Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 12. 2007,
10.34

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 22. 12. 2007, 10.34

8 let, 2 meseca

Španci ne bodo kaznovali Maya

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred dnevi je francoski časnik L'Equipe objavil, da je bila druga analiza B vzorca Španca Ibana Maya pozitivna.

Mayu je analiza A vzorca (drugi dan odmora na Touru), ki so jo opravili v laboratoriju Chatenay-Malabry v Parizu, pokazala uporabo hormona EPO. Sledila je analiza B vzorca, ki so jo oktobra opravili v laboratoriju v belgijskem Gentu. Rezultati so bili negativni. Kasneje je novo testiranje naročila Mednarodna kolesarska zveza (UCI). Ponovno so jo opravili v Parizu in slednji je pokazal zlorabo prepovedanih poživil. Mayo, ki še vedno zavrača vse očitke meni, da UCI ne bi smela opraviti tretje analize.

Generalni sekretar Španske kolesarske zveze Eugenio Bermudez je že sporočil, da ne nameravajo kaznovati Maya. ''Kaj naj naredimo, da bodo ljudje zadovoljni? Naj spremenimo zakone? Uničimo kariero vseh kolesarjev? Zakoni veljajo za vse. Kolesarje, politike in tudi za UCI. Če bi bila prva analiza B vzorca pozitivna, bi Maya kaznovali. Vendar UCI počne kar hoče, in tega ne bomo dovolili,'' je zaključil Bermudez.

Včeraj je dve leti prepovedi nastopanja dobil tudi Marco Fertonani. Za uporabo testosterona mu jo je prisodila Italijanska kolesarska zveza. Fertonaniju, ki je nastopal za špansko ekipo Caisse d'Epargne, so vzorec odvzeli februarja na dirki po Mediteranu, ki jo je končal na četrtem mestu. Julija so bili znani rezultati analize A vzorca, ki so pokazali uporabo prepovedanih sredstev.

Podobna usoda čaka tudi Bjorna Leukemansa, katerega analiza B vzorca še ni znana. Kolesar je na svoji spletni strani že objavil novico, da je veliko možnosti, da bo pozitivna tudi analiza B vzorca. Hkrati je vodstvo ekipe Predictor-Lotto (v letu 2008 Silence-Lotto) že odpustilo zdravnika dr. Sama Vermeireja, ki je priznal, da je kolesarju predpisal preparat Prasteron. Slednji vsebuje prepovedani hormon DHEA. Doktor je za belgijski časopis Sporza dejal, da so v ekipi že nekaj let uporabljali ta preparat. ''Ljudje, ki so me odpustili, naj rajši pogledajo sami sebe. Jaz sem storil samo eno napako, česar ne morem trditi za ostale,'' je zaključil Vermiere.

Ne spreglejte