Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
17. 7. 2018,
9.03

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

2

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Torek, 17. 7. 2018, 9.03

1 leto, 9 mesecev

Rogliča čakata pekel in trpljenje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

2

Primož Roglič | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po dnevu premora je spet čas, da kolesarji na znameniti dirki po Franciji zavrtijo pedala. V ospredje prihajajo favoriti za končno zmago. Že danes jih čaka težka etapa s številnimi vzponi, za konec pa še spust. Slovenski kolesar Primož Roglič se bo v Alpe podal v družbi najboljših.

Nekdanji slovenski skakalec Primož Roglič je uspešno prestal uvodnih devet od skupno 21 etap, čeprav se je tudi znašel v težavah. K sreči brez vidnejših posledic. Pred pogledom na Alpe, ki so pred kolesarji, je v odličnem položaju. V družbi najboljših se podaja na vzpone, ki so mu najljubši.

Trenutno za rumeno majico zaostaja minuto in 57 sekund. Ta je na plečih Belgijca Grega Van Avermaeta, a bo že danes zamenjala lastnika.

Štirje težki vzponi

Kako močne noge ima Primož Roglič, bomo videli v naslednjih treh etapah. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kako močne noge ima Primož Roglič, bomo videli v naslednjih treh etapah. Foto: Urban Urbanc/Sportida Kolesarje čaka prva alpska etapa, ki bo imela štiri težavne vzpone v skupni dolžini 33,6 kilometra. Trije bodo prve kategorije, eden pa velja za vzpon najvišje kategorije.

Če smo v zadnjih etapah spremljali karavano voziti tudi na neasfaltni podlagi, bo prav tako del današnje potekal po makadamu. Sicer le 1,8 kilometra, a ima ta zgodovinsko težo. Plateau des Glières je predel, kjer so Nemci med drugo svetovno vojno ubili 121 Francozov.

Potem ko bodo kolesarji že opravili z vzponoma na Col de la Croix Fry in Montee du plateau des Glieres, jih ob koncu etape čakata še dve zahtevni nalogi. Opraviti bodo morali še z zahtevnima vzponoma na Col de Romme in Col col de la Colombière. A se etapa tu ne konča. Kolesarji se bodo spopadli še s približno 14 kilometrom dolgim spustom. In po 158 kilometrih vožnje bodo junake prešteli v Le Grand-Bornandu.

"S Primožem spadava med boljše hribolazce"

Steven Kruijswijk je leta 2016 dirko po Italiji končal na četrtem mestu, roza majico vodilnega pa nosil na svojih plečih štiri etape. | Foto: Getty Images Steven Kruijswijk je leta 2016 dirko po Italiji končal na četrtem mestu, roza majico vodilnega pa nosil na svojih plečih štiri etape. Foto: Getty Images A po današnjem dnevu pekla še ne bo konec. Šele začenja se. Že v sredo in četrtek sta na sporedu novi izjemno naporni gorski etapi, ki bosta zagotovo dodobra premešali karte v boju za rumeno majico.

Zanimivo bo videti, kako močne noge bo imel slovenski kolesarski šampion, ki se bo moral kosati s številnimi zvezdniki kolesarstva, ki imajo v svojih ekipah bistveno boljše pomočnike za vožnjo navkreber.

Veliko si od gorskih etap obeta tudi izkušeni 31-letni Nizozemec Steven Kruijswijk, ki je bil leta 2016 na italijanskem Giru četrti, štiri dni pa je nosil roza majico vodilnega na dirki. Rogličev moštveni kolega pri LottoNL-Jumbo, ki je velik adut nizozemskega moštva, pred obiskom Alp pravi: "Če se bom dobro počutil in bo z mano še Primož, bomo imeli dober dvojec v finalu. Zagotovo spada med boljše hribolazce. Poizkušali bomo. Mislim, da lahko oba prideva med najboljših deset hribolazcev. In skupaj bova močnejša, kot če bo le en sam."

Skupno:

1. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 36;07:17
2. Geraint Thomas (VBr/Sky) + 0:43
3. Philippe Gilbert (Bel/Quick-Step Floors) 0:44
4. Bob Jungels (Luk/Quick-Step Floors) 0:50
5. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 1:31
6. Rafal Majka (Pol/Bora-Hansgrohe) 1:32
7. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 1:33
8. Chris Froome (VBr/Sky) 1:42
9. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott) 1:42
10. Mikel Landa (Špa/Movistar) 1:42
...
13. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 1:57
85. Kristijan Koren (Slo/Bahrain-Merida) 25:04

Ne spreglejte