Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2013,
18.26

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta Vincenzo Nibali Jani Brajkovič Grega Bole

Sobota, 14. 9. 2013, 18.26

1 leto, 9 mesecev

Video: Christopher Horner zmagovalec dirke po Španiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Američan Christopher Horner je zmagovalec 68. kolesarske dirke po Španiji (2.WT). V zadnji 21. etapi je zmago slavil Michael Matthews. Slovenec Grega Bole odličen 6. Brajkovič 26. skupno.

Christopher Horner danes ni postal le prvi Američan, ki je zmagal dirko po Španiji, ampak tudi najstarejši kolesar, ki je slavil zmago na kateri izmed tritedenskih dirk (Giro, Tour ali Vuelta). Pred njim je bil rekorder Belgijec Firmin Lambot, ki je leta 1922 zmagal dirko po Franciji pri šestintridesetih letih. Najstarejši kolesar, ki je zmagal dirko po Italiji je Italijan Fiorenzo Magni, ki je bil pri svoji zmagi leta 1955 star 35 let. Najstarejši zmagovalec dirke po Španiji je bil doslej Švicar Tony Rominger, ki je bil ob svojem tretjem zmagoslavju na omenjeni dirki star 33 let. Večji del zadnje 109 kilometrov dolge etape sta bila v begu Alessandro Vanotti (Astana) in Francisco Javier Aramendia (Caja Rural-Seguros RGA). Ubežnika sta bila ujeta kmalu po začetku zadnjega kroga. V ciljnem šprintu se je zmage veselil 22 letni Avstralec Michael Matthews, medtem ko je Slovenec Grega Bole zasedel 6. mesto. "Škoda takšnih priložnosti saj jih ni veliko. Danes sem bil dovolj močan, da bi v primeru pomoči moštvenih kolegov lahko iztržil boljši rezultat kot sem ga," je po etapi za Sportal razočaran dejal Bole. Vsekakor si bomo Slovenci to dirko zapomnili tudi po zaslugi Janija Brajkoviča, ki je v 1. etapi slavil zmago z moštvenimi kolegi v ekipnem kronometru in oblekel rdečo majico vodilnega v kateri je kolesaril v 2. etapi. Grega Bole je bil dvakrat 6. v etapi in enkrat deseti.

Dirko sta na 2. in 3. mestu končala Vincenzo Nibali in Alejandro Valverde. Slednji je osvojil tudi zeleno majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku po točkah. V točkovanju gorskih ciljev se je zmage veselil Francoz Nicolas Edet, medtem ko je kombinacijsko majico (poleg najbolj pomembne rdeče) osvojil Christopher Horner. V ekipni razvrstitvi so se zmage veselili kolesarji španske ekipe Euskaltel-Euskadi.

Ne spreglejte