Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 8. 2013,
20.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jani Brajkovič Vuelta Vuelta Vincenzo Nibali Nicolas Roche

Sobota, 24. 8. 2013, 20.54

8 let

Brajkovič rdečo majico predal Nibaliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Irec Nicolas Roche je zmagovalec 2. etape 68. kolesarske dirke po Španiji. Vincenzo Nibali novi vodilni v skupnem seštevku. Jani Brajkovič ni zmogel tempa najboljših.

Že takoj na pričetku 177 kilometrov dolge etape so glavnini pobegnili trije kolesarji. Gregory Henderson (Lotto-Belisol), Alex Rasmussen (Garmin-Sharp) in Francisco Javier Aramendia (Caja Rural-Seguros RGA). Trojica ubežnikov si je do pričetka vzpona na prvi kategoriziran vzpon na letošnji dirki prikolesarila dobrih 9 minut prednosti pred glavnino. To je bilo na petdesetem kilometru etape. Prvi je črto, ki je označevala vrh vzpona na Alto de San Cosme, prečkal Aramendia. Prednost ubežnikov je še narasla in je znašala največ 13 minut. Na čelu glavnine so bili ves čas etape kolesarji ekipe Astana, a niso želeli narekovati tako močnega tempa, da bi ulovili ubežnike. Zato so jim na pomoč priskočili še kolesarji ekip Lampre-Merida in Vacansoleil-DCM. Prednost ubežnikov se je nato pričela hitro manjšati in je 15 kilometrov do cilja znašala le še 3 minute. Vsekakor veliko premalo, da bi lahko računali na uspeh saj je bil pred njimi še 11 kilometrov dolg ciljni vzpon. Zanimivo je bilo tudi, da se je Brajkovič povsem sam boril za dober položaj v ospredju pred pričetkom vzpona. Včeraj je namreč potrdil, da mu Astana ne bo podaljšala pogodbe.

Nibali nasledil Brajkovičevo rdečo majico

Ciljni vzpon so ubežniki pričeli le z dobro minuto prednosti pred glavnino. Po dobrem kilometru vzpona so bili vsi ubežniki ujeti. Dobrih 9 kilometrov do cilja je sledil pobeg Ametsa Txurruke (Caja Rural-Seguros RGA). Brajkovič se je v prvih kilometrih vzpona vozil v ozadju prve skupine v kateri je bilo 7 kilometrov do cilja še cca 60 kolesarjev. A Brajkovič je bil kmalu zatem v težavah in je moral krpati luknje, ki so jih povzročili kolesarji pred njim, ki niso zmogli tempa. Dobrih 5 kilometrov do cilja je bilo v ospredju le še 40 kolesarjev.

Kilometer in pol do cilja je pedala na polno pohodil Leopold Konig (NetApp-Endura). Tam se je prva skupina povsem razbila. Ob pričetku zadnjega kilometra so ga ulovili še Daniel Moreno, Domenico Pozzovivo in Nicolas Roche. Slednji je napadel 400 metrov do cilja in slavil etapno zmago. Jani Brajkovič v zadnjem kilometru in pol ni zmogel slediti najboljšim. Zaostal je 51 sekund in osvojil 40. mesto. V skupnem seštevku dirke je vodstvo prevzel Vincenzo Nibali, medtem ko je Brajkovič nazadoval na 16. mesto. "Kar nekaj metkov sem postrelil že pred pričetkom ciljnega vzpona. Ostal sem zadaj in sem se povsem ustavil na ovinku. Z nule sem moral pričeti dirkati na polno v strmi del in šel pet minut do nezavesti. Ko sem ulovil prvo skupino sem bil povsem prazen in nisem več prišel k sebi," je po etapi za Sportal povedal Brajkovič.

Ne spreglejte