Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 8. 2017,
9.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Natisni članek

Alberto Contador Vincenzo Nibali Domen Novak Jan Polanc Matej Mohorič Matej Mohorič Vuelta Vuelta Chris Froome

Četrtek, 17. 8. 2017, 9.52

6 let, 6 mesecev

Na španskih cestah nov obračun najboljših kolesarjev

Froome po zgodovinski dvojček, Španci se poslavljajo od legende

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Chris Froome | Foto Reuters

Foto: Reuters

V soboto se v Nimesu v Franciji začenja 72. kolesarska dirka po Španiji, zadnja od treh tritedenskih dirk v koledarju. Na startu bo kar nekaj zvezdnikov tega športa, tudi zmagovalec dirke po Franciji Christopher Froome, ki bo lovil premierno zmago. Dirkali bodo trije Slovenci, na Vuelti pa se bo poslovil domači matador Alberto Contador.

Španec Alberto Contador je pred kratkim sporočil dve novici: da bo dirkal na španski pentlji in da bo to njegova zadnja dirka v karieri profesionalca. 34-letnik je v svoji karieri zmagal v skupnem seštevku na vseh treh tritedenskih dirkah, dirki po Franciji, Italiji in Španiji. Na Vuelti je bil najboljši trikrat, in sicer v letih 2008, 2012 in 2014. Na tritedenskih dirkah ima osem skupnih zmag, El Pistolero, kakršen je vzdevek Contadorja, pa bo zagotovo skušal še zadnjič opozoriti nase. Vsaj s kakšnim od svojih značilnih napadov.

Contador je prav na Vuelti leta 2008 prikolesaril do prve zmage na tako imenovanih grand tourih, za slovo od profesionalnega kolesarstva pa si je izbral domačo dirko. Prireditelji so enega najboljših kolesarjev zadnjih let počastili s številko 1, ki jo bo imel pripeto na dresu.

Kolumbijec ne bo branil naslova

Kolumbijec Nairo Quintana ne bo branil naslova v Španiji. | Foto: Reuters Kolumbijec Nairo Quintana ne bo branil naslova v Španiji. Foto: Reuters Zmage iz leta 2016 ne bo branil Kolumbijec Nairo Quintana, ki je letos kolesaril že na Giru in Touru, bosta pa zato na startu prvak iz leta 2015 Italijan Fabio Aru ter njegov rojak in zmagovalec leta 2010 Vincenzo Nibali, prvo skupno zmago bo napadal Britanec Christopher Froome, štrene najboljšim pa bo skušal zmešati Francoz Romain Bardet.

Svoje načrte ima tudi Poljak Rafal Majka, ki je veliko pričakoval od Toura, a mu je sanje odnesel padec. Na startu bo tudi najboljši hribolazec francoske pentlje Francoz Warren Barguil.

Močno zasedbo na Vuelto pošilja Orica-Scott, saj bo najboljše napadala s trojico Esteban Chaves, Adam Yates in Simon Yates. Rus Ilnur Zakarin je že večkrat dokazal, da je dober v vožnji navkreber, LottoNL-Jumbo na španske ceste pošilja Stevena Kruijswijka in Georga Bennetta ...

Zmagovalci Vuelte v zadnjih 20 letih:
2016 - Nairo Quintana (Kol)
2015 - Fabio Aru (Ita)
2014 - Alberto Contador (Špa)
2013 - Chris Horner (ZDA)
2012 - Alberto Contador (Špa)
2011 - Juan Jose Cobo (Špa)
2010 - Vincenzo Nibali (Ita)
2009 - Alejandro Valverde (Špa)
2008 - Alberto Contador (Špa)
2007 - Denis Menčov (Rus)
2006 - Aleksander Vinokurov (Kaz)
2005 - Denis Menčov (Rus)
2004 - Roberto Heras (Špa)
2003 - Roberto Heras (Špa)
2002 - Aitor Gonzalez (Špa)
2001 - Angel Casero (Špa)
2000 - Roberto Heras (Špa)
1999 - Jan Ulrich (Nem)
1998 - Abraham Olano (Špa)
1997 - Alex Zülle (Švi)
1996 - Alex Zülle (Švi)
...

Rekorderji po številu zmag:
4 zmage: Roberto Heras
3 zmage: Tony Rominger, Alberto Contador
2 zmage: Gustaaf Deloor, Julian Berrendero, Jose Manuel Fuente, Bernard Hinault, Pedro Delgado, Alex Zülle.

Froome po zgodovinski dvojček

Bo Britancu uspel zgodovinski dvojček Tour-Vuelta? | Foto: Reuters Bo Britancu uspel zgodovinski dvojček Tour-Vuelta? Foto: Reuters Froome je za mnoge prvi favorit dirke, saj v Španijo prihaja z izjemno podporo moštvenih kolegov. Britanec je celotno sezono imel v mislih dvojček Tour-Vuelta. Španska dirka mu je ena ljubših, a na njej še nima končne zmage, ima pa tri druga mesta. Če mu bo uspelo, bo šele tretji kolesar z zmago na obeh omenjenih dirkah. Britanec pravi, da ima na Vuelti še nedokončane posle.

