Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2011,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 15. 9. 2011, 10.31

8 let

Švedska postala obljubljena dežela za Slovence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija bo v novi sezoni imela že od začetka dva NHL igralca, igralci pa so si na SP elitne divizije dvignili ugled tudi v preostalih evropskih ligah, na Švedskem bomo imeli kar osem predstavnikov.

Kljub izpadu iz elitnega razreda svetovnega hokeja so si slovenski reprezentanti s svojimi nastopi priigrali klube v močnih evropskih ligah. Še vedno pa bo največ zanimanja požel Hrušičan Anže Kopitar, ki bo v NHL zaplul v svojo šesto sezono. Tokrat imajo močno okrepljeni ''kralji'' tudi veliko večje cilje. Prvič pa se bo po vsej verjetnosti pripetilo, da bosta v najmočnejši hokejski ligi na svetu že od začetka sezone nastopala dva Slovenca. Jan Muršak namreč nima več t.i. two-way pogodbe, kar pomeni, da pri Detroitu nanj resno računajo. Prvič pa bo profesionalni nivo okusil Luka Vidmar, ki je po štirih letih igranja v univerzitetni ligi podpisal za Las Vegas Wranglers, ki nastopajo v ECHL (East Coast Hockey League). Onkraj Atlantika bodo v nižjih ligah igrali še Gašper Kopitar, Miha Štebih, Aljaž Uduč, Matic Marinšek in Nik Humar.

Znova predstavnik v DEL

Do največjega števila selitev pa je prišlo na Švedskem. V novi sezoni bo tam v članski konkurenci nastopilo kar osem slovenskih hokejistov, Mitja Robar in Jan Urbas bosta nosila dres Växjö Lakers, ki igrajo v najvišjem razredu, v drugoligaški konkurenci pa se bodo merili David Rodman (Oskarsham), Žiga Pavlin (Troja-Ljungy), Žiga Jeglič, Robert Sabolič in Blaž Gregorc, ki se bodo s Södertäljem skušali vrniti v elitno serijo. V četrti ligi bo igral Žiga Oblak.

Predstavnika pa bomo imeli še v eni izjemno močni ligi. Na češko se je namreč preselil branilec Aleš Kranjc, v isti državi pa že vrsto let uspešno nastopa Rok Pajič, ki v zadnjih sezonah s svojimi soigralci neuspešno napada preboj v extraligo. Člana pa bomo imeli tudi v tretji ligi, kjer med vratnicami stal Peter Škrabelj. Po kar nekaj letih bo del nemške DEL tudi Rok Tičar, ki se je preselil v Krefeld.

V Franciji peterica

V nam najbližji ligi EBEL bo v tej sezoni za neslovenska kluba igralo osem hokejistov, od tega kar štirje pri Medveščaku, Robert Krista, Aleš Sila, ki še nima pogodbe in ni registriran, Gal Koren in Sašo Rajsar. Pri avstrijskih klubih ostajajo Luka Gračnar (Red Bull Salzburg), Greg Kužnik, Tomaž Razingar (oba VSV Beljak) in Marcel Rodman (Vienna Capitals).

Tudi v Franciji so slovenski hokejisti cenjeni, tokrat bo tam nastopala peterica. Edo Terglav, Mitja Šivic in Maks Selan so že ''staroselci'', medtem ko sta Andrej Hočevar in Luka Bašič novinca v deželi ''galskih petelinov''. Predstavnika bomo imeli tudi na Danskem, kamor se je odpravil branilec Sabahudin Kovačevič. Tokrat pa ne bomo imeli prav nobenega igralca v najmočnejši italijanski hokejski ligi, kjer smo jih v zadnjih letih imeli vedno.

Ne spreglejte