Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 8. 2021,
15.31

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

6

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Jure Zdovc Košarkarska tržnica

Nedelja, 8. 8. 2021, 15.31

2 leti, 8 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA, 2. avgust−8. AVGUST

V ligi NBA je vroče: Leonard, Butler in Durant v središču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

6

Kevin Durant | Kevin Durant bo še naprej igral za Brooklyn Nets. Podpisal je štiriletno pogodbo. | Foto Reuters

Kevin Durant bo še naprej igral za Brooklyn Nets. Podpisal je štiriletno pogodbo.

Foto: Reuters

Nov teden, novi prestopi. Tudi tokrat za vas zbiramo podatke s košarkarske tržnice.

Kawhi Leonard ostaja pri LA Clippers

Kawhi Leonard se je odločil, da bo kariero nadaljeval pri LA Clippers. Zavrnil je možnost, da v naslednji sezoni izkoristi 36 milijonsko plačo, a se je s klubom dogovoril za novo. Glede podrobnosti se še dogovarjajo in bo kmalu znano, koliko bo v bodoče zaslužil.

Še vedno pa ni znano, kdaj se bo zvezdnik lige NBA vrnil na parket, potem ko si je natrgal desno kolensko križno vez in moral na operacijo, zato ni mogel pomagati svoji ekipi v končnici, ko je bilo to najbolj potrebno.

Durant podaljšal z 200-milijonsko pogodbo

Dvakratni MVP lige Kevin Durant, ki je ZDA popeljal do olimpijske zmage, bo z Brooklyn Nets podaljšal za štiri sezone. Nova pogodba mu bo navrgla 198 milijonov dolarjev (168 milijonov evrov).

Butler še naprej v dresu Miami Heat

Jimmy Butler, ki je velik prijatelj Gorana Dragića, bo tudi v prihodnje igral za Miami Heat. S klubom se je dogovoril za štiriletno pogodbo v višini 184 milijonov dolarjev.

Iguodala se vrača v Golden State

Andre Iguodala se bo preselil k Golden Statu, s katerimi je sklenil enoletno pogodbo. Američan želi z Warriorsi tudi končati svojo kariero. 37-letni košarkar je v dresu Golden Stata osvojil tri šampionske prstane, februarja lani pa se je preselil k Miamiju.

Andre Iguodala bo spet zaigral za Golden State Warriors. | Foto: Reuters Andre Iguodala bo spet zaigral za Golden State Warriors. Foto: Reuters

Philadelphia zadržala Dannyja Greena

Ameriški košarkar Danny Green bo še naprej nosil dres Philadelphie 76ers. Nekdanji član Union Olimpije je podpisal dveletno pogodbo, ki mu bo navrgla 20 milijonov dolarjev.

John Collins podpisal za 125 milijonov dolarjev

Krilni center košarkar John Collins se je dogovoril za petletno sodelovanje, ki mu bo prineslo 125 milijonov dolarjev. Kariero bo nadaljeval pri Atlanta Hawks, bil pa je tudi na radarju Dallas Mavericks.

Goran Dragić ni več član Miamija, vključen v menjavo z zvezdnikom Toronto Raptors. Vleklo naj bi ga v Dallas.

Ameriški košarkar Kyle Lowry je na družbenem omrežju potrdil, da se iz Toronto Raptors seli k Miami Heat. Poročajo, da bo za triletno pogodbo prejel 90 milijonov ameriških dolarjev.

V menjavo sta vključena slovenski košarkar Goran Dragić, za katerega ni nujno, da bo tudi dejansko oblekel dres Toronta, in Precious Achiuwa.

Goran Dragić kariere ne bo nadaljeval pri Miamiju. | Foto: Reuters Goran Dragić kariere ne bo nadaljeval pri Miamiju. Foto: Reuters

Ali bodo Kanadčani zadržali kapetana zlate slovenske reprezentance, še ni znano. Govori se, da bi lahko obšel Toronto in se napotil bodisi v Dallas bodisi v Los Angeles k LA Lakers. Po poročanju Sportsnet naj bi Dragić upal, da ga bo Toronto nemudoma poslal naprej v Dallas, vendar je vse skupaj še v zraku - morda bi lahko v Toronto iz Dallasa potoval Kanadčan Dwight Powell, ki se ne bi branil vrnitve v domovino.

Če bo dejansko prišlo do Goranove selitve v Dallas, bo pri Mavericks združil moči z Luko Dončićem in Igorjem Kokoškovom, s katerima je že uspešno sodeloval v reprezentančnem okolju in s skupnimi močmi pomagal Sloveniji leta 2017 osvojiti naslov evropskih prvakov. Pri Dallasu so sicer za eno leto podaljšali tudi z Bobanom Marjanovićem, pripeljali so Sterlinga Browna (6,2 milijona) in Reggieja Bullocka (30,5 milijona za tri leta).

