Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2017,
13.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Gašper Okorn Petrol Olimpija

Sreda, 4. 10. 2017, 13.05

6 let, 6 mesecev

Gašper Okorn, Petrol Olimpija

Čaka na dan, ko bo Olimpija dihala s polnimi pljuči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Trener Petrola Olimpije Gašper Okorn o povratnikih, novem kadru, odnosu s predsednikom in direktorjem ter evropski prihodnosti kluba iz Stožic.

Gašper Okorn | Foto: Sportida Foto: Sportida

Lani je v dokaj negotovem obdobju kluba iz Stožic prevzel Olimpijo in jo v tekmovalno izjemno zgoščeni sezoni popeljal do dvojne krone. S tem si je "kupil" tudi dodatno sezono na klopi osrednjega ljubljanskega kluba, ki se je medtem odel v nove barve, postavil novo vodstvo, osvežil ime in kljub finančnemu primanjkljaju plaho pogledal celo proti evroligaški prihodnosti. Vodilna moža Olimpije Tomaž Berločnik in Roman Lisac verjameta, da je ta dosegljiva v štirih letih, Okorn pa ob tem prosi za potrpežljivost. "Čakamo na dan, ko bo Olimpija zadihala s polnimi pljuči. To bo takrat, ko bomo na zeleni veji," pravi.


Po superpokalu je zdaj na računu Petrola Olimpije tudi prva zmaga v ligi ABA, a ni šlo gladko. Šele po podaljšku, čeprav sta bili točki že pred tem v žepu …
Kaj nam je tega treba? Z izjemo serije 15:0, ki jo je Igokea naredila v drugi četrtini, smo vse do zadnjih štirih minut odigrali tako, kot je bilo treba. Na naši strani je bilo prisotno preveč nervoze, kar se je odražalo pri metu za tri točke. Imeli smo veliko odprtih metov, ki smo jih zapravili. Zgrešili smo tudi veliko lahkih košev izpod obroča, zabijanja, polaganja … Če vse to seštejemo in dodamo dejstvo, da smo štiri minute do konca vodili za osem točk, je treba tekmo samo uspešno pripeljati do konca. Bili smo boljši nasprotnik, a dovolili Igokei, da si postreže z zmago. Zadovoljen sem z odzivom igralcev v podaljšku. Naučiti se moramo, kako tekmo varno pripeljati do konca, ko imamo določeno prednost. Z zadnjimi štirimi minutami tekme zagotovo ne smemo biti zadovoljni.

Gregor Hrovat je eden od ključnih igralcev Okornove čete. | Foto: Sportida Gregor Hrovat je eden od ključnih igralcev Okornove čete. Foto: Sportida

Led je prebit, dotaknimo pa se ekipe. Dva od štirih lanskih nosilcev ste zadržali. Nov začetek ali vendarle lahko delate na lanski osnovi?
Mislim, da je to bolje kot v prejšnjih letih, ko se je menjalo po dolgem in počez. Že to, da sta ostala Gregor Hrovat in Devin Oliver, je zelo pomembno. Ob tem smo zadržali še nekatere druge igralce, tako da smo se približali samo 50-odstotnemu osipu in menjavi. Mislim, da je to več kot pozitivno in zadovoljivo. Jaz sem zadovoljen.

Pozitivno je tudi to, da je bila ekipa sestavljena že sredi poletja.
Za to so bili izpolnjeni nekateri pogoji. V prvi vrsti ta, da sem dobil zeleno luč za nadaljevanje. Ker imamo omejena sredstva za prvo ekipo, smo hitro zavihali rokave. V Ljubljano smo poskušali pripeljati tiste, ki so nam bili všeč, jih preizkušali … Nismo hoteli tvegati. Tvegano pa bi bilo predvsem čakanje.

Kako pomembna sta za Olimpijo Oliver in Hrovat?

Sta Talor Battle in Jordan Morgan pravi zamenjavi za Brandona Jeffersona in Nikolo Jankovića?
Battle je drugačen tip igralca kot Jefferson. Je bolj kompleten organizator igre, z dobrim občutkom za podajo in prodorom. Je tudi stabilen strelec. Mislim, da smo tukaj mogoče celo pridobili. Tudi Jordan je povsem drugačen tip centra kot Janković. Je bolj gibljiv. Glede na preostalo ekipo, ki smo jo zložili, mislim, da sta obe zamenjavi zelo dobri.

Na prvih tekmah nam je v oko padel mladi Badžim ...

Ni težkega centra. Bo torej igra bolj hitra?
Tekalno je ekipa ena boljših. Prizadevali smo si za hitrost. Posledično bo v igri manj klasičnih elementov, ki smo jih bili vajeni lansko leto. Tedaj smo več igrali po globini, ko je Janković dobil žogo in zaključeval sam ena na ena. Treba se je prilagodit igralcem.

Cenejše ekipe pogosto krasi tudi borbenost, ekipni duh ...
Mislim, da drugače s to Olimpijo tudi ne bi šlo. Tudi lani, ko smo se znašli v krizi, je do izraza prišel značaj. Rešili smo se. Igralci so verjeli drug v drugega. Igrali so borbeno in požrtvovalno, čeprav nam ni šlo. Ta kemija in pristop bosta ključni orožji tudi novega Petrola Olimpije.

Za cilj v ligi ABA ste si zadali šesto mesto, a temu ste bili blizu že lani. Lahko vendarle potrkate na prvo četverico? Kdo bo najmočnejši?

Kakšno zaupanje uživate pri predsedniku kluba Tomažu Berločniku?
S predsednikom sva že na začetku vse razčistila. Gre za profesionalizem. Ve se, kdo odloča, kakšna je hierarhija … Ponavljam, ker sem bil deležen podpore, sem tudi začel postavljati ekipo tako zgodaj. Nimam razloga, da mu ne bi verjel.

Kaj pa direktor Roman Lisac, ki je prišel v klub, potem ko ste ekipo že sestavili. Vam je on postavil kakšne dodatne zahteve? Vas ne skrbi, da bi morebitnih nekaj porazov zamajalo vajino sodelovanje?

Čeprav imate novega močnega pokrovitelja, ta nima tovornjaka denarja, kot je dejal direktor. Mora torej potrpežljivosti ostati na prvem mestu?
Predsednik prihaja iz Petrola, ogromne družbe. On dobro ve, kaj pomenita potrpežljivost in delo na dolgi rok. Kot sem že nekajkrat rekel, tekmovalni del ni v prvem planu. Seveda, tekmujemo, imamo svoje realne cilje in se borimo, a kljub vsemu moramo malo potrpeti. Prva stvar je, da pride Olimpija na zeleno vejo, da se v klubu izvede sanacija. S polnimi pljuči bomo zadihali šele takrat, ko ne bo več dolga, ko bomo na finančni ničli. Takrat bo tudi vložek v člansko ekipo lahko večji.

Je torej štiriletni načrt za preboj v evroligo realen tudi z vašega trenerskega vidika?

Brez prve lige, a s tekmeci v ligi prvakov

Olimpija se že pospešeno pripravlja na četrtkovo tekmo drugega kroga lige ABA. Gostovala bo v Zagrebu pri Ciboni. Tekmo si bo, tako kot vse v tem tekmovanju, mogoče ogledati v neposrednem prenosu na Planet 2, sta pa med pripravo zmaje doleteli dve novici. Prva o odpovedi petkove tekme prvega kroga državnega prvenstva proti Iliriji. Razlog je v stavki sodnikov. Druga novica se je nanašala na tekmece v ligi prvakov. Po kvalifikacijah je namreč postalo jasno, da bosta v skupini C igral tudi Movistar Estudiantes in Rosa Radom. Poleg omenjenih klubov bodo ljubljanski tekmeci še AEK, Umana Reyer Venezia, Bayreuth, Banvit in SIG Strasbourg.
Ne spreglejte