Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Union Olimpija liga ABA Aleš Pipan

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 11.33

8 let

Koš je za Olimpijo kot zaklet

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trije porazi na treh tekmah v ligi ABA so vse prej kot scenarij, skladen z željami navijačev Uniona Olimpije po dokaj vedrih tonih v času sestavljanja ekipe.

Bolj kot zgolj ničla pri številu zmag v tekmovanju, takšen izkupiček ima le še novinka Mega Vizura, je skrb vzbujajoče dejstvo, da je Olimpija dva poraza utrpela proti tekmecema, ki naj v dvoboju z njo ne bi bila kakšna velika favorita, Skopju in Širokemu. Ob predpostavki, seveda, da želi zeleno-beli klub stopati po začrtani poti, s pogledom, uprtim proti zaključnemu turnirju ali mestom kmalu za najboljšo četverico. Čeprav stanje po treh krogih še ne more biti podlaga za dokončne sodbe, pogled na statistične kazalinike kaže, da je Olimpijina glavna hiba met.

Najboljši prosto meče najslabše

Ljubljančani so najslabši v ligi po danih točkah – Crvena zvezda jih za primerjavo povprečno dosega skoraj 25 (!) več –, metu iz igre, metu za dve točki in prostih metih, ki jih izvaja porazno, 48-odstotno. Težko bi rekli, da je za zgrešene proste mete kriva odsotnost prvega organizatorja igre Cedrica Jacksona in domnevni poeurrobasketovski padec forme Nebojše Joksimovića in Sasuja Salina, saj sta stala omenjena branilca skupaj samo dvakrat na črti prostih metov. Paradoksalno je največ prostih metov zgrešil Deividas Gaillius, na treh tekmah jih je iz 16 poskusov zadel sedem, čeprav naj bi imel najboljšo roko v ekipi. Olimpijine tekmece je gotovo razveselil podatek o izgubljenih žogah, v tem elementu so Ljubljančani drugi najslabši, a vse le ni tako črno. Slovenski podprvak izsili največ osebnih napak, je četrti najboljši po skokih v napadu in v zlati sredini, kar zadeva skok nasploh.

Pipan zaznava napredek

"Tretji poraz v nizu je boleč,'' je po tekmi v Širokem Brijegu, ko njegovim igralcem ni uspelo izrabiti redkokdaj videih štirih zaporednih zgrešenih prostih metov domačih, za klubsko stran dejal trener Aleš Pipan: ''Tokrat smo pokazali več in ujeli Široki Brijeg na koncu tekme, a s padcem koncentracije izgubili zadnji napad. Pri svojih igralcih sem videl borbo, kot si jo želim, a zmanjkalo je predvsem zbranosti. Znova smo bili preveč nervozni, kar se odraža v katastrofalnih prostih metih pod 50 odstotki. Predali se ne bomo. Ta 'kiks' bomo morali popraviti drugje." Trener Pipan torej zaznava napredek, čeprav so nekateri nad njim že začeli vihati nosove. A za drastične trenerske ukrepe je prezgodaj. Še posebej zato, ker je bil Pipan kljub enoletni pogodbi pripeljan točno z določenim namenom, piljenjem mladih igralcev, ki jih je kljub odhodoma Klemna Prepeliča in Jake Blažiča v moštvu kar nekaj, ker je določena referenca pri prihodih igralcev in navsezadnje ker si Olimpija niti ne more privoščiti menjav trenerjev v slogu spodnjega perila. A vsekakor bo treba krivuljo forme, če želijo Ljubljančani slediti zastavljenim ciljem, brž zasukati navzgor. In še nekaj: če je prednostna orientacija kluba še vedno sanacija, ki je gotovo vsaj malo povezana tudi s prodajo omenjenih igralcev, potem bo Olimpija pač morala pogoltniti tudi slab začetek sezone.

Ne spreglejte