"Imam dober občutek. Imamo večji namen, večjo misijo kot lani. Mislim, da na Vuelti še nismo bili s tako močno ekipo. Dirkal bom lahko z veliko samozavesti, ko bom imel okrog sebe takšno ekipo. Dirka je zame velika motivacija, saj vem, da v moderni dobi kolesarstva še nikomur ni uspel dvojček. To je zame še večja motivacija kot samo Tour," meni 32-letnik Froome, ki je kot največja tekmeca izpostavil Bardeta in Aruja, izpostavil je tudi Orico z dvojčkoma Yates in Chavesom.

Hribolazci bodo prišli na svoj račun

Vincenzo Nibali na špansko pentljo prihaja dobro pripravljen. | Foto: Reuters Vincenzo Nibali na špansko pentljo prihaja dobro pripravljen. Foto: Reuters Da bo na Vuelti odlično pripravljen, obljublja Nibali: "Zadovoljen sem z odgovori o pripravljenosti. Na dirko po Poljski sem prišel po obdobju višinskih priprav in vedel sem, da tam ne morem biti povsem konkurenčen. S tem v mislih sem bil zadovoljen z devetim mestom. Lahko rečem, da sem delal dobro in bom na Vuelti v vrhunski formi."

Hribolazci bodo na letošnji dirki po Španiji prišli na svoj račun, saj se kar devet etap konča z vzponom. Predzadnji dan jih čaka kraljevska etapa s pošastnim vzponom na Angliru, ki velja za enega najtežjih klancev v svetu kolesarstva. Dolg je 12,2 kilometra s povprečnim naklonom 10,2 odstotka, cesta se postavi tudi do 23,5 odstotka.

Sprinterji bodo imeli priložnost za dokazovanje v petih etapah, med 21. etapami sta tudi dva kronometra, prvi dan moštvena vožnja na čas in v 16. etapi še posamična ura resnice. Številni kolesarji opozarjajo, da bo letošnja dirka težka že od začetka, že tretji dan jih namreč čakata dva vzpona prve kategorije v Andori, kamor iz Francije zavije karavana, nato pa se preseli na španska tla.

Trije slovenski udeleženci na španskem spektaklu

Med 198 kolesarji na startu v Nimesu bodo tudi trije Slovenci. V dresu UAE Emirates bosta tako kot na dirki po Italiji kolesarila Jan Polanc in Matej Mohorič. Polanc, junak letošnjega Gira z etapno zmago, bo na Vuelti celo debitiral. Tretji Slovenec bo zastopal barve Bahrain-Meride, Domen Novak bo na tritedenskih dirkah prvič.

Jan Polanc podobno kot njegov korak Matej Mohorič brani barve kluba UAE Emirates. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jan Polanc podobno kot njegov korak Matej Mohorič brani barve kluba UAE Emirates. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vsi bodo v vlogah pomočnikov. Mohorič bo eden ključnih mož sprinterja Sache Modola, Polanc bo delal za kapetana Louisa Meintjesa in Ruija Costo, Novak pa bo nabiral izkušnje in skušal pomagati prvemu zvezdniku njegove ekipe Italijanu Vincenzu Nibaliju.

Etape:

 1. etapa, 19. avgust: Nimes (Fra) - Nimes, 13,7 km, moštvena vožnja na čas
 2. etapa, 20. avgust: Nimes - Gruissan (Fra), 203,4
 3. etapa, 21. avgust: Prades - Andorra la Vella (And), 158,5
 4. etapa, 22. avgust: Escaldes - Tarragona, 198,2 km
 5. etapa, 23. avgust: Benicassim - Ermita Santa Lucia, 175,7 km
 6. etapa, 24. avgust: Villareal - Sagunto, 204,4 km
 7. etapa, 25. avgust: Lliria - Cuenca, 207,0 km
 8. etapa, 26. avgust: Hellin - Xorret del Cati, 199,5 km
 9. etapa, 27. avgust: Orihuela - Cumbre del Sol, 174,0 km
prost dan, 28. avgust
10. etapa, 29. avgust: Caravaca de la Cruz - Alhama de Murcia, 164,8 km
11. etapa, 30. avgust: Lorca - Calar Alto, 187,5 km
12. etapa, 31. avgust: Motril - Antequera, 160,1 km
13. etapa,  1. september: Coin - Tomares, 198,4 km
14. etapa,  2. september: Ecija - La Pandera, 175,0 km
15. etapa,  3. september: Alcala la Real - Sierra Nevada, 129,4 km
prost dan,  4. september
16. etapa,  5. september: Los Arcos - Logrono, 40,2 km, posamična vožnja na čas
17. etapa,  6. september: Villadiego - Los Machucos, 180,5 km
18. etapa,  7. september: Suances - Santo Toribio de Liebana, 169,0 km
19. etapa,  8. september: Caso - Gijon, 149,7 km
20. etapa,  9. september: Corvera - Angliru, 117,5 km
21. etapa, 10. september: Arroyomolinos - Madrid, 117,6 km 
Ne spreglejte