18 let je osvojil dve zlati medalji na EuroBasketu.

Po letu igranja v Španiji odhaja v Italijo

Ameriški košarkar Josh Adams bo kariero nadaljeval pri Virtusu iz Bologne. Zadnjo sezono je igral v Španiji za Unicajo iz Malage in v španskem prvenstvu dosegal 12,9 točke, 2,2 skoka in asistence, medtem ko v EuroCupu 11,5 točke, 2,5 asistence in 2,2 skoka na tekmo. 

V španskem prvenstvu si je prislužil naziv najspektakularen košarkar lige.

Roko Badžim | Foto: Sportida Foto: Sportida

Nekdanji "zmajček" pri Potočniku

Občasni hrvaški reprezentant Roko Badžim, ki je del karieri prebil tudi pri ljubljanski Olimpiji, kjer pa ni dočakal stabilne minutaže, svojo košarkarsko pot nadaljuje na Madžarskem. Kot novo okrepitev ga je namreč naznanil Szolnoki Olajbanyasz. Tam kot trener službuje slovenski strokovnjak Gašper Potočnik. Med novimi soigralci nekdanjega člana Šibenke in nazadnje zagrebške Cibone pa bo tudi Marjan Čakarun, ki se je letos na Madžarsko preselil iz Primorske.

Carrington med Baski

Novi španski prvak Baskonia Vitoria-Gasteiz sestavlja ekipo za novo sezono. Zunanje položaje je okrepil ameriški branilec Khadeen Carrington (193 cm, 24 let). Prihaja iz nemškega Ludwigsburga, kjer je v povprečju dosegal dobrih 17 točk na tekmo, v preteklosti pa je igra tudi za Mornar za Bara.

Ante Tomić | Foto: Sportida Foto: Sportida

Tomić zapustil Barcelono, ne pa Katalonije

Kar osem sezon je dres Barcelone nosil Dalmatinec Ante Tomić, eden najboljši evroligaških centrov zadnjega desetletja. Po slovesu od evropskega velikana pa selitev ne bo prav velika. Njegov novi delodajalec je Joventut iz Badalone. S katalonskim klubom, ki bo znova nastopal v EuroCupu, je kar 217 centimetrov visoki center podpisal dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno sezono.

Zach Auguste znova v Panathinaikosu

Po dveh sezonah pri Galatasarayu se 26-letni ameriški center Zach Auguste vrača k Panathinaikosu. Pri atenskem velikanu je igral že v sezoni 2017/18. Tokrat je 208 centimetrov visoki košarkar podpisal pogodbo 1+1. Spomnimo, v Panathinaikos sta se že pred tem preselila Nemanja Nedović in Marcus Foster.

Nikola Kalinić
Sportal Olimpijski podprvak se je pridružil Klemnu Prepeliču
Ne spreglejte