Kot poroča Tim Reynolds, se je Gogi zahvalil Miamiju in izpostavil, da ni nobenih zamer, ker ne bodo več računali nanj. Zlati slovenski kapetan je hvaležnost do Miamija izrazil tudi v objavi na socialnih omrežjih. 

"Miami! Hvala vam za vso ljubezen, prijaznost in podporo skozi zadnjih sedem let. Mene in mojo družino ste vzeli za svoje od prvega dne in za vedno bomo hvaležni za življenje, ki smo si ga ustvarili v Miamiju, za vse prijatelje in izkušnje. Nikoli vas ne bomo pozabili #HeatNation in se vidimo kmalu," je na Instagramu zapisal Dragić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Dragic (@the_1_dragon)

Curry z novo 200-milijonsko pogodbo, Anthony k Lakersom

Golden State Warriors in njegov zvezdnik Stephen Curry sta se dogovorila za štiriletno podaljšanje pogodbe, po kateri bo vrhunski strelec prejel 215 milijonov dolarjev. Dvakratni najkoristnejši igralec lige in sedemkratni udeleženec tekme zvezd je v prejšnji sezoni dosegal po 32 točk na tekmo, ob tem pa še 5,8 podaje in 5,5 skoka. Drugič je bil najboljši strelec lige in je bil tretji v glasovanju za najkoristnejšega igralca.

Novo zvezdniško okrepitev pa so dobili Los Angeles Lakers, po Russellu Westbrooku je nov član jezernikov postal Carmelo Anthony. Sedemintridesetletnik je novico objavil na Twitterju. Lani je za Portland Trail Blazers dosegal po 13,4 točke na tekmo. V karieri je igral še za Denver Nuggets, New York Knicks, Oklahoma City Thunder in Houston Rockets.

Paul ostaja zvest Phoenixu, Butler pa Miamiju

Eno večjih pogodb v tem obdobju je podpisal ameriški veteran Chris Paul, ki je Phoenixu obljubil nadaljnjo štiriletno zvestobo, v zameno pa dobil 120 milijonov dolarjev. Paul je v pretekli sezoni s Sunsi zaigral v finalu lige NBA, a je bil na koncu premočen Milwaukee, 36-letni košarkar pa je tako ostal brez tako želenega šampionskega prstana. Še 64 milijonov več bo za enako obdobje pri Miamiju dobil Jimmy Butler.

Srb v Golden State

Nemanja Bjelica je novi član Golden State Warriors. Srb je z Bojevniki sklenil enoletno pogodbo z veteranskim minimumom. 33-letni košarkar je bil pred podpisom pogodbe z Golden Statom prost igralec, pred tem pa je bil med drugim član Miamija, Sacramenta, Minnesote, v evroligi pa je igral za Fenerbahče in Baskonio.

Nemanja Bjelica je novi član Golden Stata. | Foto: Gulliver/Getty Images Nemanja Bjelica je novi član Golden Stata. Foto: Gulliver/Getty Images

Ameriški reprezentant po novem za podprvake

Ameriški reprezentant, ki se trenutno mudi na olimpijskih igrah v Tokiu, JaVale McGee bo v naslednji sezoni nosil dres Phoenixa, s katerim je sklenil enoletno pogodbo v vrednosti petih milijonov dolarjev. Trikratni prvak lige NBA (2017, 2018, 2020) je nazadnje igral za Denver, pri katerem je sodeloval z Vlatkom Čančarjem, pred tem pa je nosil tudi dres Clevelanda in LA Lakers.

Okrepitvi v Chicagu 

Lonzo Ball je novi član Chicaga. Američan je z Bullsi podpisal štiriletno pogodbo v vrednosti 85 milijonov dolarjev. Ball je v prejšnjih dveh sezonah igral za New Orleans Pelicans, za katere je v poprečju dosegal 14,6 točke in 5,7 asistence na srečanje. Ball bo v Chicagu združil moči z nekdnjim soigralcem pri LA Lakers Alexom Carusom, ki je z Bullsi prav tako sklenil štiriletno sodelovanje, v katerem bo zaslužil 37 milijonov dolarjev.

Lonzo Ball se seli v Chicago. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lonzo Ball se seli v Chicago. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Bratož v Rogaški

Košarkarski klub Rogaška se je pred sezono 2021/22 okrepil z Domnom Bratožem. Bratož je otrok novomeške Krke. V svoji karieri je nosil še dres Slovana, Tajfuna in estonske AVIS Raple. V sezoni 2019/20 je bil član Cedevite Olimpije, lansko sezono pa je začel v Šentjurju, a ga je s košarkarskih parketov za dlje časa oddaljila težja poškodba kolena. Hkrati na čelu Rogaške tudi v prihodnji sezoni ostaja Damjan Novaković. Ta bo na klopi Slatničanov sedel še deveto sezono zapored.

