Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 6. 2010,
17.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 18. 6. 2010, 17.09

8 let

Bole prišel na okus!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grega Bole je prvo ime letošnje kolesarske dirke Po Sloveniji. Kolesar ekipe Lampre-Farnese Vini je slavil tudi v 2. etapi. Uspeh Slovencev je s 3. mestom dopolnil Matej Stare.

Etapa, ki jo je zaznamoval pobeg Luke Rakuše in spremenljivo vreme, se je končala s ciljnim šprintom skupine tridesetih kolesarjev, v kateri je bilo kar nekaj Slovencev. A da ne bomo prehitevali dogodkov, omenimo, da se je 166 kilometrov dolga etapa pričela nekoliko bolj počasi kot prva. Po šestih kilometrih je sledil prvi napad s strani španske ekipe Xacobeo Galicia. Kmalu zatem je uspel solo pobeg Luki Rakuši (Obrazi Delo Revije), ki je nato v solo pobegu prebil 130 kilometrov.

Slavil je na letečem cilju v Kranju, na gorskem cilju na Ljubelju ter na preostalih dveh letečih ciljih v Bačah in Zahomcu. Dva kilometra kasneje je bil ujet, saj so kolesarji ekipe Saxo Bank narekovali oster tempo na čelu glavnine. Kmalu zatem se je pričel vzpon na gorski cilj v Bad Bleibergu, kjer je bil tempo vseskozi zelo visok. Sledili so izmenični napadi kolesarjev ekipe Liquigas, Saxo Bank in Loborike. Predvsem Radoslav Rogina je bil tisti, ki je kar nekajkrat poskušal pobegniti.

Vseeno je gorski cilj prva prečkala skupina petindvajsetih kolesarjev, med katerimi so bili vsi favoriti za končno zmago. Selekcijo na vzponu je preživel tudi Daniele Bennati, kateremu sta v zadnjih sedemnajstih kilometrih etape pomagala Kristijan Koren in Vincenzo Nibali. Slednja sta ves čas narekovala tempo na čelu skupine in uspela v cilj pripeljati celotno skupino. V ciljnem šprintu se je Koren umaknil Bennatiju manj kot sto metrov do cilja in Italijan je imel prosto pot do zmage.

A s tem se ni strinjal Grega Bole, ki je v zadnjih metrih švignil mimo Bennatija. Slednji je bil tako užaljen, da se ni udeležil slavnostne podelitve za najboljše tri v etapi. Na tretje mesto se je uvrstil Matej Stare, ki nadaljuje niz odličnih etapnih uvrstitev kolesarjev Save na letošnjih dirkah. Bole je bil zmage zelo vesel. ''Ko imaš enkrat rumeno majico in je etapa takšna, da jo lahko obdržiš, narediš vse, da bi jo zadržal. Do pričetka zadnjega vzpona je ekipa storila vse, kar smo danes morali narediti. Na klanec sem se dobro počutil in se odločil, da se bom vseeno boril za etapno zmago. V šprintu sem uspel premagati Bennatija, kar mi je še v večje zadovoljstvo. Že pred zadnjimi kilometri sem se odločil, da se bom osredotočil na Bennatija. V zadnjih metrih sem moral iskati prostor, da sem šel mimo Korena in sem šele neto v zadnjih metrih švignil mimo Bennatija,'' je za Sportal povedal Bole.

Tretjeuvrščeni Matej Stare je tudi žarel od zadovoljstva. ''Že pred pričetkom dirke smo se osredotočili na uvrstitve na zmagovalni oder. Zase sem vedel, da imam v primeru prihoda majhne skupine v cilj veliko več možnosti za dobro uvrstitev. Slednje se je danes uresničilo in le ekipi se lahko zahvalim, da smo uspeli dogovor realizirati,'' je za Sportal povedal Stare. Njegov uspeh je s čtrtim mestom dopolnil Blaž Furdi, ki je osvojil 4. mesto in s tem osvojil belo majico najboljšega kolesarja do 23 let.

V cilju etape je bil zelo jezen vedno mirni Borut Božič. Kolesar ekipe Vacansoleil je na koncu spusta s Kumpom in še nekaterimi kolesarji zaostajal za prvo skupino dobrih sto metrov. ''Ne morem verjeti. Šli smo 'v filter' in so nas sodniki na križišču pet kilometrov do cilja napačno usmerili. Sanje o dobri uvrstitvi so v hipu splavale po vodi. Sicer ne vem, kaj bi lahko dosegel, saj sem bil na koncu z močmi. Vsak dan se pripetijo stvari, ki se ne bi smele dogajati,'' je za Sportal povedal Božič.

V igri za skupno zmago je pred sobotno etapo s ciljem na Krvavcu ostali naslednji kolesarji: Furdi, Švab (oba Sava), Visconti, Sinkewitz (oba ISD-Neri), Rogina (Loborika), Mezgec, Kvasina (oba Zheroquadro), Nibali, Kišerlovski (oba Liquigas), Nose, Mahorič (oba Adria Mobil) ter še nekaj kolesarjev za katere je težko napovedati v kako dobri formi so.

Ne spreglejte