Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
24. 12. 2014,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jaka Blažič Crvena zvezda Boban Marjanović Saša Vujačić Mirza Begić Boštjan Nachbar

Sreda, 24. 12. 2014, 16.35

8 let

Jaka Blažič v odlični družbi velikana

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po končanem rednem delu evrolige smo preleteli številke košarkarjev in ekip. Najvidnejši slovenski posameznik je Jaka Blažič pri Crveni zvezdi, ki ima dva zelo razpoložena soigralca.

Vsi štirje slovenski predstavniki v evroligi so preskočili prvi del in bodo igral tudi med 16 najboljšimi ekipami. Jaka Blažič bo s Crveno zvezdo igral v skupini E, kjer bo tudi Barcelona Boštjana Nachbarja, Kutxa Laboral Saše Vujačić in Mirze Begića pa bosta igrala v skupini F.

V prvem delu evrolige je največ točk na tekmo dosegal belopolti Američan Taylor Rochestie (okroglih 20 točk na tekmo), ki se je z ruskim Nižnijem z zmago v zadnjem krogu prebil v drugi del najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Za razliko od Eurocupa je med prvimi desetimi strelci evrolige večja nacionalna pestrost. Še vedno je največ Američanov, ki zasedajo polovico mest, vmes pa so se vrnili tudi izkušeni Grk Vassilis Spanoulis in kar trije predstavniki s področja nekdanje skupne države. Šesti najboljši strelec je velikan Crvene zvezde, 26-letni Boban Marjanović, ki ima letos najboljšo sezono v karieri. Na desetih tekmah je dosegal slabih 17 točk na tekmo, k temu pa dodal še skoraj 11 skokov, s čimer je prvi v skakalni kategoriji in edini, ki zbere dvomestno število skokov.

Srbski velikan je na desetih tekmah kar sedemkrat končal pri dvojnem dvojčku.

Med slovensko četverico v evroligi je največja vloga pripadla najmlajšemu, 24-letnemu Blažiču, ki je z nekaj manj kot 11 točkami na tekmo 44. strelec evrolige.

Med podajalci več Evropejci

Ob skakalnem kralju, 221 centimetrov visokem Marjanoviću, ima Blažič v ameriškem organizatorju igre Marcusu Williamsu najboljšega podajalca lige. Na tekmo zbere skoraj sedem podaj, ob njem pa sta med deseterico še dva rojaka – najboljši strelec Rochestie in nekdanji član Zagreba Alex Renfoe, zdaj član berlinske ALBE. Med evropskimi košarkarji največkrat uspešno soigralce zaposli soigralec Begića in Vujačića Francoz Thomas Huertel, dva predstavnika pa ima tudi Real iz Madrida (Sergio Rodriguez in Sergio Llull).

Le še eno neporaženo moštvo

Pred začetkom drugega dela je v evroligi le še eno neporaženo moštvo. Na vseh desetih tekmah je uspelo slaviti moskovskemu CSKA-ju, ki se lahko pohvali z najboljšim napadom (v povprečju so dosegali 88 točk na tekmo), edini pa so zadeli tudi več kot deset trojk na tekmo.

Po zaslugi odličnega Marjanovića je so rdeče-beli iz Beograda pobrali največ skokov (42,5 na tekmo), Moskovčani pa so zbrali največ podaj (22,4 na tekmo).

Le enkrat je izgubila Nachbarjeva Barcelona, Olympiacos in Real Madrid pa sta morala premoč priznati dvakrat. Ta štiri moštva (CSKA, Barcelona, Olympiacos in Real Madrid) so tudi osvojila prva mesta v svojih skupinah. Beograjska Crvena zvezda je končala na drugem mestu v skupini D, Kutxa pa na tretjem, potem ko je v odločilnem desetem krogu morala priznati premoč v Pionirju.

Ne spreglejte