Portis zvest prvakom, PJ Tucker v Miami

Bobby Portis bo ostal v vrstah aktualnih prvakov Milwaukee Bucks, čeprav je imel finančno bolj mamljivi ponudbi Dallas Mavericks in Miami Heat.

Zato pa ne bo ostal PJ Tucker, ki zapušča Bucks in je okrepil vrste Miami Heat. Veteran bo za dve leti prejel 15 milijonov dolarjev.

Evan Fournier odhaja k New York Knicks

Francoski košarkar Evan Fournier, ki je bil prost igralec na tržnici, bo po novem član New York Knicks. Za štiriletno sodelovanje mu bo kapnilo 78 milijonov dolarjev.

Evan Fournier je okrepil New York Knicks. | Foto: Reuters Evan Fournier je okrepil New York Knicks. Foto: Reuters

V pretekli sezoni je dosegal 19,7 točke, 2,9 skoka in 3,7 asistence na tekmo, v teh dneh pa skuša pomagati francoski izbrani vrsti do medalje na olimpijskih igrah v Tokiu.

V New Yorku mu bo družbo delal tudi Derrick Rose, ki se vrača v klub, s katerim se je dogovoril za triletno sodelovanje v višini 43 milijonov dolarjev.

Ariza in Howard se vračata k LA Lakers

Nekdanja prvaka lige NBA Trevor Ariza in Dwight Howard bosta spet zaigrala za LA Lakers, ki so v zadnji sezoni izpadli v konferenčnem finalu proti Phoenix Suns.

Howard je bil član LA Lakers v šampionski sezoni 2020, Ariza pa se je s kalifornijskim moštvom veselil skoka na vrh leta 2009.

Zdovc zapušča Metropolitans

Po letu sodelovanja sta se Jure Zdovc in francoski prvoligaš Metropolitans 92 razšla. V klubu naj bi v svoje vrste zvabili francoskega selektorja Vincenta Colleta.

Jure Zdovc | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zdovc je v pretekli sezoni s klubom osvojil šesto mesto v francoskem prvenstvu, nato pa v četrtfinalu izpadel proti Strasbourgu. Moštvo je popeljal do četrtfinala tudi v Eurocupu, v katerem so bili boljši košarkarji Gran Canarie.

"Klub ima nekaj finančnih težav in nismo našli skupnega jezika. Želel bi si nadaljevati dobro delo v Parizu, a takšne odločitve je treba spoštovati. Zdaj čakam na novo priložnost za dokazovanje, tega smo v našem delu že povsem navajeni," je ob tem povedal Zdovc.

Štirje novinci pri Krki

Slovenski košarkarski prvoligaš Krka iz Novega mesta je podpisal večletni pogodbi z mladim reprezentantom Andrejem Stavrovom in mladinskim reprezentantom Jako Klobučarjem. Stavrov v Novo mesto prihaja iz kranjskega Triglava, kjer je bil v zadnji sezoni tudi najboljši strelec kluba v ligi NLB. Klobučar je otrok Krke, v pretekli sezoni, zanj prvi članski, pa je bil posojen Trotom, prav tako iz Novega mesta. Pri Novomeščanih so nato naznanili še dve okrepitvi. Sodelovanje s klubom sta sklenila branilec Jure Špan in krilni center Jakov Stipaničev.

Olimpija prekinila pogodbo z Daltonom, Radović na posjo

Ameriški krilni košarkar Hayden Dalton je bil letošnja prva okrepitev Cedevite Olimpije in tudi prvi košarkar, ki je predčasno zapustil Ljubljano. Junija se je priključil kolektivu iz Stožic, zdaj pa sta se obe strani odločili za sporazumno prekinitev pogodbe. V sezoni 2020/21 je nastopal v dresu Nymburka, s češko ekipo pa je dvakrat zapored tudi osvojil naslov češkega državnega prvaka.

V prihodnji sezoni v dresu Olimpije ne bomo videvali niti mladega upa Roka Radovića, ki odhaja na enoletno posojo k Cedeviti junior.

Jure Zdovc
Sportal Nekdanji selektor priznal: Dvomil sem v to, da bo Dončić zaigral za Slovenijo

D. J. Seeley okrepil Budućnost

Ameriški košarkar D. J. Seeley se je dogovoril s črnogorskim klubom Budućnost. V pretekli sezoni je bil član Bayerna in igral v elitni Evroligi, v kateri je v povprečju dosegal 8,1 točke, 2,2 asistence in en skok na tekmo. V karieri je igral že za Maccabi Tel Aviv, Bešiktaš, Gran Canario, Rytas Vilnius in Radnički iz Kragujevca.

Ne spreglejte