Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
27. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

Edo Murić Gašper Vidmar Fiba liga prvakov Banvit Sašo Filipovski

Četrtek, 27. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Intervju s Sašem Filipovskim pred F4 lige prvakov

"Dovolj smo napeti in želimo si še eno"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Sašo Filipovski | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Za "slovensko" ekipo v turškem prvenstvu je odlična sezona. Banvit, katerega člani so trije Slovenci  trener Sašo Filipovski in igralca Gašper Vidmar ter Edo Murić  je že osvojil turški pokal. Filipovski verjame, da ima ekipa dovolj kakovosti, da lahko pride še do druge lovorike. Pred vrati je namreč sklepni turnir lige prvakov. V pogovoru za Sportal se je dotaknil tudi obeh slovenskih košarkarjev in kakšni vlogi imata pod njegovo taktirko.

Banvit je v tej sezoni turškega prvenstva najprijetnejše presenečenje, za krmilom pa sedi slovenski trener Sašo Filipovski. Z bistveno nižjim proračunom kot drugi klubi je bil Banvit celo na vrhu. Trenutno je na petem mestu, pohvali pa se lahko že z naslovom turških pokalnih prvakov. V petek bo spet na preizkušnji. Na Tenerifih se bo namreč potegoval za naslov prvaka v Fibini ligi prvakov. V polfinalu sklepnega turnirja najboljše četverice (F4) bo nasproti stal Monaco, ki je stari znanec Banvita že iz skupinskega dela, drugi polfinalni par bosta tvorila gostitelj Tenerife in Venezia.


Sašo Filipovski več kot uspešno poveljuje ekipi Banvita. V domačem prvenstvu je skupaj z igralci presenetil tudi turška evroligaška moštva. | Foto: Grega Valančič/Sportida Sašo Filipovski več kot uspešno poveljuje ekipi Banvita. V domačem prvenstvu je skupaj z igralci presenetil tudi turška evroligaška moštva. Foto: Grega Valančič/Sportida Se priprave na sklepni turnir in na polfinalnega tekmeca Monaco nadaljujejo po zastavljenem načrtu?
Monaco ima zelo atletsko ekipo. V domačem prvenstvu ima le tri poraze, prav tako v ligi prvakov. Mi smo eni izmed tistih, ki smo jim ga zadali. Zavedamo se, da bomo morali igrati pametno. Nikakor se ne smemo spustiti v divjanje. Hitrejši bodo zagotovo Francozi, a se lahko borimo proti njim. Zato bomo morali biti pametnejši. Potrpežljivost bo pomembna, v napadu pa bomo morali prav tako pametno napadati. Na drugi strani tekmecu ne bomo smeli dovoliti protinapadov.

Doma ste zmagali s kar 14 točkami razlike (79:65), v gosteh pa izgubili za vsega dve, kar je dober obet pred petkom, ko boste igrali na nevtralnem terenu …
Na domači tekmi nam je uspelo njihovi igri vzeti tempo. Tudi na drugi tekmi smo blizu, imeli celo zadnjo žogo za zmago. Dobro se poznamo. Res je, da je Monaco v tem trenutku v zelo dobri formi. Zavedamo se, da je pred nami sklepni turnir najboljše četverice in da so to naše sanje. Želimo jim slediti.

Žoga je okrogla. Borili se bomo. Pripravljeni smo. Nekaj težav imamo s poškodbami, saj so nosilci igre načeti, vendar verjamem, da bodo prav vsi stisnili zobe, da pridemo do želenega cilja.

Lovorike, ki jih je Sašo Filipovski osvojil kot trener:

- superpokal Slovenije (2003, 2004),
- slovenski prvak (2004, 2005),
- slovenski pokalni prvak (2004 in 2005),
- poljski pokalni prvak (2015),
- poljski prvak (2015),
- turški pokalni prvak (2017).

Tako Vidmar kakor Murić sta pomembna člena Banvitovega mozaika v letošnji uspešni sezoni. | Foto: Vid Ponikvar Tako Vidmar kakor Murić sta pomembna člena Banvitovega mozaika v letošnji uspešni sezoni. Foto: Vid Ponikvar Eno lovoriko ste v tej sezoni že osvojili. Turški pokal je vaš, kar pomeni, da fantje znajo dobiti pomembne tekme.
Ekipa je navajena igrati težke tekme. Fantje so prav tako navajeni zmagati na gostujočem parketu. V gosteh smo premagali tudi evroligaška moštva. Zavedamo se, da bo to le ena tekma. Odločilno bo, kdo bo bolj razpoložen. Verjamemo, da bomo dobro zadevali in igrali čvrsto obrambo.

Prav zaradi tega smo odpotovali dan prej, da se bomo aklimatizirali. Vendarle je na Tenerifih sončno in bolj vlažno. Veselimo se, da bomo zaigrali na F4. Dovolj smo napeti in želimo si še eno lovoriko.

Pot do sklepnega turnirja je bila zelo dolga. Ni veliko manjkalo, da bi izpadli v četrtfinalu proti nemškemu Ludwigsburgu …
Pot je bila zelo težka. Žreb je bil nekoliko nenavaden. Po ligaškem delu smo bili pred nemškim moštvom, nato pa je postalo po žrebu jasno, da bomo drugo tekmo igrali na gostujočih tleh. Na domači smo imeli slab dan, nasproti na neugoden tekmec. Igral je čvrsto in požrtvovalno. Vemo, da je tudi Monaco podobna ekipa. A smo verjeli, da nam lahko na povratni tekmi uspe.

Dobro smo začeli in imeli prednost več kot desetih točk, a nikakor nismo mogli prelomiti tekme. V ključnih trenutkih so zadeli težke mete, na drugi strani jih mi nismo. Pravzaprav smo bili že v izgubljenem položaju. Manj kot minuto pred koncem smo vodili za eno točko. Uspela nam je misija nemogoče. Zadeli smo trojko, Jordan Theodore pa je v zadnji sekundi prodrl in zadel. Z eno nogo smo bili že globoko v porazu, a nismo popustili in se borili do konca. Hvaležni smo, da smo prebrodili težko pot in se uvrstili na F4.

Banvit je v ligi prvakov gostoval tudi v Domžalah pri Helios Suns in prišel do zmage. Gašper Vidmar je kapetan moštva. | Foto: Grega Valančič/Sportida Banvit je v ligi prvakov gostoval tudi v Domžalah pri Helios Suns in prišel do zmage. Gašper Vidmar je kapetan moštva. Foto: Grega Valančič/Sportida Kakšen cilj ste sploh imeli, ko ste se podali v Fibino ligo prvakov?
Cilji kluba v tej sezoni je, da pridemo v turškem prvenstvu v končnico. V turški ligi imamo 12. proračun. Nekateri imajo zelo kakovostne posameznike. Smo pozitivno presenečenje, trenutno pa smo na petem mestu. Kar zadeva ligo prvakov, smo si želeli, da pridemo čez uvodna dela in se nato preizkusimo v izločilnih bojih.

Sanjali smo o F4. Za klub je bil velik uspeh, da smo osvojili turški pokal, kar je prvič v 25 letih obstoja kluba. Nekateri so tu že od vsega začetka. Vložili so svoj čas, denar … Apetiti razumljivo potem zrastejo, zato imamo za sklepni turnir lige prvakov najvišje cilje. A ne podcenjujemo nikogar, saj so vse ekipe odlične in v svojih ligah na visokih mestih.

