Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 5. 2015,
21.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Praga Češka

Sobota, 16. 5. 2015, 21.00

7 let, 12 mesecev

Vedeli so, da morajo preživeti prvih deset minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kanadčani so si z zmago z 2:0 nad gostitelji Čehi, ki so tekmo odprli silovito, priigrali finale in priznali, da jim je do uspeha pomagala tudi obramba, ki je do izraza prišla v zadnjem delu tekme.

Češke upe, da bi tokrat pred domačim občinstvom ponovili uspeh iz leta 2010, ko so zadnjič slavili naslov svetovnih prvakov, so pokopali Kanadčani. Javorjevi listi tokrat niso bili tako strelsko učinkoviti kot na prvih osmih tekmah, ko so zadeli več kot sedem zadetkov na tekmo, zmogli so le dva, saj jim je med vratnicama domačinov štrene mešal Ondrej Pavelec, ki je zbral kar 39 obramb.

Tokrat sta bila za pomembno zmago dovolj dva zadetka, pametno nadziranje vodstva in izjemni Mike Smith - zaustavil je vseh 23 strelov Čehov. Še posebej pomembne so bile njegove obrambe na uvodu tekme, ko so Čehi povsem nadzirali potek srečanja, a svojih priložnosti niso znali kronati z zadetkom, kar je po porazu obžaloval tudi selektor Vladimir Ružička: "Začeli smo zelo dobro, v prvih minutah smo močno pritisnili, Kanada je bila pod pritiskom, a žal nismo izkoristili priložnosti. Nato smo naredili veliko napako, ki nas je drago stala, Kanadčani so povedli, prevzeli pobudo in pod pritisk spravili nas. V drugem delu smo na vsak način želeli izenačiti, a so zvišali na 2:0 in uspešno držali vodstvo. Odlični so bili v obrambi in zmagali. Kljub vsemu zahvala mojim igralcem, da so pokazali značaj in odigrali po svojih najboljših močeh."

Po tekmi je skrušeno z glavo zmajeval tudi kapetan Jakub Voraček: "Res škoda, da nam ni uspelo povesti, tekma bi se zagotovo drugače obrnila. Razočarani smo, a čaka nas še tekma za tretje mesto, v katero moramo, kljub razočaranju, iti stoodstotno."

Bili so pripravljeni na češki pritisk

"Vedeli smo, da bodo Čehi že od začetka pritisnili. Prvih pet do sedem minut so vršili hud pritisk in le vratarju Miku Smithu se lahko zahvalimo, da je ubranil nekaj nevarnih strelov, nas držal v igri in nam dovolil, da smo našli ritem. Ni bilo lahko. Bila je težka tekma, fizično naporna, a tako Čehi igrajo. Že dolgo časa, verjetno, odkar smo z njimi igrali v predtekmovanju, nismo igrali podobne tekme. Ko smo našli svoj ritem, smo si priigrali kar nekaj lepih priložnosti in povedli. V zadnjem delu sicer nismo hoteli biti ekipa, ki bi le zaustavljala njihove napade, morda smo jih na koncu res preveč. A na prvenstvu smo dokazali, da lahko zmagujemo z zadetki, pa tudi kot danes z dobro obrambo in seveda zanesljivim vratarjem," je bil zadovoljen strateg San Jose Sharks Todd McLellan.

Na pritisk Čehov je bil pripravljen tudi strelec drugega zadetka, ki je prišel v 30. minuti, Jason Spezza (pred njim je v deveti minuti po lepi akciji Sidneyja Crosbyja in Jordana Eberleja za 1:0 zadel Taylor Hall): "Jasno nam je bilo, da bo na zadnjih tekmah gol razlika nižja, saj gre za veliko večji vložek kot v predtekmovanju. Pričakovali smo, da jih bo občinstvo na začetku poneslo, so dobra ekipa, z veliko vrlinami, ki izjemno dobro deluje na večji ledeni ploskvi. Vedeli smo, da moramo preživeti prvih pet, deset minut, obdržati rezultat pri 0:0 in jih nekoliko upočasniti. Po zadetku z 2:0 je bilo lažje, saj z dvema zadetkoma prednosti veliko lažje dihaš. Že skozi celoten turnir smo se ves čas pogovarjali, kako igrati, ko imaš zadetek, dva prednosti, tako da smo bili pripravljeni. Ob koncu smo jih dobro držali stran od gola, odličen pa je bil tudi Smith."

Dirkalni konji se pripravljajo na finale

Sedeminštiridesetletni strateg, čigar varovanci še niso izgubili nobene tekme prvenstva (če bodo v nedeljo postali prvaki, bodo ponovili lanski uspeh Rusov, ki so prvaki postali z desetimi zmagami), je navdušen tudi nad dejstvom, da se njegovi fantje dobro znajdejo tudi na večjem evropskem ledu: "Na takšnih tekmah se ne da zmagovati z oslom, potrebuješ dirkalnega konja in kar nekaj takšnih imamo v naši ekipi, v kateri je kar nekaj izjemno kakovostnih igralcev lige NHL. Seveda pa je treba te 'konje' dobro postrojiti in najti ustrezne linije, ki bodo delovale. Za zdaj vsa pohvala fantom."

Če bi bili Kanadčani tudi na nedeljski večerni tekmi dobro "postrojeni", bi še 25. stopili na svetovni prestol, Sidney Crosby pa bi se pridružil 25-erici hokejistov (Triple Gold Club), ki jim je do zdaj uspelo osvojiti tri naslove – naslov svetovnega in olimpijskega prvaka ter Stanleyjev pokal.

Ne spreglejte