Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
25. 11. 2017,
6.58

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

Kitajska 2019 kvalifikacije za svetovno prvenstvo Igor Kokoškov Rado Trifunović

Sobota, 25. 11. 2017, 6.58

6 let, 5 mesecev

Po tekmi Slovenija : Belorusija 87:74

Duh Igorja Kokoškova ostaja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

"Belorusija je za nami. Zdaj nas čaka Španija, za katero mnogi zmotno trdijo, da je oslabljena," je po zmagi v Stožicah in pred potjo v Španijo dejal novi selektor slovenskih košarkarjev Rado Trifunović.

Rado Trifunović je led prebil z zmago nad Belorusijo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Rado Trifunović je led prebil z zmago nad Belorusijo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca je v petek z zanesljivo zmago na Belorusijo (87:74) odprla kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska. Ob tem je zmagoviti krst v vlogi novega selektorja doživel tudi Rado Trifunović, donedavni pomočnik zlatega Igorja Kokoškova.

"Prav pred tekmo sem pomislil na to, da so občutki podobni kot tedaj, ko sem opravljal vlogo pomočnika. Živčnost ni bila nič manjša. Prav gotovo tudi zaradi tega, ker sem čutil oporo pomočnikov. Pred tem smo vsi skakali okrog Igorja, zdaj drugi skačejo okrog mene. Pomočnikom zaupam. Delujemo kot družina," pravi novi selektor in pritrjuje tezi, da duh Kokoškova ostaja v slovenski reprezentanci.

"Bodite tisto, kar smo vedno bili!"

Prav Kokoškov je pred tekmo v Slovenijo poslal sporočilo podpore, v katerem je med drugim dejal: "Bodite tisto, kar smo vedno bili!" Če je pri tem meril na enotnost, nesebičnost, odločnost in potrpežljivost, so ga Trifunovićevi izbranci zanesljivo upoštevali. Slovenija je namreč hitro razvila raznoliko in udarno igro ter v kali zatrla sleherni beloruski poskus.

Pri tem sta sprva ton igri dajala raznoliki Vlatko Čančar, ki je vnovič potrdil izjemen napredek, in Gašper Vidmar, ki je upravičil kapetanski status. Sledili so jima preostali, tako da se je na koncu med strelce vpisala celotna dvanajsterica.

Slovenija je nanizala že 16 zaporednih zmag. Nazadnje je bila premagana septembra 2015. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Slovenija je nanizala že 16 zaporednih zmag. Nazadnje je bila premagana septembra 2015. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vidmar je pokazal, kdo je gospodar

"Izjemen igralec, izjemna osebnost. Vesel sem, da se je odločil za nadaljevanje reprezentančne kariere. V Stožicah je dokazal, koliko je vreden. Ni potrebe, da igra po 30 minut, kot recimo na EuroBasketu. Proti Belorusom smo ga potrebovali toliko, da je vstopil v igro in pokazal, kdo je gospodar," je Vidmarja hvalil Trifunovič ter izpostavil vodstveno vlogo organizatorja Luke Rupnika in tistih, ki so bili že del zlate zgodbe v Istanbulu.

Preostali pa … "Novincem se je poznalo pomanjkanje izkušenj, obenem pa je tudi živčnost storila svoje. Zdaj jim bo lažje. V nedeljo bodo boljši. Gregor Hrovat bo na primer protinapad zanesljivo dokončal s košem. Tudi Žanu Marku Šišku, za katerim je sicer odlična tekma, se ne bo več zgodilo, da bi na sredini igrišča izgubil žogo," pravi selektor.

V nedeljo Slovenijo čaka gostovanje v Burgosu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V nedeljo Slovenijo čaka gostovanje v Burgosu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nova Španija

Kljub navdušenju navijačev v Stožicah pa velja priznati, da je objektivna šibkost Belorusije vendarle dovoljevala lažje prikriti kakšno napako in "preživeti" brez Luke Dončića ali Gorana Dragića, za nameček pa pomanjkljivosti, kot recimo izgubljeni boj v skoku, niso bile kaznovane. Že v nedeljo, ko bo Slovenija gostovala v Španiji, bo slika drugačna. "Prav gotovo se moramo pogovoriti o lastnih napakah in jih odpraviti. Trenerji bomo opravili podrobno analizo španske zmage nad Črno goro, igralcem pa bomo predstavili le ključna dejstva," pravi Trifunović.

"Veliko se govori o oslabljeni Španiji. S tem se ne strinjam. To je nova Španija. Španija z dokazovanja željnimi in reprezentančne košarke lačnimi igralci. Gojim veliko spoštovanje do bratov Gasol in drugih španskih zveznikov, a dejstvo je, da je njihova igra postala počasnejša. Zdaj izbrano vrsto sestavljajo igralci iz lice ACB, ki slovi prav po hitrosti," je proti nedeljski tekmi pogledal selektor.

Niz slovenskih zmag

Kvalifikacije za nastop na EuroBasketu 2017

31. avgust 2016:
Slovenija : Kosovo 113:68

3. september 2016:
Slovenija : Bolgarija 83:78

7. september 2016:
Slovenija : Ukrajina 84:77

10. september 2016:
Kosovo : Slovenija 81:91

14. september 2016:
Slovenija : Bolgarija 85:63

17. september 2016:
Ukrajina : Slovenija 69:80

 

EuroBasket 2017

31. avgust 2017
Slovenija : Poljska 90:81

2. september 2017
Finska : Slovenija 78:81

3. september
Slovenija : Grčija 78:72

5. september
Islandija : Slovenija 75:102

6. september
Slovenija : Francija 95:78

9. september
Slovenija : Ukrajina 79:55

12. september
Slovenija : Latvija 103:97

14. september
Slovenija : Španija 92:72

17. september
Slovenija : Srbija 93:85

 

Kvalifikacije za SP 2019

24. novenber 2017
Slovenija : Belorusija 87:74 

Ne spreglejte