V svojih vrstah imate tudi dva slovenska košarkarja – Gašperja Vidmarja in Eda Murića. Kako ste zadovoljni z njunim doprinosom?
Oba sta veliko pomagala in pripomogla k temu rezultatu. Edo zelo pomaga na igralnih mestih tri in štiri. On je igralec, ki pomaga, da je sistem boljši. Po drugi strani tudi njegov značaj in vesela narava veliko pripomoreta k boljšemu vzdušju v ekipi. Ko je v zraku zamorjenost, je on tisti, ki se zna pošaliti s fanti. Ekipa ga ima rada.

Gašper je steber obrambe pod košem. Odganja vse manjše iz rakete in mi prinaša skok. V napadu daje pri blokadah stabilnost. Je tudi kapetan te ekipe. Več let je v Turčiji in pomaga z nasveti ter svojo pojavo. Z vzornim vedenjem je marsikomu tudi vzor. Z obema sem izredno zadovoljen. Poleg tega pa lahko tudi slovensko spregovorim.

Edo Murić ima pri Banvitu nekoliko drugačno vlogo. Veliko dela postori brez žoge. | Foto: Vid Ponikvar Edo Murić ima pri Banvitu nekoliko drugačno vlogo. Veliko dela postori brez žoge. Foto: Vid Ponikvar Kako to, da ste kapetansko palico zaupali Gašperju Vidmarju, za katerega se zdi, da ne govori veliko?
On je tihi vodja. Ne govori veliko, zato pa Edo nadoknadi (smeh, op. a.). Gašper se vzorno vede in je primer, kako se košarkarji morajo vesti. Soigralci imajo nekoga, da vedo, kako se trenira.

Kako to, da Muriću strelsko ne steče?
Oba naredita to, kar od njiju pričakujem. Igrata sistem, v katerem se ve, kakšne so prioritete. Edo igra veliko brez žoge, pomaga v obrambi in veliko skače. Nima vloge, da bi bil izrazit strelec. Ta sistem spoštuje. Igra to, kar od njega pričakujem. Zaradi tega ne dosega toliko točk, ker ne igramo veliko nanj in ne dobi veliko žog. Sprejel je to vlogo in zelo pomaga ekipi. Veliko dela postori brez žoge. Zaradi svoje vloge pa ne dosega veliko točk.

En petelin v kurniku je dovolj. Če jih je več, je pretep. Jordan Theodore je ta mož, ki je nosilec in dosega največ točk.

Pot Banvita do F4 evrolige je šla tudi prek Helios Suns, ki so v uvodnem delu morali obakrat priznati premoč turškemu moštvu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Pot Banvita do F4 evrolige je šla tudi prek Helios Suns, ki so v uvodnem delu morali obakrat priznati premoč turškemu moštvu. Foto: Grega Valančič/Sportida Kaj bi radi dosegli v turškem prvenstvu?
Dosegli smo cilj, da se uvrstimo v končnico. Trenutno se borimo za četrto mesto. Lahko smo tudi peti ali šesti. Po turnirju lige prvakov bomo čustveno izčrpani, zato bom naredil vse, da bodo fantje nemudoma zagrizli in izvlekli najboljše v zadnjih treh tekmah. Osebno bi raje vstopil v končnico s četrtega mesta, vendar je Darušafaka trenutno v prednosti.

Za ovratnik nam diha Galatasaray, ki se po izpadu iz evrolige temeljiteje pripravlja na državno prvenstvo. Vse je odprto. V končnici želimo nato presenetiti. Radi pa bi si za prvi krog zagotovili prednost domačega terena, kar pomeni, da bi morali biti četrti.

Bi lahko Sašo Filipovski kmalu sedel na evroligaško klop?
Osebne ambicije in sanje so vedno tekmovati z najboljšimi in imeti v svojih vrstah najboljše igralce. Z njimi lahko več narediš. Sicer je bolj zahtevno. Majhni otroci, majhni težave, večji otroci, večje težave. To je zame velik izziv. Tudi sanje, da tekmujem v najmočnejšem tekmovanju z najboljšimi trenerji. Da v karieri doživim tudi kakšno takšno izkušnjo.

Ne spreglejte