Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
12.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

liga NHL Pavel Dacjuk Detroit Red Wings hokej Oleg Znarok

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 12.37

6 let, 6 mesecev

Pri SKA Sankt Peterburgu vse pripravljeno na prihod Pavla Dacjuka

Po desetletju in pol zvestobe predčasno zapušča NHL in se vrača domov, pod okrilje selektorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Pavel Dacjuk | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Napadalec Pavel Dacjuk je v soboto napovedal predčasen konec kariere v ligi NHL in vrnitev v domovino, kjer bi rad več časa preživel z družino. Po besedah člana direktorata SKA Sankt Peterburg je v klubu vse pripravljeno na podpis pogodbe z veteranom.

Vrnitev v domačo deželo je njegove misli zaposlovala že več let, a Pavel Dacjuk ni imel poguma in moči, da bi Rdeča krila zapustil že prej. Aprila je vendarle začel na glas razmišljati o tej možnosti, v soboto pa dokončno sprejel odločitev, da po desetletju in pol zapusti največjo klubsko hokejsko sceno. Sedemintridesetletnik je dres Detroit Red Wings nosil vse od sezone 2001/02, ko je prvič zaigral v ligi NHL. Z Rdečimi krili je v 14 sezonah osvojil dva Stanleyjeva pokala (2002, 2008), bil desetletje pomočnik kapetana in vnašal prepotrebne izkušnje.

Čas za vrnitev

Te bi moral moštvu dajati še eno leto (pogodbo, vredno 7,5 milijona dolarjev, je imel do konca prihodnje sezone), a bo predčasno odšel. "To ni bila lahka odločitev, a čas je, da se vrnem domov. Odločitev sem sprejel na počitnicah z družino. Hotel sem imeti spočito glavo in misli ob sprejemanju odločitve, ki bo pomembno vplivala na mojo hokejsko kariero," je Dacjuk v soboto potrdil, da se vrača v domovino. Dodal je, da želi več časa preživeti s 13-letno hčerko, ki živi v Rusiji, in da mu v klubu niso oteževali odločitve: "Vsak je povedal svoje mnenje, a dodal, da je to moja odločitev in da me bo podpiral v vsakem primeru."

Generalni direktor Detroita Ken Holland, ki ga zdaj čaka dodatno delo zaradi preostalega leta v Dacjukovi pogodbi, je izrazil razočaranje, a dodal, da ga razume: "Želel bi si ga v klubu še eno leto, a konec koncev mi je povsem jasno, zakaj zdaj stojimo tukaj in se pogovarjamo o slovesu."

Po besedah vidnega člana SKA Sankt Peterburg bo 37-letni centralni napadalec prihodnjo sezono član SKA, ki ga bo vodil ruski selektor Oleg Znarok. | Foto: Vid Ponikvar Po besedah vidnega člana SKA Sankt Peterburg bo 37-letni centralni napadalec prihodnjo sezono član SKA, ki ga bo vodil ruski selektor Oleg Znarok. Foto: Vid Ponikvar

Pri SKA odprli vrata

Dacjukov agent je že pred meseci potrdil, da je na njegov naslov pripotovala pošta lanskega prvaka lige KHL SKA Sankt Peterburg. Od takrat naj bi se za centralnega napadalca zanimali še nekateri drugi klubi, a kot kaže, je zmagal SKA. Član direktorata tega ruskega velikana Aleksander Medvedev je namreč Dacjukov prihod potrdil v pogovoru za ruski r-sport: "Ne le da se vrača v Rusijo, igral bo za SKA."

Moštvo, polno zvezdnikov – v rednem delu lanske sezone je med drugimi zanj igral še Ilja Kovalčuk, zavetje pa je po aferi "družinsko nasilje v Los Angelesu" pri njem našel še Slava Vojnov –, bo v prihodnje vodil selektor ruske reprezentance. Olegu Znaroku je rusko zvezo uspelo prepričati, da bo lahko usklajeval reprezentančne in klubske obveznosti.

Ne spreglejte