Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2018,
18.55

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

državno prvenstvo Matej Mohorič Matej Mohorič

Nedelja, 24. 6. 2018, 18.55

5 let, 9 mesecev

državno prvenstvo, cestna dirka

Mohorič v odsotnosti Rogliča državni prvak, sanjski dan Bahrain-Meride

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34
Matej Mohorič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Kolesarji ekipe Bahrain-Merida so na državnem prvenstvu v cestni dirki v Mirni Peči izkoristili svojo številčno premoč in osvojili prva tri mesta. Slovensko zastavo na dresu bo eno leto nosil Matej Mohorič, kateremu je v zaključku po 178,5 kilometra zmago prepustil Domen Novak, obračun za tretje mesto je dobil Luka Pibernik.

Mohorič in Novak sta bila člana ubežne skupine, v kateri so bili še Simon Špilak (Katjuša-Alpecin), Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum), Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), Žiga Grošelj in Gregor Gazvoda (oba Adria Mobil), nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani ter zmagovalec etape na dirkah po Španiji in Italiji pa je napadel pet krogov pred koncem.

V ozadju je sprva lov na ubežnike vodile branilec naslova Luka Mezgec, po šestih krogih pa je postalo jasno, da je vodilna sedmerica na odlični poti. Po polovici dirke se je že dodobra zdelo, da bo nekdo od sedmerice novi državni prvak.

Izkoristili številčno premoč

"Danes smo izkoristili številno premoč. Ves dan smo dirkali skupaj. Nihče ni bil pred dirko določen kot vodja, vsi smo imeli enake možnosti. Vsak je naredil svoj del. Izigrali smo tekmece z nesodelovanjem pri narekovanju ritma, velikokrat smo se ustavili, da smo počakali na svoje tekmovalce v ozadju," je potek dirke opisal Mohorič.

Drugo polovico dirke je opisal: "Na polovici se je naredila selekcija, ostali smo spredaj jaz, Domen, Špilak in ostali. Videla sva, da sva močna. Želela sva počakati na skupino, v kateri sta bila Pibernik in Božič. Začeli so se napadi. Jaz sem poskusil s protinapadom, ki je uspel. Pridružil sem mi je še Domen, ki se je otresel vseh tekmecev v ozadju in skupaj sva nadaljevala."

Domen Novak, Borut Božič, Luka Pibernik in David Per | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Zmaga ekipe

Skupaj z Novakom sta zadnje metra premagal skupaj, z roko v roki, Mohorič pa je bil tisti, ki je prvi prečkal ciljno črto. "To je zmaga ekipe. Domen mi jo je prepustil, ker je menil, da sem močnejši. To je zmaga obeh," je dodal 23-letni nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani, ki bo v dresu Bahrain-Meride s slovensko zastavo prvič nastopil na dirki po Avstriji. Ta se bo začela 7. julija.

Ko sta Mohorič in Novak skupaj s številčno ekipo že proslavila dvojno zmago, je skozi ciljno črto prišel še tretji kolesar Bahrain-Meride Pibernik in poskrbel za novo veselje.

Pogačar vesel naslova U23

V tej skupini je bil tudi Tadej Pogačar, ki je postal državni prvak med mlajšimi člani, pred sedmimi dnevi pa je v Novem mestu osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja dirke Po Sloveniji.

"Tak je bil načrt. Da smo zraven. Škoda, da je zmanjkalo moči, ko so se začeli zaključni napadi. Vesel sem, da sem državni prvak v U23. Majica mi pomeni veliko. Z veseljem jo bom nosil," pa so bile prve misli Pogačarja, ki že v noči na ponedeljek potuje na sredozemske igre v Tarragono.

"Škoda, da je zmanjkalo moči, ko so se začeli zaključni napadi. Vesel sem, da sem državni prvak v U23. Majica mi pomeni veliko. Z veseljem jo bom nosil." | Foto: Vid Ponikvar "Škoda, da je zmanjkalo moči, ko so se začeli zaključni napadi. Vesel sem, da sem državni prvak v U23. Majica mi pomeni veliko. Z veseljem jo bom nosil." Foto: Vid Ponikvar

Kako veliko je dirka pomenila ekipi Bahrain-Meridi povesta tudi izjave Kristijana Korena in Boruta Božiča. Prvi ni niti pomislil na odstop, čeprav je med dirko zelo trpel, dejal pa je: "Ni važno, ali bi zmagal en ali drugi, samo je nekdo iz Bahraina." Bolj v šali pa je Božič rekel, da bi lahko v Bahrajnu zdaj razglasili kar nacionalni praznik.

Roglič že v Franciji

Na startu letošnjega DP na Dolenjskem so se zbrali vsi najboljši slovenski kolesarji, z izjemo Primoža Rogliča, ki se je po zmagi na slovenski pentlji že odpravil v Francijo, kjer si ogleduje traso Toura in opravlja še zadnje priprave. Po dolgih letih se je na DP vrnil eden najboljših slovenskih kolesarjev vseh časov Špilak.

Državni prvaki v cestnem kolesarstvu:

2018: Matej Mohorič (Bahrain-Merida)
2017: Luka Mezgec (Orica-Scott)
2016: Jan Tratnik (Amplatz-BMC)
2015: Luka Pibernik (Lampre-Merida)
2014: Matej Mugerli (Adria mobil)
2013: Luka Pibernik (Radenska)
2012: Borut Božič (Astana)
2011: Grega Bole (Lampre)
2010: Gorazd Štangelj (Astana)
2009: Mitja Mahorič (KD Radenska finančna točka)
2008: Borut Božič (Collstrop)
2007: Tadej Valjavec (Lampre)
2006: Jure Golčer (Perutnina Ptuj)
2005: Mitja Mahorič (Perutnina Ptuj)
2004: Uroš Murn (Phonak)
2003: Tadej Valjavec (Fassa Bortolo)
2002: Boris Premužič (Perutnina Ptuj Krka Telekom)
2001: Martin Derganc (Krka)
2000: Andrej Hauptman (Vini Caldirola)
1999: Tadej Križnar (Sava)
1998: Igor Kranjec (Perutnina Radenska Rog)
1997: Sašo Sviben (Radenska Rog)
1996: Bogdan Ravbar (Krka)
1995: Gorazd Štangelj (Krka)
1994: Martin Hvastija (Rog)
1993: Marko Velkovrh (Rog)
1992: Valter Bonča (Astra)
1991: Sandi Šmerc (Astra)

 Preberite še:

Polona Batagelj
Sportal Polona Batagelj devetič po vrsti državna prvakinja
Sportal Kjer je volja, tam je pot: Primož Roglič je živ primer tega
Primož Roglič
Sportal Rogliču se klanjajo, Mohorič navduševal z drznimi spusti, mladi Pogačar spet opozoril nase
Ne spreglejte