Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 3. 2013,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Olimpija Jaka Blažič

Petek, 8. 3. 2013, 9.55

8 let

Blažič: Tudi evropski pokal je izziv

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav bo med sezonama po vsej verjetnosti osrednji "prodajni artikel" Uniona Olimpije, pa Jaka Blažič ne izključuje dodatne sezone v ljubljanskih Stožicah.

Union Olimpija je resda klub z največjim številom naslovov državnega prvaka, vseeno pa velika večina obstoječega kadra še ni občutila slasti slovenskega zmagoslavja. Na svoj prvenec čaka tudi branilec z izrazitim krilnim pridihom Jaka Blažič, ki se v svoji drugi sezoni v Stožicah že sooča tudi z vlogo vodje na igrišču. Priznava, da je državni naslov eden od ciljev, ob tem pa opozarja, da še vedno ni konec bitke v ligi ABA. Ljubljančani si še vedno lahko zagotovijo celo nastop na zaključnem turnirju, bolj realen pa je boj za mesta, ki vodijo v evropski pokal. "Ko se s soigralci pogovarjam o preostanku sezone, pridem do spoznanja, da je osrednja značilnost osredotočenost na naslednjo tekmo. Iz tedna v teden. Za nami sta pomembni zmagi, najprej na vselej vročem gostovanju pri beograjskem Partizanu in nato še proti Krki. Novomeščani so vendarle vedno trd oreh in izjemno motivirani, ko je njihov tekmec Olimpija. Res je sicer, da bi imeli zmagi še večjo težo, če bi bil naš izkupiček pred tem boljši, toda bodimo realni in si priznajmo, da smo nekajkrat gladko izgubili, nekajkrat nam je hrbet obrnila sreča, v določenih primerih pa smo se reševali skozi šivankino uho. Naš položaj je torej odsev naše kakovosti, verjamem pa, da lahko v zadnjih krogih potrdimo napredek in se povzpnemo. Že po tekmi s Krko smo misli preusmerili na Cibono," razmišlja 22-letni prvi strelec ljubljanskega moštva, ki je letos po dolgem času upravičilo in uresničilo obljube o prelaganju vse večje odgovornosti na pleča domačih mladcev.

Prav Blažič je v zadnjih mesecih s pridom izkoriščal ponujeno priložnost, ki se je nanašala tako na minute kot tudi igralsko odgovornost. Njegovih bliskovitih prodorov se še vedno dobro spominjajo košarkarji Zadra, Radničkega, Partizana ter tudi Cantuja, Reala in Panathinaikosa. V evroligi je svoje povprečje dvignil na 12,4 točke, 4 skoke in slabi 2 asistenci, medtem ko pa je v ligi ABA v povprečju dosegal dobrih 14 točk ter ob treh skokih soigralcem namenjal 1,7 asistence. S svojimi individualnimi predstavami je torej lahko upravičeno zadovoljen, za igralsko celovitost pa bo bržčas potreboval še večjo stabilnost in širitev napadalnega repertoarja z večjo mero hipne razsodnosti. "Vesel sem igralnih minut. Zavedam se nihanj. Stabilnost je moj največji izziv. Čeprav sem nanizal nekaj dobrih predstav, si ne zatiskam oči in ne živim v oblakih. Vem, da me čaka še veliko dela," ocenjuje Blažič, ki se je v osrednjem delu sezone že znašel na seznamu želja tujih snubcev. A skupaj s klubskim vodstvom je vendarle ocenil, da je bolj modro počakati do poletja. Z Olimpijo ima sicer sklenjeno pogodbo tudi za prihodnjo sezono, a je bržčas že jasno, da bodo v Stožicah vsaj prisluhnili, koliko je možno iztržiti zanj. "Tudi ko se je kazalo zanimanje zame, sem z glavo ostal pri Olimpiji. Med sezonama pa … Ne vem. V tem trenutku je težko karkoli napovedovati," je skrivnosten kandidat za nastop na evropskem prvenstvu 2013. Ob tem se tudi zaveda, da bo Olimpija po dobrem desetletju in pol po vsej verjetnosti ostala brez magneta, ki je kljub skromnejšim finančnim razmeram privabljal mlade igralce – evroligo. "Evroliga je nedvomno izziv. A tudi nastopanja v evropskem pokalu se ne bi branil. Tudi to tekmovanje je močno in zame velik izziv. Moja naloga je, da poskušam Olimpiji na parketu pomagati do Evrope, o prihodnosti pa bomo govorili čez nekaj tednov," je pogovor sklenil nesojeni hokejist in alpski smučar.

Ne spreglejte