Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2017,
14.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

HKMK Bled HK Triglav Kranj HK Playboy Slavija HK Olimpija HDD Jesenice

Sreda, 12. 7. 2017, 14.32

6 let, 6 mesecev

Članska tekmovanja pod okriljem HZS

Pred začetkom državnega prvenstva še skok na Pokal Slovenije, deseterica v ligi IHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Jesenice Olimpija | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pod okriljem Hokejske zveze Slovenije bodo v novi sezoni potekala tri članska tekmovanja. Državno prvenstvo, Pokal Slovenije in novoustanovljena lnternational hockey league (liga IHL), v kateri bo igralo deset klubov iz Slovenije in območja nekdanje skupne države.

Državno prvenstvo

Državno prvenstvo, v katerem bodo naslov branili hokejisti HDD Sij Acroni Jesenice, vključuje sedem slovenskih klubov: Jesenice, HK Olimpija, ki bo v novi sezoni imel tudi člane, HK Playboy Slavija, HK ECE Celje, HK Triglav Kranj, HKMK Bled in HDK Maribor.

Za razliko od zadnjih let bosta v novem tekmovalnem obdobju tudi Olimpija in Jesenice igrala v rednem delu državnega prvenstva. Glede na to, da bosta večna tekmeca igrala v Alpski ligi (liga AHL), preostalih pet slovenskih klubov pa v novoustanovljeni ligi IHL, bo redni del DP (od 16. septembra do 8. januarja) sestavljen iz:

  • tekem med slovenskimi klubi v IHL (2 kroga),
  • tekem med slovenskima kluboma v AHL (2 kroga),
  • tekem med slovenskima kluboma v AHL in slovenskimi klubi v IHL (2 kroga).

V rednem delu – igrali bodo ob sobotah, po potrebi pa tudi med tednom – bo vsako moštvo odigralo 12 tekem. V končnici državnega prvenstva bodo nastopila vsa moštva, štartne številke bodo postavljene na osnovi uvrstitve po rednem delu tekmovanja. Zmagovalec rednega dela bo v četrtfinalu prost.

Zmaji in železarji se bodo v prihodnji sezoni srečevali tudi v Alpski ligi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zmaji in železarji se bodo v prihodnji sezoni srečevali tudi v Alpski ligi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Med polfinalom in finalom kar dva meseca

Finalista bosta znana že v začetku februarja, finale pa se bo začel šele skoraj dva meseca in pol pozneje, 12. ali pa 16. aprila. Prvak bo okronan 18. ali 20. aprila. Gaber Glavič, ki bo vodil aktualne prvake Jeseničane, hkrati pa je predviden, da še naprej skrbi za pripravo vratarjev slovenske reprezentance, bo imel v tem času precej dela. Svetovno prvenstvo divizije I, na katerem bodo nastopili tudi risi, bo namreč med 22. in 28. aprilom v Budimpešti.

Končnica DP:

  • četrtfinale, 11. in 15. januar: zmagovalec rednega dela bo prost, drugi bo igral s sedmim, tretji s šestim, četrti s petim. Igrali bodo dve tekmi (boljši po rezultatu iz 2 tekem)
  • polfinale, 29. januar in 5. februar: zmagovalec rednega dela proti zmag. 4:5 in zmag. 2:7 proti zmag. 3:6. Igrali bodo dve tekmi (boljši po rezultatu iz dveh tekem)
  • finale, različica A: 16., 18., 20. april; različica B: 12., 14., 16., 18. in 20. april: zmagovalca polfinala. Različica A: ko eden ali oba slovenska kluba igrata finale končnice AHL, se igra na 2 zmagi (boljši iz 3 tekem). Različica B: ko nobeden od slovenskih klubov ne igra finale končnice AHL, se igra na 3 zmage (boljši iz 5 tekem).

Celoten razpored DP

Pravico nastopa v DP imajo igralci, registrirani pri HZS in tuji igralci z mednarodno transfer karto IIHF ali pisnim potrdilom IIHF. Na tekmi ima pravico nastopiti za klub 5 tujih igralcev.

Liga IHL

Celjani in Založani bodo še v družbi treh slovenskih predstavnikov Triglava, Bleda in Maribora igrali v ligi IHL. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Celjani in Založani bodo še v družbi treh slovenskih predstavnikov Triglava, Bleda in Maribora igrali v ligi IHL. Foto: Urban Urbanc/Sportida Pisali smo že, da je domača krovna hokejska organizacija ustanovila tekmovanje, sprva pod imenom MHL (Mednarodna hokejska liga), pozneje pa preimenovano v mednarodno IHL (International Hockey League).

Zdaj je uradno, da bo v njem nastopilo deset klubov iz Slovenije in hokejsko manj razvitih držav. V ligi IHL bodo igrali domači HK Playboy Slavija, HK ECE Celje, HK Triglav, HKMK Bled, HDK Maribor, hrvaški KHL Medveščak, KHL Mladost in KHL Zagreb ter srbski SKHL Crvena Zvezda in HK Vojvodina.

Kako bo potekalo tekmovanje?

Moštva v rednem delu (med 16. septembrom in 24. februarjem) igrajo v enotni skupini po trikrožnem ligaškem sistemu. Vsako moštvo najprej igra proti vsakemu doma in v gosteh, razpored tretjega kroga tekmovanja pa bo, na osnovi uvrstitev po dveh krogih, postavljen po Bergerjevih tablicah. V četrtfinale se bo uvrstilo osem najboljših ekip rednega dela. Vse serije izločilnih bojev bodo igrali na dve zmagi.

Pravico nastopa imajo igralci, registrirani na HZS in tuji igralci z mednarodno transfer karto IIHF, ali pisnim potrdilom IIHF. Na tekmi ima pravico nastopiti za klub 5 tujih igralcev.

Končnica:

– četrtfinale, med 3. in 10. marcem: prvi po rednem z osmim po rednem (1:8), 2:7, 3:6 in 4:5 (na 2 zmagi)
– polfinale, med 14. in 21. marcem: zmag. 1:8 proti zmag. 4:5 in zmag. 2:7 proti zmag. 3:6 (na 2 zmagi)
– finale, med 24. in 31. marcem: zmagovalca polfinala (na 2 zmagi)

Celoten razpored lige IHL

Pokal Slovenije

Nesojenega Pokala Slovenije lani HZS ni uspelo izpeljati, v prihodnji sezoni pa bo tekmovanje potekalo še pred začetkom DP, in sicer v prvih dneh septembra v Celju, kjer se bo udarilo osem slovenskih klubov: HDD Sij Acroni Jesenice, HK Olimpija, HK Playboy Slavija, HK Triglav, HK ECE Celje, HK MK Bled, HDK Maribor, HD Mladi Jesenice.

Žrebanje vrstnega reda, na podlagi katerega bodo določene medsebojne tekme, bo v Celju, v ponedeljek, 4. septembra, ob 12. uri.

Jeseničani bodo imeli na Pokalu Slovenije dva predstavnika. | Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič Jeseničani bodo imeli na Pokalu Slovenije dva predstavnika. Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Razpored Pokala Slovenije:

Četrtek, 7. september 2017
ekipa št. 1 – ekipa št. 8
ekipa št. 2 – ekipa št. 7

Petek, 8. september 2017
ekipa št. 3 – ekipa št. 6
ekipa št. 4 – ekipa št. 5

Sobota, 9. september 2017
zmagovalec 1-8 – zmagovalec 4-5z
magovalec 2-7 – zmagovalec 4-6

Nedelja, 10. september 2017
zmagovalec 1. polfinala – zmagovalec 2. polfinala

Ne spreglejte