Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2018,
21.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Vid Peršak Cecile Ravanel Sam Hill

Nedelja, 1. 7. 2018, 21.00

5 let, 9 mesecev

Mežica, gorsko kolesarska dirka svetovne serije v enduru

Hill in Ravanelova zmagovalca na Peci in Jamnici, Peršak peti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Vid Peršak | Foto Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Avstralec Sam Hill in Francozinja Cecile Ravanel sta pričakovana zmagovalca gorsko kolesarske dirke svetovne serije v enduru, ki je v soboto in nedeljo potekala na Jamnici in Peci na Koroškem. Izkazal se je tudi domačin Vid Peršak, ki je končal na visokem petem mestu.

Dirka na na Koroškem je bila sploh prva čezmejna, torej v dveh državah hkrati, ter prva tako v nemško govorečem kot v slovanskem delu sveta. Pripravili so jo v sklopu festivala Black Hole Bike Fest, ki je trajal osem dni, deveti dan je odplaknil dež.

Zmage sta se na Peci in Jamnici pričakovano veselila vodilna v skupnem seštevku po uvodnih treh dirkah v Čilu, Kolumbiji in Franciji Sam Hill in Cecile Ravanel. Oba sta vodila že po sobotnih treh preizkušnjah, v današnjih preostalih treh sta prednost ubranila.

Zelo dobro je slovenske barve zastopal Peršak iz bližnjega Šentanela. V soboto zjutraj je imel nekaj težavah na prvih dveh preizkušnjah na Jamnici, ko se je dvakrat znašel na tleh, zablestel pa je na tretji in najdaljši preizkušnji na Peci. Na tej je za zmagovalcem Hillom zaostal za 69 stotink sekunde in osvojil tretje mesto. To mu je prineslo skupno peto mesto po prvem tekmovalnem dnevu.

Drugi dan, ko so bile na vrsti še tri preizkušnje, je bil dvakrat četrti in 11., s tem pa je ubranil skupno peto mesto, kar je njegov najboljši dosežek na tej ravni in v članski konkurenci.

Hill je na koncu zmagal na treh od šestih preizkušenj, pred prvim zasledovalcem je imel 10,58 sekunde prednosti. Tretji Šved Robin Wallner je zaostal eno minuto, Peršak pa eno minuto in 31 sekund. Nejc Huth je bil 61., Davor Kacin 89., preostali Slovenci so končali izven stoterice.

Peršak je za peto mesto dobil 390 točk, ki so njegove prve v tej sezoni.

Ravanelova zanesljiva

V ženski konkurenci je Ravanelova v soboto dobila vse tri preizkušnje, danes je slavila še dvakrat, enkrat je bila druga. Na koncu je prepričljivo zmagala z dvema minutama in 31 sekundami prednosti pred rojakinjo Isabeau Cordurier. Slovenk v tej konkurenci ni bilo.

Enduro je sicer ena od gorsko kolesarskih disciplin, ki je v zadnjih letih postala izredno priljubljena med ljubitelji kolesarstva, ki radi zavijejo čez drn in strn. Gre za disciplino, organizirano po zgledu motociklističnih tekmovanj in avtomobilskih relijev. Tekmovalci tekmujejo v več etapah oziroma hitrostnih preizkušnjah, zmagovalec je tisti, ki ima najnižji seštevek časa več preizkušenj.

Čas za pot od ene do druge preizkušnje je omejen, hitrostne preizkušnje se merijo večinoma z vožnjo navzdol. Ponavadi gre za večdnevna tekmovanja s petimi ali šestimi etapami.

Svetovna enduro serija je sicer najvišja raven tekmovanja v disciplini enduro na svetu. Lahko ji rečemo tudi svetovni pokal. Poteka šesto sezono in letos združuje osem tekmovanj na treh celinah.
Ne spreglejte