Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 11. 2019,
11.05

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Natisni članek

Liga NBA Bill Russell

Sobota, 16. 11. 2019, 11.05

4 leta, 5 mesecev

Bill Russell

Pred več kor 40 let zavrnil prstan, v petek ga je sprejel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

1

Bill Russell | Bill Russell je v petek sprejel prstan za vstop v košarkarski hram slavnih. | Foto Reuters

Bill Russell je v petek sprejel prstan za vstop v košarkarski hram slavnih.

Foto: Reuters

Legendarni ameriški košarkar Bill Russell je v petek sprejel prstan za vstop v košarkarski hram slavnih, potem ko ga je leta 1975 zavrnil, saj je 11-kratni zmagovalec severnoameriške lige NBA dejal, da so si ga drugi temnopolti košarkarji zaslužili že pred njim.

Bill Russell
Sportal Na današnji dan (16. november) ...

Danes 85-letni nekdanji vrhunski košarkar je ekipo Boston Celtics med letoma 1957 in 1969 vodil do rekordnih 11 naslovov lige NBA, sam pa je bil petkrat izbran za najkoristnejšega igralca lige.

Med letoma 1966 in 1969 je bil tudi igralec in trener Bostona in tako postal prvi temnopolti trener v kateri koli izmed severnoameriških profesionalnih športnih lig.

Vrhunski center je postal prvi temnopolti zvezdnik, a je sam čutil, da ni on tisti, ki bi moral postati prvi temnopolti košarkar, ki bi ga sprejeli v hramu slavnih. To pa se je nekako spremenilo, ko so letos v hram slavnih NBA, ki se nahaja v v Springfieldu v zvezni državi Massachusetts, sprejeli Chucka Cooperja.

Leta 1950 so Cooper, Earl Lloyd in Nat Clifton postali prvi Afroameričani, ki so zaigrali v NBA. Cooper pa je bil celo prvi temnopolti košarkar, ki ga je klub izbral na naboru, in sicer ga je v drugem krogu izbral Boston.

Boston Celtics
Sportal Boston in Lakersi do desete zmage, šov Hardna

Russell, ki je ameriški reprezentanci pomagal tudi pri osvojitvi zlatega olimpijskega odličja leta 1956 v Melbournu, je prstan sprejel skupaj s prav tako upokojenima kolegoma Billom Waltonom in Alonzom Mourningom ter košarkarico Ann Meyers.

"Na slovesnosti, na kateri so bili moja žena in bližnji prijatelji, smo A. Mourning, Ann Meyers, Bill Walton in drugi sprejeli prstan za vstop v košarkarski hram slavnih. Leta 1975 sem ga zavrnil, ker bi postal prvi temnopolti košarkar v hramu in sem čutil, da si to zaslužijo že drugi pred mano. Lepo je videti napredek," je ob tem tvitnil Russell.

Russell, ki je v karieri dosegel 14.522 točk, 21.620 skokov in 4100 podaj, je leta 2011 prejel tudi ameriško predsedniško medaljo svobode za košarkarske dosežke in delovanje v gibanju za državljanske pravice.

Preberite še:

Carmelo Anthony
Sportal Carmelo Anthony še ni rekel zadnje v NBA
Ne spreglejte