SiolNET. Sportal Kolesarstvo
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ekipa Sky v vse večjih in večjih dopinških težavah

0,13

termometer

Ekipa, Sky
Foto: Guliver/Getty Images

Kolesarska ekipa Sky je v osmih letih obstoja dosegla vse, kar je mogoče doseči v kolesarstvu, a vse uspehe je v zadnjih letih zasenčila dopinška afera. V glavnih vlogah sta britanska zvezdnika ekipe Bradley Wiggins in Christopher Froome. Najbogatejša kolesarska ekipa na svetu se na hude obtožbe ne ozira kaj dosti.

Team Sky je luč sveta ugledal leta 2010, od ustanovitve pa je zagovarjal 100-odstotno čisto kolesarstvo in ničelno toleranco do dopinga. Za glavni cilj si je postavil zmago na sloviti Dirki po Franciji v petih letih, po le treh letih je to uspelo Bradleyju Wigginsu. S tem je postal prvi Britanec z zmago na Touru. Drugi je bil takrat Christopher Froome, ki je hitro postal njegov naslednik in prvi kolesar ekipe. Lani je dosegel še skupno zmago na Dirki po Španiji.

Bradley Wiggins, Chris Froome

Do danes ukrepov ali dodatnih pojasnil še ni

A vse uspehe Wigginsa in Frooma je zasenčila dopinška afera, ki je najprej v središče postavila Wigginsa, zatem pa še Frooma. Drugi je pozitiven vzorec oddal med lansko Vuelto. Novica o tem je v javnost prišla šele decembra, do danes ukrepov ali dodatnih pojasnil še ni. Mednarodna kolesarska zveze (Uci) ga ni suspendirala, prosila ga je, da pojasni, zakaj takšne vrednosti salbutamola, prav tako pa ga z dirk do epiloga ni izločila njegova ekipa.

Novo poglavje v Skyevi dopinški aferi je danes objavljeno poročilo britanskih parlamentarcev, v katerem Wigginsu in Skyu očitajo prekoračitev "etične meje" z uporabo kortikosteroidov za zdravljenje med Dirko po Franciji leta 2012.

Bradley Wiggins Foto: Getty Images Wiggins je prejel dovoljenje za uporabo steroida triamcinolona

Poročilo z naslovom Boj proti dopingu v športu, ki ga je pripravila posebna komisija, je pod drobnogled vzelo uporabo prepovedanih sredstev v vseh športih, še posebej se je posvetilo kolesarstvu in Wigginsovi uporabi steroida triamcinolona.

"Verjamemo, da so ta izjemno močan kortikosteroid uporabili za pripravo Bradleyja Wigginsa in najbrž tudi drugih kolesarjev v moštvu za Dirko po Franciji," je zapisano v poročilu.

"Namen uporabe ni bilo zdravljenje ali lajšanje zdravstvenih težav, temveč izključno povečanje njegovega izkoristka moči pred kolesarsko dirko oziroma pridobivanje prednosti," so še zapisali britanski parlamentarci.

Wiggins je od pristojnih prejel dovoljenje za uporabo steroida triamcinolona, ki sicer zdravi alergije in respiratorne težave. Tako je britanski kolesar lahko z dovoljenjem protidopinških organov, s tako imenovano terapevtsko izjemo pred Tour de Franceom leta 2012, na koncu osvojil prestižno zmago.

Britanska protidopinška agencija ni našla dokazov

Britanska protidopinška agencija (Ukad) je novembra končala 14-mesečno preiskavo britanskega kolesarstva in ekipe Sky. V njej ni našla dokazov, ki bi potrjevale sistematičen doping, na katerega so septembra 2016 namigovali pri tabloidu Daily Mail.

Njegov novinar je trdil, da je leta 2011 na dirki Criterium du Dauphine v Franciji Richard Freeman, zdravnik ekipe Sky in takratnega zvezdnika Bradleyja Wigginsa, prejel skrivnostni paket, v katerem naj bi bila nedovoljena poživila, natančneje prepovedani kortikosteroidi. Freeman je trdil, da ni dobil nedovoljenih sredstev, ampak legalno substanco fluimocil.

Britanska protidopinška agencija (Ukad) ni našla nobenih dokazov. Britanska protidopinška agencija (Ukad) ni našla nobenih dokazov. Foto: Vid Ponikvar

Ukad je takrat v zvezi z obtožbami zaslišal zdajšnje ali nekdanje člane ekipe Sky in drugih britanskih klubov, a ni našel nepravilnosti oziroma dokazov proti Freemanu. Preiskavo so tako zaprli, obtožili pa za zdaj ne bodo nikogar.

Po objavljenem poročilu se tudi britanski mediji sprašujejo, kaj se bo zgodilo s Skyem. Ali bo alfa in omega ekipa Dave Brailsford odstopil? Kaj bo storila Mednarodna kolesarska zveza? Kakšni bodo nadaljnji ukrepi Ukada? Bo Froome dobil kazen ali bo oproščen? Kakšna je usoda britanskega športa? To se le nekatera od vprašanj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin